Hangi insanlar şişman olarak değerlendirilir?

Hangi insanlar şişman olarak değerlendirilir?

Bilimsel olarak şişmanlığın sınırları belirlenmiştir. Şişmanlığın ölçümü için kullanılan yöntemde vücut kitle indeksi ve bel çevresi ölçümü değerlendirilmektedir. Vücut kitle indeksi (VKİ), vücut ağırlığının (kg) boyun (mt) karesine bölünmesi sonucunda (kg/m2) alınan sonuçtur. Bu yöntem sık kullanılmasına rağmen hamilelerde, çocuklarda ve kaslı bir yapıya sahip olan kişilerde yanıltıcı sonuçlar vermektedir. Kişiler vücut kitle indeksine göre zayıf, normal kilolu, fazla kilolu ve şişman olarak sınıflandırılmaktadır.

Bel çevresi ölçümü neden önemlidir?

Vücut kitle indeksi vücutta olan yağ miktarı hakkında genel bir bilgi vermektedir. Fakat vücutta olan yağ miktarının hangi bölgelerde biriktiği de önemlidir. Vücutta karın bölümünde biriken yağlar, kalça ve diğer yerlerde biriken yağlardan daha önemlidir. Bu yüzden şişmanlığın değerlendirilmesinde, bel çevresi ölçülmelidir. Kişinin kilosunun fazla olması akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları gibi önemli rahatsızlıklarla ilgili risk oranını yükseltmektedir.

• Bel çevresi ölçümü erkeklerde 94 cm olduğunda artmış riskten, 102 cm olduğunda yüksek riskten bahsedilmektedir.

• Bel çevresi ölçümü kadınlarda 80 cm olduğunda artmış riskten, 88 cm olduğunda yüksek riskten bahsedilmektedir.

Şişmanlık zararlı mı?

Şişmanlık kişilerde kalp ve damar sistemi, solunum sistemi, hormonal sistem, iskelet sistemi, sindirim sistemi ve genital sistemi etkisi altına alarak, önemli hastalıklar açısından risk oluşturmaktadır. Yüksek tansiyon, kalp krizi, şeker hastalığı, eklem rahatsızlıkları, solunum rahatsızlıkları, kısırlık, adet düzensizlikleri, safra kesesi hastalıkları, kanser türleri, iktidarsızlık gibi hastalıkların bir sebebi de obezitedir. Şişmanlık vücuttaki tüm organları etkileyebilen bir rahatsızlıktır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Umut Kerimoğlu

Op. Dr. Umut KERİMOĞLU, 30 Mart 1981 tarihinde Bursa'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1999 yılında Bursa Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve 2011 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında 2011-2013 yılları arasında Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde, 2013-2014 yılları arasında Liv Hospital Ulus'ta, 2014-2015 yılları arasında ise Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Umut KERİMOĞLU, mesleki çalışamlarına 2015 yılından beri Bursa Setbaşı Tıp Merkezi'nde devam etmektedir. Op. Dr. Umut KERİMOĞLU, Türk Cerrahi Derneği, Endoskopik Laparoskopik Cerrahi Derneği, Bursa Tabip Odası, İstanbul Yelken Kulübü ve Beşiktaş J ...

Etiketler
Hangi insanlar şişmandır
Op. Dr. Umut Kerimoğlu
Op. Dr. Umut Kerimoğlu
Bursa - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube