Hamilelikte Diş Sağlığı ve Bebeğe Etkileri

Dt. Ülkü Koloğlu
Dt. Ülkü Koloğlu
26 Şubat 2018127 görüntülenme
Randevu Al
Hamilelikte Diş Sağlığı ve Bebeğe Etkileri

Hamilelik ve bebeğinizin ilk yılları çok özel zamanlardır. Hem kendi sağlığınız ile ilgilenmeli hem de bebeğinizin hayatının sağlıklı başlamasını sağlamalısınız. Ağız sağlığınız bütün vücut sağlığınızın çok önemli bir bölümüdür. İyi ağız bakımı alışkanlıkları hamilelik sırasında ağzınızda ortaya çıkabilecek problemleri engelleyecek, henüz doğmamış çocuğunuzun sağlığını etkileyecektir.

Beslenme

Size ve bebeğinize yararlı besinlerden doğru oranda alabilmeniz için dengeli beslenmelisiniz. Bu bebeğinizin gelişimini ve dişlerinin oluşumunu etkileyecektir. Bebeğinizin dişleri hamileliğinizin üçüncü ayında gelişmeye başlar. Dolayısıyla yeterli oranda besin; özellikle kalsiyum, protein, fosfor, A,C ve D vitamini almanız çok önemlidir.

Halk arasında hamilelik sırasında annenin dişlerinden kalsiyum çekildiğine dair bir inanç vardır. Oysa bebeğiniz için kalsiyum beslenmenizden sağlanır, dişlerinizden değil. Eğer beslenmedeki kalsiyum yeterli değil ise, vücudunuz bu minerali kemiklerinizdeki depolardan kullanacaktır. Süt ürünlerinin yeterli alımı veya doğum uzmanınızın önereceği ek kaynaklar hamilelik süresince ihtiyacınız olan tüm kalsiyumu almanızı sağlayacaktır.

Gingivitis

Hamilelik sırasında hormon seviyeniz oldukça yükselir. Buna bağlı olarak hamileliğin ikinci ve sekizinci ayları arasında sık görülen gingivitis; kırmızı, şiş, gevşek ve diş fırçalarken kanamaya meyilli diş etlerine neden olur. Bu hassasiyet diş etlerinin plağa gösterdiği abartılı bir cevaptır ve sistemde artmış olan progesteron nedeniyle oluşur. Dişhekiminiz, ortaya çıkabilecek problemleri önlemek için ikinci üç ay içinde daha sık temizlik önerecektir. Eğer ağzınızda bir değişiklik hissederseniz dişhekimizi ziyaret ediniz. Hamilelik sırasında tedavi edilmemiş diş problemleri hem anne hem de bebek için problemlere neden olabilir

Hamilelikte dişeti problemi bebeğin düşük ağırlıklı olmasına neden olabilir!!!

ADA (American Dental Association) hamilelik sırasında dişeti problemi olan annelerde, bebeğin zamanından erken ve düşük ağırlıklı doğma riskinin artmış olduğunu bildirmiştir.

Günlük ağız bakımı

Diş çürüğünü ve periodontal hastalığı önlemek için dişlerinizi floridli bir diş macunu ile günde iki kere fırçalayın. Dişlerinizin arasını her gün diş ipi ile temizleyin. Dişhekiminize dişlerinizi nasıl doğru fırçalayacağınızı ve doğru dişipi kullanımını sorun.

Profesyonel diş bakımı

Hamileliğiniz sırasında ağız bakımınız ve profesyonel diş temizliği için düzenli olarak dişhekiminizi görmeye devam edin. Hamile olduğunuzu veya yakında hamile kalmayı planladığınızı dişhekiminize söyleyin. Sağlığınızdaki herhangi bir değişiklikten veya almakta olduğunuz ilaçlardan dişhekiminizi bilgilendirin.

Etiketler

Gebelikte diş ağrısıGebelikte 20lik dişHamilelerde botoksHamilelikteGebelikte diş tedavisiGebelikte diş teli takımıGebelikte diş ve dişeti sağlığıGebelikte dişeti bakımıGebelikte diş sağlığıGebelikte diş dolgusuGebelikte diş cekimiGebelikte diş küçülmesiGebelikte diş hastalıklarıGebelikte diş tedavisinin yapılmasıGebelikte diş operasyonu riskiGebelikte diş çürüğüGebelikte diş dolgusu tedavisiGebelikte diş ve ağız sağlığıGebelikte diş yapıştırmaGebelikte diş etinde şişmeGebelikte diş eti kanmasıGebelikte diş çekilir miGebelikte diş eti problemleriHamilelik diş tedavisiHamilelik diş tedavisi olur muHamilelik diş tedavisi nasıldırHamilelik diş tedavisi ne zaman yapılırHamilelik diş tedavisine engel değil

Yazar Hakkında

Dt. Ülkü Koloğlu

Dt. Ülkü Koloğlu

Dt. Ülkü KOLOĞLU, 1967 yılında İstanbul'da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır