Doktorsitesi.com

Hamilelikte diş bakımı

Dr. Dt. Yasemin Budak
Dr. Dt. Yasemin Budak
12 Aralık 2016115 görüntülenme
Randevu Al
Hamilelikte diş bakımı

Hamilelik bir kadının hayatının en özel dönemlerinden biridir. Vücudunuzda kendi canınızdan bir parça büyürken, metabolik olarak da birçok değişiklik meydana gelmektedir. Hormonal değişiklikler, fizyolojik özelliklerinizi değiştirirken bir yandan da duygusal  olarak sizleri etkilemektedir. 

Bu dönemdeki değişiklikler ağız ve diş sağlığınızı da etkilemektedir.  

Hamilelik diş kaybına sebep olur gibi yanlış bir düşünce hakimdir. Hamilelik diş kaybına direk sebep olmaz fakat bu dönemde yetersiz ağız bakımı nedeniyle diş eti hastalıkları ve diş çürümeleri oluşabilir. Bunun sebepleri:

Hamilelik döneminde yeme alışkanlıklarının değişmesi bir etkendir. Özellikle tatlı yeme ihtiyacı artanlarda risk daha fazladır. Ayrıca yemek yeme saatlerinin değişmesi de diş sağlığını etkiler.

Bulantı ve kusmalar nedeniyle diş fırçalamak genelde unutuluyor. Bu da çürüklerin artmasına yol açabilir. Ayrıca kusması çok olan kişilerde dişlerde aşınmalar da meydana gelebilir.

Hormonlardaki artış dişetlerini etkiler. Dişetlerinde şişlik, kanama, ağrı oluşabilir.

Diş sağlığı için nelere dikkat edilmelidir?

Dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Hamilelik döneminde dişetleri daha fazla etkilendiği için etkin bir plak temizliği çok önemlidir. 

Hamilelik öncesi detaylı bir muayene yapılıp mevcut problemler hamilelik öncesi tedavi edilmelidir. 

Kusma sonrası ağız temiz suyla çalkalanmalı ve en az yarım saat sonra dişler fırçalanmalıdır. Bu dişlerinizde aşınmaları azaltmaya yardımcı olur. 

Fosfor ve kalsiyum açısından zengin besinler tüketilmelidir. Süt ve süt ürünleri, et, balık, yumurta dengeli bir şekilde tüketilmelidir. 

Ilık tuzlu su ya da ağız gargaraları ile ağız bakımı desteklenmelidir. 

Özellikle hamileliğinizin 3-6 ayları arasında diş hekiminize diş kontrol ve ağız bakımını yaptırmanızda fayda vardır. 

Hamileyken diş tedavisi yapılır mı?

Hamileliğin ilk 3 ayı bebeğin gelişim dönemidir ve riskli dönemdir. Bu dönemde zorunlu haller dışında diş tedavilerinden genellikle kaçınılmaktadır. 

2. trimester denilen 3-6 ay arası en güvenli dönemdir. Bu dönemde bebeği de etkileyebilecek enfeksiyon ve acil diş tedavileri doktorunuzun da önerileri doğrultusunda tedavi edilebilir. 

Son 3 aylık dönem ise hareketlerin kısıtlandığı bir dönem olduğu için koltukta uzun süreli işlem yapmak zordur ve acil işlemler dışında hamilelik sonrasına işlemler bırakılır. 

Sağlıklı, keyifli, güzel bir hamilelik geçirmeniz dileğiyle...

Dr. Yasemin Budak

Etiketler

HamilelikteGebeDişeti hastalıklarıHamilelikte diş sağlığı ve bebeğe etkisiHamilelikte diş tedavisiHamilelikte diş sağlığıHamilelikte diş sorunlarıHamilelikte dikkat edilmesi gerekenlerHamilelikte diş bakımıDiş bakımı ve fırçalamaDiş bakımı

Yazar Hakkında

Dr. Dt. Yasemin Budak

Dr. Dt. Yasemin Budak

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır