Hamilelikte beslenmenin önemi

Hamilelikte beslenmenin önemi

Hamilelikte yeterli ve dengeli beslenme sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmek için yapılması gereken en önemli adımdır. Unutmayın ki yediğiniz her şeyi artık bebeğinizle paylaşıyorsunuz. Bu nedenle, beslenme alışkanlıklarınızı hamilelikte tekrar gözden geçirmeniz gerekiyor.

Hamilelik döneminde yeterli ve dengeli beslenmek, doğacak bebeğinizin ve sizin sağlığınız için çok önemlidir. Çünkü bebek anne karnında 40 hafta boyunca, annenin beslenmesine bağlı olarak gelişir. Temel besin maddelerinin yeterli miktarda ve düzenli olarak alınması ilk şarttır. Hamilelik dönemi, günlük enerji, sıvı, protein, vitamin ve mineral ihtiyaçlarının arttığı bir dönemdir.

Düzensiz beslenme sizin ve bebeğinizin sağlığını kötü yönde etkileyebilir. İçinizde büyüyen bebeğiniz için vitamin, mineral ve proteinli yiyeceklerden yeterli miktarda tüketmeniz gerekir.Yediğiniz sağlıklı besinler, fetüsün daha iyi büyümesini ve gelişmesini sağlayacaktır.

Hamilelik dönemi kadınlar için birçok değişikliği beraberinde getiriyor. Hormon dengesinde, vücut yapısında, psikolojik durumlarda ve kadınlar için en önemli olan kilo problemleri başlıca değişikliklerdir.

Gebelik dönemi bir kadının belki de en hızlı kilo aldığı dönemdir. Bu dönem içinde artan hormon seviyelerinin ve bebeğin gelişimini destekleme ihtiyacının etkisiyle anne adayı sık sık acıkır. Uzun süre açlığa dayanamayan kadın sürekli bir şeyler atıştırma isteği hisseder ve dolayısıyla da kilo alır.Özellikle de toplumumuzdaki geleneksel düşünce ve algılama yanlışlıkları yüzünden anne adayları bu dönemde ne kadar çok fazla yerlerse, bebeğin o kadar sağlıklı olacağı düşüncesine kapılırlar. Ancak bu algı tamamen yanlıştır.

Gebelik döneminde kimin kaç kilo almasının normal karşılanabileceği tamamen anne adayının metabolizmasına ve fiziksel özelliklerine bağlıdır.

Gebelik döneminde gereğinden daha az ya da daha fazla kilo almamak, kiloyu kontrol altında tutabilmek için öncelikle gebelikten önce ideal kiloda olmak gerekir.Bu sayede çok daha sağlıklı bir gebelik dönemi geçirebilir.

Hamilelik sadece bebeğin sağlıklı beslenmeye ihtiyaç duyduğu bir dönem değildir. Bu dönemde anne adayının kendisi için de sağlıklı beslenmeye ihtiyacı vardır. Annenin kendi ihtiyaç duyduğu depoları yitirmemesi için kendi özelliklerine uygun bir beslenme programı uygulaması gerekir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Miray Türker Kaya

İlk ve Tek “PsikoFit” in kurucusudur. Diyetisyen Miray Türker Kaya, Mersinin Tarsus ilçesinde doğmuştur. Lise eğitimini 19 Mayıs Anadolu lisesinde almıştır. Çocukluktan beri kilo problemi yaşamıştır. Kilo problemi lise döneminde hızlı kilo artışıyla birlikte 92 kg a kadar çıkmış ve kendi çabalarıyla başarılı bir zayıflama süreci geçirerek ideal kilosuna ulaşmıştır. Miray Türker bu süreçten sonra kendisi gibi kilo problemi ve yeme bozukluğu olan insanlara yardım etmek için lisans eğitimi almaya karar vermiştir. İstanbul Gelişim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yüksek bir ortalama ile mezun olarak “Diyetisyen” ünvanını almıştır. Miray Türker, kendi yaşadıkları ve eğitimini birleştirerek; psikoloji ve beslenmenin bir bütün olduğu inancıyla PsikoFit i 2016 yılında kurmuştur. Merkezinde diyet uygulamalarını obezite, yeme ...

Etiketler
Gebelikte beslenme
Dyt. Miray Türker Kaya
Dyt. Miray Türker Kaya
Mersin - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube