Doktorsitesi.com

Hamilelikte beslenme hakkında öneriler

Op. Dr. Ayşe Duman
Op. Dr. Ayşe Duman
21 Mart 2011480 görüntülenme
Randevu Al
Hamilelikte beslenme hakkında öneriler

Bir çok kadın hamilelikte beslenmenin ne kadar önemli olduğunu çok iyi bilir. Hamilelikte bir takım elementlere ve vitaminlere olan ihtiyaç artar. Özellikle ilk zamanlar embriyonun (cenin) folikasit, demir, kalsiyum ve iyot ihtiyacı artmıştır.

Önemli Dörtlü

Folik asit hücre bölünmesi ve büyüme için gerekli olan bir vitamindir. Yeterli folikasit kullanımı nöral tüp defekti riskini düşürür. Bebeğin omurilik ve beyin gelişimini normal tamamlaması için folikasit ve diğer B-Vitaminleri gereklidir. Planlanan gebelik öncesi 600 mikrogram gebelikte ve emzirme sürecinde 400 mikrogram Folikasit ihtiyacı vardır.

İyot da hücre bölünmesi ve büyümede önemli bir elementtir.İyot eksikliği bebeğin zeka ve bedensel gelişimine olumsuz etki eder. Tiroid bezi hormonları iyotla beraber bebeğin iç organlarının, sinir sistemi, dolşım sistemi ve kas sisteminin gelişimini sağlarlar. Gebelikte günlük iyot ihtiyacı 200 mikrogram/gün’dür.

Demir kanda oksijenin taşınması ve kaslar için önemli bir elementtir.Gebelikte demir ihtiyacı % 100 artmıştır. Bunun sebebi annenin kan volümündeki artış, bebeğin ve plasentanın demir ihtiyacıdır.Demir eksikliği bebeğe daha az oksijen gitmesine sebep olur ve erken doğum veya düşük riskinin artmasına neden olur.

Kalsiyumda kemiklerin ve dişlerin gelişimi için gerekli olan bir mineraldir. Anne gerekli miktar kalsiyumu beslenmeyle almazsa ihtiyaç annenin kemiklerinden karşılanır.

Artan vitamin ve mineral ihtiyacıyla karşılaştırıldığında kalori ihtiyacı pek artmaz.Kalori ihtiyacındaki artış ancak 250 kcal kadardır ve bu örnek olarak ancak bir dilin peynirli ekmeğe eşdeğerdir. Gebenin gereğinden fazla kilo almaması için ama gerekli olan vitamin ve mineralleri de alabilmesi için besinler titizlikle seçilmelidir.

Beslenme Konusunda bir kaç öneri:

Taze sebze ve meyvalar her şeyden önce folik asit açısından zengindirler. En iyisi günde beş öğün yenilmelidir.

Ekmek, pirinç ve makarnada tam tahıllı olanları seçiniz.Süt ve süt ürünlerinin az yağlısını tüketin. Az yağlı et, yumurta sınırlı sayıda ama bolca balık tüketilmelidir. Sıvı ve katı yağlar da sınırlı tüketilmelidir.

Tatlı sı balığı bolca iyotlu tuz içerir. Bu sebeple haftada iki defa tüketilmesi tavsiye edilir. Tuz kullanımı da kısıtlanmalı, iyotlusu tercih edilmelidir.

Et ve et ürünleri demir açısından zengindir.Fakat et fazla tüketilmemelidir. Baklagiller ve tahıllar da demir açısından zengindir. Ayrıca yeşil yapraklı bazı sebzeler de demir açısından zengindir.Demir içeren besinler, vitamin C içeren taze portakal suyu ile birlikte tüketildiğinde demirin emilimi artacaktır.

Bazı besin maddelerinin tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Örneğin çiğ et, çiğ balık,  çiğ sütten yapılmış peynirler, pastörize olmamış süt tüketilmemelidir.Bu besin maddeleri bebeğe zarar verebilecek enfeksiyon  riski  taşırlar. Ciğer de en azından gebeliğin ilk üç ayında tüketilmemesi gereken besin maddeleri listesinde yer alır.

Etiketler

Folik asitKalsiyumİyotHamilelikte beslenme

Yazar Hakkında

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır