Hamılelıkte agız ve dıs bakımı

Hamılelıkte agız ve dıs bakımı

      Hamilelik döneminde bebeğin, gerekli olan kalsiyumu anneden aldığı ve bu nedenle de annenin dişlerinin çürüdüğü yönündeki kanı aslında yanlıştır.Bu dönemde bebeğin, annenin dişlerindeki kalsiyumu aldığına dair bilimsel bir bulgu yoktur.

    Gerçek tablo şudur:Hamilelik döneminde bebeğin ve annenin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için anne günlük 1200-1500mg kalsiyum almalıdır.Eğer bunun altında kalsiyum alırsa bebeğin ihtiyacı olan kalsiyum miktarı annenin kemiklerinden sağlanır ancak gene de dişlerde kalsiyum çözünmesi olmaz.Anne adayı, süt, süt ürünleri ve yeşil yapraklı sebzelerle beslenmeye özen göstermeli ve gerekli kalsiyum ihtiyacını bu besinlerden sağlamalıdır.Hamilelik süresince gerek hormon sevilerindeki değişim gerekse yetersiz ağız ve diş bakımı neticesinde çürüğe meyil artar.Eğer anne bu dönemde beslenmesine ve ağız hijyenine çok dikkat ederse gebe olmayan normal bir kadının ağız ve diş sağlığından farklı bir tablo ile karşılaşılmaz.Bol vitaminli ve kalsiyumdan zengin gıdalarla beslenmek, öğün atlamamak, öğün aralarında abur cubur, şekerli ve yapışkanlı gıdaları tüketmekten kaçınmak ve her yemek sonrası dişleri fırçalamak hamilelik döneminde dikkat edilmesi gerekenlerden bazıları ve en önemlileridir.

     Hamileliğin ilk 3 ayı bebeğin organ gelişimini tamamlama dönemi olduğu için riskli diş tedavilerinden kaçınırız.Bu dönemde düşük riski de yüksektir.Yapılacak anestezi ve uzun stresli tedavi süresi sonucu uterus kasılarak düşük meydana gelebilir.Az da olsa bu riski gözardı etmemek gerekir.Hamileliğin son 3 ayı da erken doğum riski taşır.Aynı zamanda annenin koltukta uzun süre oturması da rahatsızlık verebilir.Tedaviler için 4-5-6. ayları genellikle tercih ederiz.O nedenledir ki planlanan bir gebelik öncesi bir dişhekiminde muayeneden geçmek ve olası riskleri önceden önlemek en doğrusu olacaktır.Sağlıkla kalın...

Bu makale 8 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Reyhan Akman

Dt. Reyhan Akman,1974 Batman'da doğdum. 5 yaşından sonra Adana' ya yerleştim. ilk-orta-lise eğitimimi Adana'da yaptım. Ege Üniversitesi Diş Fakültesinden 1998 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra Adana'da muayenehane açarak mesleğime adım attım. 20 yıl muayenehane ortamında çalıştıktan sonra tecrübelerimi aktarmak için 2018 yılında Akman Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğini hayata geçirdim. şuan sabit 2 Hekim ile Polikliniğimizde çalışmalarımıza devam etmekteyiz. 

Hobi çalışmaları: 

2017 yılında (Işıklar Yağarken) adlı bir şiir kitabı ve aynı yıl Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu fuayesinde (Yaşayan Kumlar) adlı fotoğraf sergisi açmıştır.

Adana'nın Sesi Musiki Derneği koro üyesidir.

Ebru-quling-ahşap boyama-seramik çalışmaları bulunmaktadır.

Etiketler
hamilelikte agiz ve dis bakimi
Dt. Reyhan Akman
Dt. Reyhan Akman
Adana - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube