Hafta Hafta Gebelik Takibi (13. Hafta-28. Hafta)


13. Hafta
Bebek
Bir greyfurt büyüklüğüne ulaşan bebek artık tamamen bir insan gibi görünür. Tüm organlar gelişmiştir ve fonksiyonlarını yerine getirmektedirler. Bebeğin boyu 7-8 cm, ağırlığı ise 16-20 gr. olmuştur. Ultrason görüntülerinden bakıldığında parmak çocuk gibi görünebilir. Kullanılan cihaza göre cinsiyet belli olacaktır. Cinsiyeti öğrenmek için bebeğin duruş pozisyonunun da uygun olması gerekir. El ve parmakları tamamen oluştuğu için hareketlenmeye de başlayacaktır hatta bebek parmağını emebilir. Kasları ve eklemleri güçlendiği için çeşitli hareketlerde yapabilir. Bu hareketlenmeler anne tarafından çok hissedilebilir şekilde değildir,
Anne
Gebeliğin 13, haftasında geçtiğini düşündüğünüz sıkıntılara sevinirken başka ağrı ve sızılarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin; gece kusmaları, bulantıyla uyanma, halsizlik hissi gibi şikayetler bu hafta da tamamen kesilir. Bunların yerine kasık ağrısı başlayabilir. Büyüyen rahim çevresindeki zarları da gereceği için bazen anormal gibi düşündüğünüz ağrılar ortaya çıkar ki aslında bu son derece normal ve geçici bir durumdur. Karın belirginleşir ve eski kıyafetler artık olmamaya başlar. Tüm bunların yanında bir de hormonların sebep olduğu cilt sorunları vardır. Ciltte lekelenmeler olur ve bu en çok yüz ya da boyun kısmında görülür. Gebelikte cilt çok hassaslaştığı için güneş koruyucu kremler kullanmak gerekir.
14. Hafta
Bebek
Bu zamana kadar ki bütün ultrason görüntülerinde bebeğin şekli ve özellikle de kafası hep eğri şekilde duruyordu. Gebeliğin 14. haftasında bebek daha dik durabiliyor ve kafasını kaldırabiliyor. Bebek artık derin nefesler alabiliyor ve yutkunabiliyor. Bu dönem ve sonrası itibari ile artık solunan havanın kalitesine çok dikkat edilmeli. Çünkü bebek plasenta yardımı ile annenin aldığı besinlerle beslenir ve onun soluduğu havayı solur. Bebeğin boyu 6-7 cm, ağırlığı ise 13-20 gr. olmuştur. Kasları artık çok kuvvetlidir. Tüm vücudu renksiz ve ince tüylerle kaplanmıştır. İlk haftalardaki derisinin kırmızı görünümü yavaş yavaş kaybolur.
Anne
Sigara içilen ortamlardan uzak durmalı ve havalandırılmış odalarda uyumalıdır.
Gebeliğin 14. haftasının anne üzerindeki etkisi değişerek devam etmektedir. Mide asidinin yemek borusuna kaçması reflü yanmalarına yol açabilir. Anne, bu hafta bel ve sırt ağrıları ile tanışabilir fakat bu hafta da şiddetli ağrılar gerçekleşmez ama tansiyon sorunu ortaya çıkacaktır. Genelde ara sıra düşen tansiyon problemi için bazen biraz tuzlu yenilmesi gerekebilir. Ciddi tansiyon sorunlarında doktor tarafından önerilen ilaçlar kullanılır. Bu haftada anne adaylarını rahatsız edebilecek bir diğer sorun ise yine kabızlıktır. Bu sorun içinde beslenme alışkanlıklarında çok dikkatli olmak gerekir. Aşırı kabızlık çeken anneler için bazı bitkiler önerilebilir fakat yine doktorun önerisi dikkate alınmalı ve miktarlara dikkat edilmelidir. Gebeliğin bu haftalarında birçok anne cinsel dürtüler yaşayacaktır. Hormonların etkisi ile ortaya çıkan bu durum normaldir ve cinsel hayat sürdürülebilir.
15. Hafta
Bebek
Bebek artık mimik hareketleri yapmaya başlar. Bu haftada bebeğin kas ve kemik gelişimi sertleşerek ve güçlenerek devam eder. Bazen kol ya da bacaklarını hareket ettirebilir hatta bu hareketler anne tarafından da hissedilmeye başlanır. Son derece hayret ve sevinç veren bu durum annelik içgüdüsünü daha da kuvvetlendirir. Kulağın iç bölümündeki kıkırdak kıvamındaki kemikler artık iyice olgunlaşır. Deri hala çok incedir fakat kirpikler ve saç telleri kalınlaşmaya başlar. Amniyotik sıvıyı içmeyi alışkanlık haline getiren bebek, yeni bir deneyim kazandığı için bazen hıçkırabilir. Gebeliğin 15. haftasında bebeğin boyutu 9-10 cm ağırlığı ise 50 gr olmuştur. Ultrason görüntüleri artık daha net ve anlaşılır biçimdedir.
Anne
Chloasma (gebelik maskesi) denilen cilt değişikliklerinde bu hafta artış görülebilir. Bazı anneler bu konuda yersiz endişelere kapılabilir fakat bu durum geçici olup gebelik sonrasında kaybolur. Bel ve sırt ağrılarında da aynı şekilde bir artış olacaktır. Kendisine sürekli yer açmaya çalışan rahim ve vücudun basınçla birlikte artan ağırlığı doğal olarak bel ve sırt ağrılarına sebep olacaktır. Bu yüzden yatış alışkanlıkları bile değişebilir. Bu dönemde varis ve hemoroit gibi sorunlarda kendisini hatırlatacaktır. Bu durumda varis çorabı kullanabilir. Ayrıca varis ve hemoroit sorunu olanlar bacakları kalp seviyesine gelecek şekilde yatmalıdır. Tüm bunlarla birlikte diş ve diş eti sorunları çıkabilir. Göğüslerden gelen sıvılarla da karşılaşabilir.
16. Hafta
Bebek
Bebek sonunda göz kırpmaya başlamıştır. Bacaklar gövdesine oranla daha uzun ve hareket kabiliyeti daha gelişmiştir. Kulaklarda artık daha belirgin ve biçimli bir hal almıştır. Mekonyum adı verilen fetal dışkıda bağırsaklarda birikmeye başlar. Macun kıvamındaki koyu renkli dışkı dökülen hücre, amniyon sıvısı ve bağırsak salgılarından oluşan bir karışımdır. Plasentanın fetus boyutuna ulaşmasıyla daha fonksiyonel bir dolaşım sistemi gerçekleşir. Myelin (sinir liflerini kaplayan madde) sayesinde sinir iletimi güçlenir. Bebek duyarlılık kazanır hatta ışığa karşı bile tepki verebilir. Gebeliğin 16. haftasında bebeğin boyutu 10-11 cm, ağırlığı ise 80-100 gr olmuştur.
Anne
Rahim yaklaşık olarak 250 gr ağırlığa ulaşmıştır bu yüzden karnın alt kısmı artık iyice belli olmaya başlar. 16. haftanın en şikayet edilen rahatsızlığı mide yanması olacaktır. Yemek borusuna kaçan mide asitleri bazı gebeliklerde çok şiddetli olur. Böyle durumlarda yatış pozisyonundaki yenilikler faydalı olacaktır. Yastığı biraz yüksek tutmak ağza su dolmasını engelleyebilir. Gebeliğin bu döneminde eğer hala Down Sendromunu tespit etmek için test yaptırmadıysanız fazla geç kalmadan mutlaka yaptırmanız önerilir(üçlü ya da dörtlü tarama testi bu haftada yapılacak). Amniyosentez yaptıracaksanız en uygun hafta bu haftadır.
17. Hafta
Bebek
Gebeliğin 17. haftasında bebeğin fark edilir biçimde yağlandığı görülür. Cilt altındaki yağ tabakası gittikçe kalınlaşır. Bu durum aynı şekilde annenin cildinde de ortaya çıkar. Sivilce ve akne olarak görülen bu durum kilo artışını da beraberinde getirir. Hem anne hem de bebek kilo almaya başlarlar. Plasenta ve bebeğin boyutu neredeyse aynı büyüklüktedir. Bebeğin boyutu 11-12 cm ağırlığı 100-110 gr olabilir. 17. haftanın değişimleriyle birlikte bebeğin refleksleri de artar. Yutma, emme, göz kırpma ve nefes alma gibi işlemleri rahatlıkla yapabiliyordur. Üriner, solunum ve sindirim sistemi hızlı çalışmaya başlar. Minicik kalbi günde 25-30 litre kan pompalayabilir ve kalbi dakika da 120-180 defa atar.
Anne
Vücut artık doğal olarak genişlemeye başlar ve en çok kalça ve bacaklarda fark edilir. Aynı şekilde göğüslerin irileştiği de fark edilir. Kan dolaşımı ve basıncı giderek arttığı için burun tıkanıklığı ya da kanama olabilir. Bu durumda endişe etmeye gerek yoktur. Tansiyon ve terleme gibi etkiler de ortaya çıkacaktır çünkü metabolizmanın hızı normalden iki kat daha fazladır. 17. haftanın bel ve sırt ağrıları biraz daha fazla olabilir. Büyüyen karın kasık ağrılarını da zorlayacaktır. Gece uyumak zorlaşabilir. Bu şikayetler zaman zaman azalır ya da artar. Gebelikte en iyi yatış pozisyonunun yan yatış olduğu unutulmamalıdır.
18. Hafta
Bebek
Gebeliğin 18. haftasında anne karnındaki bebek düzenli olarak uyku ve uyanık olma gibi bir hayat yaşamaya başlar. Kaşlar artık belirgindir ve kirpikleri uzar. Diğer haftalara oranla bebek daha hareketlidir. Kollarını ve ayaklarını hareket ettirip kendisine bir yatış pozisyonu ayarlayabilir. Hem dış hem de iç olmak üzere cinsel organlar gelişir. Plasenta da gelişimini tamamlamıştır ve bu haftadan sonra şekli değişmeyecektir. Bebeğin boyutu 13-14 cm, ağırlığı ise 130-140 gr olmuştur.
Anne
Bu hafta da artık gebe olduğunuzu saklayamazsınız. Hem karın büyüklüğü hem de 4 kiloya varan kilo artışı çok rahat belli olacaktır. Bu dönemde bol ve rahat giysiler giymeye özen gösterin. Özellikle sıkı korselerden sakının. Gebelikte sadece doktor tarafından önerilen özel hamilelik korseleri kullanılabilir. Bu korselerin özelliği belin ağırlığı kaldırmasına yardım etmesidir. 18. hafta da uykusuzluk ve vajinal akıntılarda artış görülebilir. Düşük tansiyon sorunu da bu hafta devam eden şikayetler arasında olacaktır. Rahatsız yatış pozisyonlarınız için bol miktarda yastık kullanabilirsiniz. Yatmadan önce sakinleştiren bitki çayları da uyumanıza faydalı olacaktır. Gaz şikayetleri içinde yine bitki çaylarından faydalanılabilinir. Daha önce doğum yapmış anneler bu haftada çocuk hareketlerini bariz olarak hissederler. İlk defa gebe olan annelerin çocuk hareketlerini hissetmesi 22 haftaya kadar sürebilir. Bu haftalar yeterli miktarda kalsiyum alınmasına dikkat edilmelidir. Bebek kemikleri için gerekli olan tüm desteği annenin kalsiyum deposundan alır. Özellikle bu dönem de kalsiyum yetersizliği yaşamak hem bebeğin hem de annenin zararına olacaktır. En doğal kalsiyum kaynağı süt ve süt ürünleridir.
19.Hafta
Bebek
Bebeğin gelişen kas ve sinir sistemi artık uyarılara yanıt vermeye başlayacaktır. El, kol ve ayaklarını hareket ettirir, parmağını emebilir. Myelin tabakası ile birlikte sinir sistemi daha da gelişmiştir. Süt dişlerinin yerleri belli olur. Saçları uzar. Bebeğin üriner sistemi artık çok iyi geliştiği için düzenli olarak idrarını yapar. Amniyon sıvısından içen bebek aslında kendi idrarını da içmiş olur. Amniyon sıvısı iki saatte bir kendisini temizler, yenilenir ve mikropsuzdur. Boyu 13-15 cm, ağırlığı ise 180-200 gr olmuştur. Bebeğin dış yüzeyi vernix caseosa denilen kremsi bir madde ile kaplıdır. Beyaz renkteki bu madde sürekli su içinde olan bebeği korur.
Anne
Gebeliğin 19. haftasında kadın vücudu hızla değişmeye başlar. Göğüs uçlarındaki areola adı verilen kahverengi bölgeler büyür hatta göğüsün yarısını bile kaplayabilir. Annelerin endişeye kapıldığı bu durum geçicidir. Genelde doğumdan sonra bir sene içinde kaybolur. Bununla birlikte annenin vücudunda cilt lekeleri de artacaktır. Göbek çukuru düzleşmeye ve karın büyümeye başlar. Bu dönemde karın, kalça ve bacak bölgelerinde çatlaklar başlayabilir. Bu yüzden uygun kremler ya da yağlar kullanılmalıdır Her kadında olmasa da gebelik çatlaklarının kalıcı olma ihtimali yüksektir. Bu hafta anne adayı 5-6 kilo almış olabilir. Artık kalp daha hızlı çalışmaya başlamıştır. Kan pompalamak için normalden 2 kat daha fazla çalışan kalp, nefes alma zorlukları yaşatabilir. Nefes alma egzersizlerini öğrenip düzenli şekilde uygulamak anneyi rahatlacaktır.
20. Hafta
Bebek
Gebeliğin tam ortasına gelindi. Bebeğin beyni ve duyu organları gelişmeye başlar. İşitme, tatma, koklama, görme ve dokunma duyuları harekete geçmiştir. Işık yandığında ya da direk güneş ışınları alındığında kaşlarını oynatarak ya da gözlerini kırparak ışığa karşı tepkili olduğunu gösterir. Dışarıdan gelen yüksek seslerde de korkarak tepki verir. Bebeğin vücudunu lanugo adı verilen ince tüyler kaplamıştır. Bu tüyler en çok yüz ve boyun bölgesinde bulunur. Bu hafta da cinsel organlar artık iyice görülebilir çünkü önemli oranda gelişme göstermiş olur. Kalp atışları hızlıdır ve bazen anne tarafından da hissedilebilir.
Anne
Gebeliğin yarısı olan 20. hafta da bebek hareketlenmiş olur. Saatte en az 5 kez hareket eder. İlk hamileliğini yaşayan bayanlar en geç 22 ya da 23. haftalarda mutlaka bebeğin hareketlerini hissedecektir. Gebeliğin 20. haftasında ve sonrasında çıkabilecek her hangi bir sorun düşük olarak değil erken doğum olarak nitelendirilebilir. Bebeğin tüm organlarının değerlendirildiği detaylı bir ultrason zamanıdır şimdi. Bebeğin sağlığı ile ilgilenirken anne de sağlığını takip etmeli ve doktoru ile paylaşmalıdır. Bu dönemde gebe kadınlar terleme, bel ve sırt ağrısı gibi sorunları çok yaşayabilir. Tiroit bezlerinin çok çalışması annenin bazen aşırı derecede terlemesine neden olacaktır. Yukarıya doğru çıkan uterus artık bele daha çok baskı uygulayacaktır. Bu yüzden topuklu ayakkabılardan uzak durulmalı ve rahat ayakkabılar giyilmelidir.
21. Hafta
Bebek
Bebekle konuşabilir ve onunla birlikte müzik dinleyebilirsiniz. Uzmanlara göre annenin karnındaki bebekle konuşması bebeğin zeka ve duyularını geliştirmekte çok faydalıdır. Aynı zamanda da anne ve bebek iletişimi içinde önemlidir. Gebeliğin 21. haftasında bebeğin gelişimi hızlı değildir. Düzenli olarak uyur ve uyanır. Dili ve cinsel organları tamamen oluşmuştur. Kalp kası bu hafta oldukça güçlenir ve hızlı bir şekilde kan pompalamaya başlar. Kalp atışı 120-160 arasındadır. Bebeğin boyutu 18 cm, ağırlı ise 300-320 gr olmuştur.
Anne
Annenin karnı büyümeye devam ederken kaşıntılar ve çatlaklar oluşabilir. Bu konuda rahatlamanın en iyi yolu düzenli olarak krem kullanmaktır. Kremler, cildin yumuşamasını ve esnemesini sağlayarak karın büyümesini kolaylaştıracaktır. 21. hafta da 6 kilo almış olabilirsiniz. El ve ayak bileklerinde oluşabilecek şişliklere karşın da bol su içmek ve ayakta uzun süre kalmamak gerekiyor. Bel ve sırt ağrıları için masaj ve sıcak uygulama teknikleri kullanılabilir. Bu hafta tansiyon sorunu biraz sakinleşecektir fakat tansiyonu düzenli olarak ölçmeye dikkat edilmelidir. Tansiyon büyük 140, küçük 100 ü geçerse mutlaka doktorunuzu arayın. Yürüyüş yapmayı, nefes egzersizlerini ve demir takviyesi almayı unutmayın.
22. Hafta
Bebek
Kırmızı kan hücreleri (eritrosit) üretimi başlamıştır. Bu zamana kadar kafa vücuttan daha büyük olur fakat 22. haftadan itibaren vücutta gelişerek kafa büyüklüğü ile orantısını sağlar. Bebek doğum şeklini almaya başlamıştır. Göz kapakları oluşur ve hafifçe kırpmaya başlar. Bebek yine hareketlidir, kol ve bacaklarını oynatır, elini ağzına götürebilir hatta bacaklarını bile tutabilir. Kız bebeklerde yumurtalık oluşmuştur. Bu dönemin en ilginç olayı ise erkekler bebeklerde görülür. Cinsel organları iyice geliştiği için ilk testesteron salgısı ile sperm üretimi başlar. Bebeğin boyu 19 cm, ağırlığı ise 350 gr olmuştur. Gebeliğin 22. haftasında bebeğin algılaması ve işitmesi kuvvetlenmiştir. Annesinin onunla konuşmasını anlar ve dış dünyadan gelen ses ya da ışığa tepki verebilir.
Anne
Bu hafta da annenin vücudunda fazla miktarda kan ihtiyacı hissedilir. Dışarıdan demir almak zorundadır aksi takdirde kansızlıkla karşılaşabilir. Hormonların etkisi ince ciltte ince damar görünümleri ortaya çıkar hatta yüzde bile varise benzer şekiller olabilir. Diş etleri hassaslaşır ve şişer. Mide yanması çok olur. Bel ve sırt ağrılarında artış söz konusudur. Her gün gittikçe kendisini hissettiren bel ve sırt ağrısı, ağırlık merkezinin değişmesiyle alakalıdır. Bel kıvrımı biraz daha içe doğru dönebilir. Bu dönemde yapılacak en iyi şey ortopedik tabanlı ayakkabılar giymek ve ağır işlerden kaçınmaktır. Topuklu ayakkabı giyilmemeli ve ağırlık kaldırılmamalıdır. Tüm bu önlemlerin yanında kalsiyum deposu olan yiyeceklerle beslenmeye özen gösterilmelidir.
23. Hafta
Bebek
Bu haftanın ultrason görüntülerinde bebeğin gülümsediği görülebilir çünkü dudakları oluşmaya başlamıştır. Göz rengi henüz belli olmasa da gözleri gelişmiştir. Bebek kilo almaya başlar ve vücudundaki kıllarda koyulaşma görülür. Hareketlidir ve her hareketi anne tarafından hissedilmeye başlanır. Tekmeler atabilir hatta bazen annesinin canını bile yakabilir. Bu dönemde bebeğin annesinin cildi üzerinde ayak izini bile görebilirsiniz. Pankreası da önemli oranda geliştiği için insülin hormonunu üretmeye ve şekeri karaciğerde depolamaya başlar. Orta kulaktaki kemikler geliştiği için anne ve babasının sesini duyabilir. Artık boyu 20 cm, ağırlığı ise 455 gr olmuştur.
Anne
Gebeliğin 23. haftasında iştah açılır hatta bazı yiyeceklere karşı aşerme denilen istek duyulabilir. Alınan besinler abartılmadığı sürece sorun yoktur. Bu hafta hamileliğin başından beri 6-7 kilo alınmış olabilir. Yağlı yemeklerden özellikle uzak durmak gerekir. Bel ve sırta binen yük fazlalaştığı için bir de bunların üzerine fazla kiloları eklememek gerekir. Bu hafta da gereğinden fazla kilo almış iseniz muhtemelen nefes almakta ve yürümekte zorluk çekilecektir. Bacaklara kramplar girmesi ve idrar kaçırmak, bu dönemde görülebilecek diğer şikayetlerdir. Bunun nedeni büyüyen rahmin idrar torbası üzerine baskı yapmasıdır. Kramplar mevcutsa kalsiyum ve magnezyum destekleri verilebilir.
24. Hafta
Bebek
Bebek bu haftada bilincini kazanmaya başlar. Hafızası bilgileri depolamaya başlar. Dışarıdan gelen seslere tepki verir hatta beğenmediği besinlerde bile tepki verebilir. Kendisi ile konuşulduğunda ya da çeşitli sesleri algılayabilir. Zihinsel fonksiyonları bu hafta daha fazla ve hızlı gelişecek aynı zamanda da akciğerin içinde bulunan damarlar oluşacaktır. Gelecek haftalarda akciğer daha fazla gelişip görevlerini tam olarak yerine getirecek. Bebeğin boyutu 21 cm, ağırlığı ise 540 gr. olmuştur.
Anne
Diş eti çekilmeleri ve diş eti kanamaları yaşanabilinir. Bu hormonal bir durum olsa da vakit geçirmeden doktorunuza başvurun. Çünkü kanama ya da çekilmeler diş kayıplarına dönüşebilir. Annenin vücudunda kilonun yanı sıra şişliklerde fark edilebilir. Ödem olarak da bilinen bu şişliklerin oluşması abartılı olmadığı sürece sorun teşkil etmez. Kesinlikle susuz kalınmaması gerekir. Bebek ve sizin sağlığınız için su çok önemlidir. Gebelikte susuz kalmak erken doğuma bile neden olabilir. Şeker tarama tespiti bu haftadan itibaren yapılmaktadır.
25. Hafta
Bebek
Gebeliğin 25. haftasında bebeğin hızlı kalp atışlarını Dopler ultrasonla duyabilirsiniz. Dişler ve damaklar tam anlamı ile gelişti denebilir. Dikkatli bakıldığında süt dişlerini görebilirsiniz. İskelet sistemi, eklemler ve kemikler artık şeklini almıştır. Akciğer ve damarlar oluşumuna devam eder. Bu hafta bebeğin vücut için çok önemli olan ter bezleri gelişecektir. Deri altındaki yağ dokuları olgunlaşmaya başlamıştır. Vücut orantılıdır ve gittikçe büyür. Zamanla bulunduğu alan dar gelecektir ancak bu haftalarda bebek hareketleri dışarıdan da rahatlıkla gözlenebilir. Bebek artık 22 cm olmuştur ve 700 gr ağırlığa ulaşmıştır.
Anne
Tıpkı bebekler gibi sizinde gözleriniz ışığa karşı duyarlı olmaya başlar. Bacaklarda belirgin varisler, kaçılmaz bel ve sırt ağrıları hissedilebilir. Genişleyen rahim artık daha fazla baskı yapıyordur ve bu yüzden rahat edebilecek bir pozisyon bulmak zorlaşır. Ağrı ya da sancılar sadece bel ya da sırt bölgesinde olmaz. Neredeyse vücudun parmaklara kadar her yeri ağrıyabilir. Aşırı ağrılarda mutlaka doktorun tavsiye ettiği bir ağrı kesici kullanın. Bu ağrıları azaltmak için ılık duş alabilir ve bol yastık kullanarak rahat edeceğiniz bir yatış pozisyonu bulabilirsiniz. Bu hafta çeşitli vajinal akıntılarda olabilir. Renksiz, kokusuz hafif sarı renkli olan bu akıntılar gebelikte normaldir.
26. Hafta
Bebek
Gözün tüm tabakaları özellikle de retina gelişmiştir. Bebeğin göz rengi de oluşmaya başlar fakat gerçek göz rengi doğumdan 2 ya da 3 ay sonra gerçek göz rengine kavuşur. Bu haftada bebek göz kapaklarını oynatabiliyordur. Gebeliğin 26. haftasında akciğerlerin gelişimi devam ediyordur. Akciğerler bir yandan gelişimini tamamlamaya çalışırken bir yandan da sürfaktan denilen bir madde üretmeye başlar. Bu madde doğumda bebeğin hava solumayı sağlayacaktır. Sürfaktan maddesi küçük hava keseciklerinin birbirine yapışmasına engel olacaktır. Bebeğin bilinci artık daha gelişmiş durumdadır. Dokunduğunuz da ya da konuştuğunuzda anlayabilir hatta cevap verebilir. Bebeğin duyarlılığı ile birlikte hareket kabiliyeti de gelişmiştir. İstediği zaman yönünü değiştirecektir. Bebek artık yaklaşık 23 cm boyutunda ve 900 gr ağırlığındadır.
Anne
Bu haftadan sonra rahim, her hafta bir cm büyüyecektir. Sağlıklı bir beslenme uyguladıysa 6-7 kilo alınmış olabilinir. Kilo ile birlikte vücut su tutmaya da başlayabilir. Özellikle yüz bölgesinde belirli bir şişlik göze çarpar. Bu yüzden sakın su içmekten vazgeçilmemelidir. Aşırı bir şişlik görünüyorsa doktorunuza başvurun. Aslında bu dönemde en büyük şikayet ani kasılmalar ve ağrılardır. Adet sancısına benzer birçok ağrı hissedilebilir. Bunun nedeni kadın vücudu doğum provası yapıyor olmasıdır ancak ağrı ve kasılmaların şiddeti artarsa erken doğum riskine karşın hemen bir doktora başvurmanız gerekir. Bu haftada glukoz tarama testi yapılmalıdır.
27. Hafta
Bebek
Bu haftadan sonra erken doğum riski düşüktür. Bebeğin hiçbir engel çıkmadan %85 yaşama şansı vardır. Bebek bu hafta neredeyse1(bir) kilo olmuştur. Boyu 24 cm dir. Beyin gelişimine devam eder ve bilinç sürekli güçleniyordur. Aynı şekilde kasları da güçlenen bebek bazen hareket etmekten, uyumaktan ya da uyanmaktan o kadar sıkılır ki parmak emmek gibi kendi kendine sakinleşme yöntemleri geliştirir. Akciğerler gelişimine devam eder hatta bebek nefes alıp verme egzersizleri yapıyordur. Göz kapakları açılan bebek artık gece ile gündüzü bile ayırt etmeye başlar. İşitme duyuları da gelişmiştir ve dış dünyanın seslerini algılayabilir.
Anne
Bu hafta nefes almakta ve uyumakta zorlanabilirsiniz. Rahim göğüs kafesine yaklaştıkça diyaframı sıkıştıracaktır ve bu durum akciğerlerin yeteri kadar hava ile dolmasına engel olacaktır. Bu durum bebeğe zarar vermez, sadece anneyi yorar. Dinlenmek için uzandığında bile yorgun kalkabilir çünkü dinlenemez. Bazen dinlenmek bir kabusa dönüşebilir hatta uyuduğunda harekete geçen bilinçaltı yüzünden gerçekten kabus bile görebilir. Bu dönemde ortaya çıkan bir diğer sorun ise yükselen kolesteroldur. Bunda endişe edecek bir şey yoktur çünkü plasentanın ürettiği gebelik hormonlarına karşı kolesterol koruyucu bir kalkan oluşturur. Sadece fazla kilo almamak gerekir. Bu dönemde beslenmeye dikkat edilmelidir çünkü vücut kilo alma konusunda bu dönem çok istekli olabilir.
28. Hafta
Bebek
Gebeliğin 28. haftasında yağ depolamaya başlayan vücut belirgin bir şekilde kilo almıştır. Yağlar bebeğin doğum sonrası hayatı için önemlidir. Vücut ısısını dengelemesine yardımcı olacaktır. Boyu yaklaşık 35cm, baş ve popo uzunluğu 25 cm ağırlığı ise, 1100 gr. olmuştur. Bebek bu dönemde kalsiyum ihtiyacı hisseder. Bu ihtiyacı mutlaka karşılanmalıdır. Anne bu dönemde kalsiyum yönünden eksik beslenirse bebek annenin kemiklerinde bulunan kalsiyum depolarını kullanacaktır. Eğer herhangi bir erken doğum nedeni ile karşılaşılırsa Yaşam destek ünitesine(küvöz) bağlanarak hayatına devam eder ve gelişimini tamamlar.
Anne
Doğum giderek yaklaşıyor ve 28. hafta anne ve bebek için gerçekten önemli bir dönem. Mevsimsel hastalıklardan mutlaka korunmalı ve sağlıklı beslenme planınıza devam etmelisiniz. Bu haftada gebeliğin başından bu yana 7-8 kilo almanız normal. Doğumun zorlu geçmemesi için fazla kilolardan sakınmanız gerekiyor. Rahim büyüyerek artık kaburgalara dayanmış olabilir. Bu yüzden bel ve sırt ağrılarında artış olacaktır. Aynı zamanda da bacaklarda varis ve şişliklerde görülebilir. Göğüslerden kolostrum adı verilen ilk süt salgısı gelebilir. Bu sütün kesinlikle sağılmaması gerekir. Tüm bunlarla birlikte tansiyonunuzu mutlaka takip edin çünkü bu hafta tansiyonun yükselmesi ortaya çıkabilir.