Hafta hafta gebelik: 23-26. Hafta

Op. Dr. Sait Halil
Op. Dr. Sait Halil
16 Haziran 2015224 görüntülenme
Randevu Al
Hafta hafta gebelik: 23-26. Hafta

23.gebelik haftası: 
Bebeğiniz artık bir minyatür insan görünümündedir. Kulak içinde yer akan minik kemikler tamemen sertleştiği ve arta kulak kemikleri de gelişimi gelecek haftada tamamlayacağı için bebek çok iyi duyabilir. Bebeğinizin dudakları iyice belirginleşmiş olup, ultrasonografide gülümsemesi fark edilebilir. Bebeğinizin gözleri gelişimini tamamlamış olmasına rağmen iris dediğimiz renkli kısım pigmente değildir, o yüzden göz rengi belli değildir. Bebeğin vücudunda oransal ilişkiler giderek normale dönüyor olsa da baş hala vücuda göre biraz daha büyüktür. Bu ve ilerleyen haftalarda bebeğinizin tekmeleme, yumruklama ve omuz atma gibi değişik hareketleri birbirinden ayırt edebilir duruma geleceksiniz. Annede ise yavaş ama sürekli bir kilo artışı söz konusudur. Bu haftada aşerme adını verdiğimiz olay daha fazla olur. Rahmin büyümesine bağlı olarak rahmi asan bağın gerilmesiyle kasık ağrıları hissedilebilir. Kalsiyum ve magnezyum alımıyla şikayetlerin rahatladığı bacak krampları görülebilir. Kramp girdiğinde bacağınızı düz uzatarak eşinizden masaj yapmasını isteyebilirsiniz. Artık eşinizin heyecanla beklediği an bu haftada görülmektedir: bebeğinizin hareketlerini hissetmesi. Eşiniz elini karnınıza koyduğunda bebeğinizin hareketlerini çok rahat hissedebilir, hatta bu hareketler dışarıdan gözle bile fark edilebilir. Bebeğinizin taklalar atacak kadar özgürce hareket edebileceği çok geniş bir alan vardır. Bebeği hareketleri kas güçlenmesini göstermesi bakımından çok önemlidir. Bu haftalarda yapılan ultrason incelemelerinde bebek makat gelişken çok kısa bir süre sonra baş gelişe dönebilir. Bebeğin ters durması fazlaca önemli değildir. 

Ultrasonografide bebeğin gelişimin en net gözlenebildiği haftalar 19.-23. haftalar arasıdır. 

Bu hafta sonunda ortalama bebeğinizin boyu 31 cm. ve ağırlığı 550 gr. kadardır. 

24.gebelik haftası: 
Bu haftanın en önemli özelliği viabilite (yaşam) sınırında olmamız. Çok iyi hazırlanmış şartlarda ve yoğun bakım koşullarında bu haftada doğan bebekler yaşatılabilmektedir. Ülkemizde de belirli merkezlerde bu kadar küçük bebekler yaşatılabilmektedir. Tabi ki burada önemli olan bu bebekleri yaşatmak değil, önemli olan görme, işitme gibi duyusal faaliyetlerinin yanı sıra zihinsel gelişimlerinin nasıl olacağıdır. Doktorunuz bu haftalarda sizden şeker yükleme veya şeker tarama testi isteyebilir. Gebeliğe bağlı diabetin varlığını araştırmak için 24.-28. gebelik haftalarında iki ayrı test yapılabilir. Diyabet açısından düşük riski olan anne adaylarına 50 gr glikoz tarama testi, yüksek risk altında olanlara ise 100 gr glikoz yüklemesi ile OGTT adı verilen tanı koydurucu test uygulanır. OGTT'de birer saat aralarla toplam dört kez kan şekeri ölçümü yapılırken 50 gr da yalnızca 1.saat tokluk kan şekeri ölçülür. 

Ayrıca bu haftada bebeğinizin uyarılara refleks olarak değil bilinçli yanıtlar verdiği gösterilmiştir. Yani bebeğiniz öğrenmeye ve düşünmeye başlamıştır. 
Bu hafta sonunda ortalama bebeğinizin boyu 32 cm. ve ağırlığı 640 gr. kadardır. 

25. gebelik haftası: 
Bu haftanın özelliği bebeğinizin tat duyusunun büyük ölçüde gelişimini tamamlamış olmasıdır. Bebeğin cildi hala daha ince ve kırılgandır. Bebeğin vücudu orantılı bir şekilde büyür, cilt altı yağ dokuları olgunlaşır. Bebeğin büyümesine bağlı olarak rahim içinde göreceli olarak kapladığı alan azalmaya başladı. Bu da bebeğin hareket etmesi için kendisine kalan boş alanın azaldığını gösteriyor. Bu da hareketlerin daha sert hissedilmesi neden olabilir. Bu haftalarda yorgunluk hissedebilirsiniz. Bu gebeliğin normal yakınmalarından birisidir. Bebeğinizin boyu 24. haftadan itibaren daha anlamlı olmak üzere ultrasonda FL ( uyluk kemiği) ölçümünün 7 katı kadardır. Bazen annelerde gebeliğe bağlı ışığa karşı hassasiyet yada göz kuruluğu gibi göz şikayetleri olabilir. Büyüyen rahmin bası yapması ve dolaşımın bozulması nedeni ile bacaklarda ve belde ağrılar olabilir. 
Bu hafta sonunda ortalama bebeğinizin boyu 33 cm. ve ağırlığı 800 gr. kadardır 

26. gebelik haftası: 
Bu haftalardan itibaren Braxton-Hicks kasılmaları adını verdiğimiz zaman zaman ortaya çıkan ani kasılma ve gevşemeler hissedebilirsiniz. Bunlar rahim için gerçek doğum ağrıları için bir antrenman olmaktadır. Akılda tutulması gereken şey Braxton-Hicks kasılmaları hiçbir zaman günlük yaşamı etkileyecek sıklıkta olmamasıdır. Eğer böyle oluyorsa erken doğum eylemi işaretçisi olabilir. Kasılmamaların olup olmadığını anlamak için avucunuzun içini karnınıza hafifçe dokundurun avucunuzun altında yer alan rahminizin toplanıyor gibi hissedilmesi kasılma belirtisidir. Kasılma sıklığını ve süresini ölçün. Saatte dört kez veya daha sık ortaya çıkan kasılmalarda doktorunuza başvurun. Kasılmaları kendiniz objektif değerlendiremiyorsanız eşinizden yardım isteyin. 
Bebeğinizin akciğerlerinde hava kesecikleri ve damar yapıları oluşmaya başlamıştır. Hava keseciklerinin içini döşeyen ve keseciklerin sönmesini engelleyen sürfaktan adlı madde üretimine başlanmıştır. Bu madde, minik hava keseciklerinin çeperlerinin birbirine yapışmasına engel olur. Bu sayede her nefes alışta kesecikler hava ile dolar. Yapılan çalışmalarda 26 haftalık bebeklerin beyin dalgaları incelendiğinde dokunmaya beyin dalgaları ile cevap verdiği saptanmıştır. Ayrıca karnınıza kuvvetli bir ışık kaynağı dayadığınızda bebeğiniz kafasını o yöne çevirir. Bebeğinizin ayırt edilmesini sağlayan el ve ayak izleri oluşmaya başlayacak. 

Bu hafta sonunda ortalama bebeğinizin boyu 34 cm. ve ağırlığı 820 (500-1300) gr. kadardır 

Etiketler

Hafta hafta gebelik26 gebelik haftası25 gebelik haftası24 gebelik haftası23 gebelik haftasıGebelik haftalarında bebek gelişimiGebelik haftalarında annede olan değişiklikler

Yazar Hakkında

Op. Dr. Sait Halil

Op. Dr. Sait Halil

Op. Dr. Sait HALİL, 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1995 - 2000 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır