Güvenli bağlanma

Güvenli bağlanma

Yaşamın ilk yılları her insan için çok önemlidir. İlk 3 yılın fiziksel ve duygusal açıdan sağlıklı geçmesi hem beyin gelişimine hem de duygusal gelişime olumlu katkı sağlayacaktır. Hepinizin bebeklik dönemine dair sık duyduğu güvenli bağlanma ise bu dönemin ilk ve temel basamağı diyebiliriz.  Çocuğunuz doğduğu andan itibaren bakım veren birincil kişiyle güvenli bağ kurmaya çalışır. Bebeğe bakım hizmeti veren kişi genelde annedir. Peki huzurlu bir bebeklik dönemi için güvenli bağlanma neden bu kadar önemli? Bir ortama girdiğinizde veya bir insanla tanışmanızda kurulan ilk iletişim ne kadar önemliyse varoluşunuzun ilk sinyallerini aldığınız iletişim de o kadar önemli. Bebekle en çok vakit geçirenin anne-babası olduğunu varsayarsak ebeveynin ruh hali bebekle kurduğu bağa direk yansımaktadır. Güvenli bağın oluşabilmesi için bebeğin ihtiyaçlarına hızlı ve şefkatle karşılık verilmesi gerekir. Nasıl yetişkinler kendileriyle negatif iletişim kurulduğunda hissediyorsa, bebeklerde aynı şekilde hisseder. Ayrıca sevgi ve ilginin tam hissedilmediği bebeklik döneminin ardından çeşitli problemler yaşanılması kaçılmaz olacaktır. Sadece bakım verenin ruh hali değil, anne-baba arasındaki iletişim ve ev ortamındaki huzurda son derece önemlidir. Toplum yapımızdan dolayı büyüklerimizin bu sürece aşırı dahil olması, bebek bakımına sürekli müdahale etmesi anneyle bebek arasındaki bağı zedeler. Kendini yetersiz hisseden anne mutsuz olur ve bu mutsuzluk bebeğine yansıyacaktır. Elbette tecrübeler çok kıymetli, büyüklerin yönlendirmeleri önemli fakat söylemlerimiz karşımızdakinin kendini yetersiz hissetmesine neden olmamalı. Birinci çevrenin baskısı  sanılanın aksine en çok  çocuğu olumsuz etkilemektedir. 

Güvenli bağlanma oluşmadığında çocuğa zararları nelerdir?

Araştırmalara göre güvenli bağlanma kurmuş çocuklar olumsuz duygularla başa çıkmada ve stresi kontrol etmekte daha başarılıdır.  Birincil bakımı verenle güvenli bağ oluşturan çocukların çevreyle iletişimleri kuvvetlidir. Daha yaşamın ilk yıllarında sağlıklı iletişim becerisini kazanamamış çocuk bunu yaşamının sonraki dönemlerine de taşır.  Ayrıca çevreyi ve insanları anlama, onlarla uyum içinde yaşama, kendini iyi ifade edebilme, empati kurma gibi becerilerden mahrum kalır.  Buda onun hayatında daha sağlıklı ilişkiler kurmasını engelleyecektir.

Bu dönemin göz  ardı edilmemesi ve çocuk doğmadan bilgilenilmesi  sürecin yönetimini  kolaylaştırır.Her çocuğun hayatla kurduğu ilk bağın sağlam olmasını diliyorum. Sağlıkla kalın..

Bu makale 1 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan

Ekim 1991’de Aydın’da doğdum. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Haziran’17 yılında mezun oldum. Stajımı Haydarpaşa Abdülhamid Hastanesi (GATA)’nde tamamladım. 2018 yılında Kaplan International Collage London’da dil ve mesleki eğitim aldım. Üsküdar Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Ocak’19 yılında yükseklisans eğitimime başladım. Oyun terapisi, dil ve konuşma bozuklukları, çocuk testleri ve aile danışmanlığı üzerine milli eğitim ve sağlık bakanlığı onaylı eğitimlerle alanımda daha donanımlı ilerleyerek danışanlarıma hizmet vermekteyim.

Instagram: @uzm.burcuarslan

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Bebek sağlığı
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan
İstanbul - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube