Günümüzün teknolojik gelişmeleri ışığında kaplama

Günümüzün teknolojik gelişmeleri ışığında kaplama

DİŞ KESMEDEN DİŞ ESTETİĞİ MÜMKÜN MÜ?

Halk arasında diş kesimi olarak bilinen diş hekimliğinde kullanılacak olan estetik malzemeye yer açma işlemi, diş minesinden aşındırma yöntemi ile yapılır. Eğer estetik planlama yapılacak dişte şekil düzeltmesi, dişlerin boylarının kısaltılması ve eksik dişlerin köprü protezi ile tamamlanması uygulanmayacak ise. Bunun yanında hastanın dişlerinin düzeni ve boyutları normal sadece renk ve şekil iyileştirilmesi amacıyla dişlerin ön yüzeylerinin kaplanması işlemi dişleri inceltmeden ve küçültmeden yapılabilmektedir.

Bunun için dişleriniz temizlendikten sonra ölçünüz alınacaktır. Çok özel bir laboratuvar işlemi sonucunda yaklaşık 0.4 mm inceliğinde yaprak porselenler hazırlanıp prova ve düzeltmeleri yapıldıktan sonra dişlerinize özel yapıştırıcılar ile yapıştırılır

Mükemmel estetiğe sahip bir uygulamadır.

ZİRKONYUM KAPLAMA NASIL YAPILIR?

Hekiminizin yaptığı planlamaya göre dişlerinize lokal anestezi yapıldıktan sonra dişleriniz prepare edilir yani hazırlanır. Halk arasında diş kesimi olarak ta bilinen bu işlem (aslında bir şey kesmiyoruz sadece dişleri inceltiyoruz) dişlerin üzerine gelecek olan kaplamaya yer açmak içindir. Bu işlem için ucunda ince elmas parçacıklar bulunan frezler dönen bir alet yardımıyla dişler üzerinde aşındırma yapar, soğutma için dişinize aynı zamanda su püskürtülür. Genel amaç dişlerinizden en az maddeyi kaldırmaktır ancak bazı durumlarda dişlerin konumlarını düzeltmek için çok aşındırma yapmak gerekebilir böyle bir anda dişin sinir zarar görürse kanal tedavisi yapmak uygun olacaktır.

Bu işlemin ardından hekiminiz alt ve üst çene modellerini elde etmek için ölçü alacaktır ardından çene ilişkilerinin tespiti için mum ısırtabilir.

Modeller laboratuvar ortamında lazer tarayıcı ile taranır ve bir bilgisayar programı ile dişlerinizin alt yapısı tasarlanır. Bir freze sistemi zirkonyum oksit bloklarından dişlerinizi şekillendirir, bundan sonra bloklar sinterleme denilen işlemle sertleştirilir.

Seramist zirkonyum blokların üzerine fırça yardımıyla seramik işler ve pek çok kere kronları pişirir. En sonunda zirkonyum kronlar prova için hazırdır.

Prova işleminde hekiminiz kronların uyumunu, görünümünü, rengini, yüksekliğini, rahatlığını ayarlar herşeyden emin olununca cilalanması için tekrar laboratuvara gönderir.

Laboratuvardan gelen kronlar uygun bir yapıştırıcı ile dişe yapıştırılır. Tüm bu işlemler yaklaşık bir hafta sürer bu sürede hekiminiz size geçici kaplamalar yapacaktır.

Yapıştırılan kaplamalara ağzın alışması için bir süre gerekir bu süre bazen bir ay kadar sürebilir ayrıca hafif sıcaklık duyarlılıkları da normal kabul edilir buda zamanla geçecektir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Kerem Aras

Dr. Dt. Kerem ARAS, 1976 yılında Ankara'da doğmuştur. 1994 yılında TED Ankara Kolejinden mezun olmuştur. Ardından Ankara Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 2000 yılında ise aynı üniversitenin Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'nda doktora eğitimine başlamıştır. 2006 yılında ”Kısaltılmış dental ark yaklaşımının ağız sağlığı ve fonksiyonları yönünden değerlendirilmesi” başlıklı tezi ile doktora derecesini almıştır. Dr. Dt. Kerem ARAS, Hollanda, Tayland ve Japonya'da dental implantlar ve estetik diş hekimliği konularında pek çok eğitim ve araştırma programına katılmış olup, gülme tasarımı, laminate vennerler ve dental implantlar konularında bilimsel çalışmalarına devam etmektedir. 1999 yılında Ankara - Emek'te ilk kliniğini açmış olan Dr. Dt. Kerem ARA ...

Dr. Dt. Kerem Aras
Dr. Dt. Kerem Aras
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube