Günümüzün teknolojik gelişmeleri ışığında diş tedavileri

Günümüzün teknolojik gelişmeleri ışığında diş tedavileri

HİÇ DİŞİM YOK TEDAVİ SEÇENEKLERİM NELERDİR?

1)Total protez (Damak protezi)

Hareketli yapıdaki bu protezler diş eksikliğinizi giderecektir, uygun fiyatlıdır ve kaliteli malzemelerle üretilirlerse estetik olabilirler. En büyük problemleri üst protezin ağızdan düşmesi, alt protezin ise yerinden çıkmasıdır. Uzun süre kullanılırlarsa dişsiz çeneye uyguladıkları basınç ile kemik kaybını hızlandırırlar. 1 hafta gibi kısa bir sürede üretilebilirler.

2)İmplant destekli sabit protez

En uygun tercihtir. Uygun kemik varlığında çenelere 6 yada 8 adet implant yerleştirilmesi ile eski dişleriniz gibi fonksiyon ve estetik özelliklere sahip dişlere sahip olabilirsiniz. 3-6 ay arasında süren tedavi dizisinden oluşur. Maliyetli bir tedavi olmasına rağmen kazanımları çok değerlidir.

3İmplant destekli overdenture protezler (Çıt Çıtlı protezler)

Eğer özellikle alt ve üst çenenin arka bölgelerinde implant yapacak kemik miktarı azalmış ise bu sistem tercih edilebilir. Amaç yeni yapılan damak protezlerinin çene kemiklerine bağlanmasıdır. Bu yöntemde hasta istemedikçe protezler yerlerinden çıkmazlar ve oynamazlar. Çene kemiklerinde erime ön bölgelerde daha az olduğundan buralara yerleştirilecek 2 veya 4 implant ve bunların üzerine takılacak başlıklar yeterli olacaktır.

4) All on Four ( 4 implantlı sabit diş)

Özellikle alt çenede uygulanabilen 4 uzun implantın yerleştirilmesi ile sabit protez yapılmasını mümkün kılan bir sistemdir. Alt çenede uygun kemik varlığında özel bir sistemle yerleştirilen 4 implant üzerine hastaya özel üretilen bağlantı parçaları (Procera) kullanılarak yapılır. İmplant sayısının azlığı ile sistem öne çıkar ancak protezin üretimi çok özel bir sistemle yapıldığından maliyet artmaktadır. Hastanın çok özenle bakımını gerektiren çok estetk bir protez tipidir.

 İMPLANTIM SALLANIYOR NE YAPMALIYIM?   

Bazı ender durumlarda kemiklere yerleştirilen implantların yada üzerindeki protezin sallandığı veya oynadığını hissedebilirsiniz bu durumda iki olasılık üzerinde durulmalıdır.

1) İmplantın çevresindeki kemik erimiş ve implant için gerekli desteği kaybetmiş olabilir bu durum röntgen ile kontrol edilmeli ve imkan varsa implant kurtarılmaya çalışmalıdır. Ancak bu gibi durumlarda implantın alınması ve yenisinin yerleştirilmesi uygun olabilir.

2) İmplant sağlamdır (kemikle bağlıdır)ancak implantın üzerinde yer alan abutment olarak adlandırılan kaplamaların yapıştırıldığı parçanın vidası gevşemiş olabilir. Bu duruma acilen müdahale edilmeli ve vida tekrar sıkıştırılmalıdır. Bunun için implantla üst parça arasındaki vidaya ulaşılmalıdır. Bazı durumlarda kaplamanın üzerinden açılacak küçük bir delik yardımıyla vidaya ulaşılabilir bu mümkün olmaz ise kaplamanız kesilerek çıkarılacak vida sıkıştırılıp implant kontrol edildikten sonra yeni bir kaplama yapılacaktır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Kerem Aras

Dr. Dt. Kerem ARAS, 1976 yılında Ankara'da doğmuştur. 1994 yılında TED Ankara Kolejinden mezun olmuştur. Ardından Ankara Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 2000 yılında ise aynı üniversitenin Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'nda doktora eğitimine başlamıştır. 2006 yılında ”Kısaltılmış dental ark yaklaşımının ağız sağlığı ve fonksiyonları yönünden değerlendirilmesi” başlıklı tezi ile doktora derecesini almıştır. Dr. Dt. Kerem ARAS, Hollanda, Tayland ve Japonya'da dental implantlar ve estetik diş hekimliği konularında pek çok eğitim ve araştırma programına katılmış olup, gülme tasarımı, laminate vennerler ve dental implantlar konularında bilimsel çalışmalarına devam etmektedir. 1999 yılında Ankara - Emek'te ilk kliniğini açmış olan Dr. Dt. Kerem ARA ...

Dr. Dt. Kerem Aras
Dr. Dt. Kerem Aras
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube