Günümüzün teknolojik gelişmeleri ışığında çürük tedavileri ve önlemleri

Günümüzün teknolojik gelişmeleri ışığında çürük tedavileri ve önlemleri

PİT VE FİSSÜR ÖRTÜCÜ ( ÇÜRÜK ÖNLEYİCİ CİLA NEDİR) ?

Dişlerin çürüğe en yatkın bölgeleri azı dişlerinin girintili çıkıntılı çiğneyici yüzeyleridir. Bu bölgelere gıdalar kolaylıkla birikirler ve diş fırçası ile temizlenmeleri zordur.

Çiğneyici yüzeylerin fissür örtücü adı verilen cilalarla örtülmesi ile bu bölgelerde gelişen diş çürüklerini %60-90 arasında azaltmaktadır.

Bu tedavi çok kısa sürede tamamlanır, ağrısız ve kolay bir uygulamadır.

Fissür örtücülerin koruyucu etkisi ne kadar devam eder? Pit ve fissür örtücüler genellikle diş yüzeylerinde uzun süre kalırlar ve kaldıkları sürece bu yüzeyleri çürüğe karşı korurlar. Ancak diş hekiminiz 6 ay-1 yılda bir yaptığı ağız sağlığı kontrollerinde cilanın çıktığını veya yer yer koptuğunu görürse yenilemesi gerekebilir.

Fissür örtücüler kaç yaşında uygulanmalıdır? Fissür örtücüler genellikle 6-7 yaşında ilk sürekli azı dişlerinin sürmesini takiben uygulanmalıdır. Diğer sürekli azı dişleri sürdükçe uygulamaya devam edilir.

Fissür örtücüler tek başına çürük önleyemezler. Dişler muhakkak günde iki kez florürlü diş macunu ile fırçalanmalıdır.

SAKIZ ÇİĞNEMEK YARARLI MI YOKSA ZARARLI MIDIR?

•Sakız çiğnemek hem tükürük akışını artırır hem de dişleri mekanik olarak temizleyerek çürük oluşumunu azaltır.

•Özellikle içerisinde çürük yapmaz özellikteki ksilitol – sorbitol bulunan sakızlar günde 4-5 kez en az 20 dakika süreyle çiğnendiğinde çürük önleyici etkiye sahiptir. Bu tür sakızların üzerinde çürük yapmaz logosu bulunur.

Sakız çiğnemek asla tek başına çürük önleyici bir yöntem değildir ve diş fırçalamanın yerine geçmez.

OKULA GİDEN ÇOCUĞUN BESLENME ÇANTASINA ARA ÖĞÜN İÇİN NE TÜR GIDALAR KOYMALIYIM ?

•Çocuğa ara öğünlerde mümkün olduğunca çürük yapmayan peynir, süt, yoğurt, meyve ve sebze türü gıdalar verilmelidir.

•Beyaz unun çürük yapıcı özelliği kepekli una oranla daha yüksektir. Bu nedenle ara öğün beslenmesi için çocuğa hazırlanan sandviçler kepekli undan yapılmış ekmekle hazırlanmalı, içerisine peynir, et, yumurta konulmalıdır

•İçecek olarak hazır meyve suları yerine ayran verilmelidir.

ÇÜRÜK YAPICI GIDALARI ÇOCUĞUMA NE ZAMAN VERMELİYİM?

Çocuklar şeker, pasta çörek gibi gıdaları çok severler ve ayrıca gelişimleri için de bu tür gıdalara ihtiyaçları vardır. Bu nedenle çocuklara çürük yapıcı gıdaları ‘ dişlerin çürür’ diye yasaklamak yanlış bir uygulamadır. Yasaklamak yerine çürük yapıcı ürünlerin yenmesinin aile tarafından denetlenmesi gerekir. Çürük yapıcı gıdaların ana öğünün içerisinde veya yemekten hemen sonra tüketilmesi ve daha sonra dişlerin fırçalanması sağlanmalıdır.

Çocuk eğer ara öğünde şekerli ve unlu gıdalar (kek, kurabiye vs) yemişse takiben dişler fırçalanmalıdır. Çocuk dişlerini fırçalama olanağını bulamıyorsa yedikten sonra ağzını suyla çalkalamalı , çürük önleyici sakız çiğnemeli veya peynir, yer fıstığı gibi çürük önleyici gıdalar yemelidir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Kerem Aras

Dr. Dt. Kerem ARAS, 1976 yılında Ankara'da doğmuştur. 1994 yılında TED Ankara Kolejinden mezun olmuştur. Ardından Ankara Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 2000 yılında ise aynı üniversitenin Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'nda doktora eğitimine başlamıştır. 2006 yılında ”Kısaltılmış dental ark yaklaşımının ağız sağlığı ve fonksiyonları yönünden değerlendirilmesi” başlıklı tezi ile doktora derecesini almıştır. Dr. Dt. Kerem ARAS, Hollanda, Tayland ve Japonya'da dental implantlar ve estetik diş hekimliği konularında pek çok eğitim ve araştırma programına katılmış olup, gülme tasarımı, laminate vennerler ve dental implantlar konularında bilimsel çalışmalarına devam etmektedir. 1999 yılında Ankara - Emek'te ilk kliniğini açmış olan Dr. Dt. Kerem ARA ...

Dr. Dt. Kerem Aras
Dr. Dt. Kerem Aras
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube