Günümüzün teknolojik gelişmeleri ışığında çocuklarda diş çürüğü tedavisi

Günümüzün teknolojik gelişmeleri ışığında çocuklarda diş çürüğü tedavisi

ÇOCUĞUMUN DİŞLERİNİN ÇÜRÜMEYE BAŞLADIĞINI NASIL ANLAYABİLİRİM?

Çocuğunuzun dişlerini sıkı sık kontrol ediniz. Dişler üzerindeki beyaz, tebeşirimsi lekeler çürüğün ilk işaretidir . Bu durumda hemen bir çocuk dişhekimine başvurarak gerekli koruyucu tedavileri uygulatmalısınız.

SÜT DİŞLERİ ÇIKTIKTAN HEMEN SONRA ÇÜRÜR MÜ?

Erken çocukluk dönemi çürüğü olarak olarak adlandırılan çürükler 2-3 yaş gibi çok küçük yaşlarda başlayabilir. Bebeğiniz bir yaşına geldiğinde ön süt dişleri sürmüştür. Eğer bir yaşından sonra hala gece beslenmesinde biberonla şekerli süt ,muhallebi,meyve suyu veriyorsanız, emziğini bal, reçel gibi tatlandırıcılara batırarak kullanıyorsanız , geceleri sabaha kadar bebeği sık sık emziriyorsanız,çocuk gün boyunca elinde ekmekle dolaşıyorsa ve dişlerini temizlemiyorsanız,dişler üzerinde biriken gıda artıkları nedeniyle dişlerinin kısa sürede çürüme riski ile karşılaşacağını bilmelisiniz. .

BEBEĞİME ÇÜRÜK BULAŞIR MI? BEBEĞİMİN AĞZINA ÇÜRÜK MİKROBU NASIL BULAŞIR?

Evet, çürük belirli mikropların neden olduğu bir hastalıktır.Ağzınızda çürük varsa aile bireylerinden bebeğinizin ağzına çürük mikrobu taşınabilir. Bunu önlemek için hamilelikten itibaren ağız bakımınıza dikkat ediniz. Kendi ağzınıza soktuğunuz emzik veya kaşığı bebeğinize de verirseniz sizin ağzınızdaki mikroplar bebeğin ağzına bulaşır. Ayrıca, bebeğin elini ağzınıza sokmasına ve dudaklarınızdan öpmesine izin vermeyiniz. Emziğini ağzınıza sokarak temizlemeyiniz.

SÜT DİŞLERİNİN SÜRMESİ ESNASINDA ÇOCUĞUN HUZURSUZLUĞUNU GİDERMEK İÇİN NELER YAPMALIYIM?

Süt dişlerinin sürmesi esnasında çocuk huzursuzsa çocuğun eline dişetini kaşıyıcı oyuncaklar verilmelidir. Özellikle içerisinde su bulunan kaşıyıcı halkaların buzdolabında soğutularak verilmesi , soğuk ,elma ,havuç gibi gıdalarla dişetlerini kaşımasına müsaade edilmesi, annenin parmağı ile süren diş bölgesine hafif hareketlerle masaj yapması çocuğu rahatlatacaktır. Biberon dişetlerindeki ağrıyı arttıracağından çocuk kaşıkla beslenmelidir . Bardakla soğuk su verilmesi,püre şeklindeki soğuk gıdalar,meyve püreleri çocuğu rahatlatır.Çocuk biberonla besleniyorsa memenin ucunun genişletilmesi daha kısa sürede beslenmesini sağlayacaktır. Çocuk çok huzursuzsa diş hekiminiz size sadece beslenme esnasında dişetlerine süreceğiniz rahatlatıcı jeller önerebilir.

DİŞLERİ ÇÜRÜĞE KARŞI KORUMAK MÜMKÜN MÜDÜR?

Bunun için yapmanız gereken 5 Sihirli Formül :

1.Çocukluktan itibaren kazanılan ve yaşam tarzı haline gelen diş fırçalama alışkanlığı

2.Florürden yararlanma (dişlerin günde iki kez Florürlü diş macunu ile fırçalanması + gerekli ise diş hekiminin önereceği ilave Florür tedavileri)

3.Fissür örtücü cilaların uygulanması

4.Çürük yapmaz özellikte bilinçli beslenme alışkanlığı

5.Çürük riskine göre planlanan periyodik diş hekimi kontrolü

 

             

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Kerem Aras

Dr. Dt. Kerem ARAS, 1976 yılında Ankara'da doğmuştur. 1994 yılında TED Ankara Kolejinden mezun olmuştur. Ardından Ankara Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 2000 yılında ise aynı üniversitenin Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'nda doktora eğitimine başlamıştır. 2006 yılında ”Kısaltılmış dental ark yaklaşımının ağız sağlığı ve fonksiyonları yönünden değerlendirilmesi” başlıklı tezi ile doktora derecesini almıştır. Dr. Dt. Kerem ARAS, Hollanda, Tayland ve Japonya'da dental implantlar ve estetik diş hekimliği konularında pek çok eğitim ve araştırma programına katılmış olup, gülme tasarımı, laminate vennerler ve dental implantlar konularında bilimsel çalışmalarına devam etmektedir. 1999 yılında Ankara - Emek'te ilk kliniğini açmış olan Dr. Dt. Kerem ARA ...

Dr. Dt. Kerem Aras
Dr. Dt. Kerem Aras
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube