Günümüzün teknolojik gelişmeleri ışığında çocuk diş tedavisi

Dr. Dt. Kerem Aras
Dr. Dt. Kerem Aras
21 Mart 201677 görüntülenme
Randevu Al
Günümüzün teknolojik gelişmeleri ışığında çocuk diş tedavisi

ÇOCUĞUMUN SÜT DİŞLERİ ÇÜRÜDÜ ÇEKTİRMELİ Mİ Mİ YOKSA TEDAVİ Mİ ETTİRMELİYİM?

Normal düşme süresinden önce çekilen süt dişleri yer kayıplarına yol açarak daimi dişlerin çapraşık bir şekilde sürmelerine neden olurlar. Bu nedenle çürüyen süt dişleri tedavi edilmeli ,düşme sürecinden önce çekilirlerse süt dişinin yerinde kalan boşluk diş hekiminizin takacağı apereyle korunmalıdır.

SÜT DİŞLERİ NİÇİN ÖNEMLİDİR?

Süt dişleri insan gelişiminin en önemli döneminde görev yaparlar. Çocukların iyi bir şekilde beslenip büyüyebilmeleri, kelimeleri doğru ve güzel söyleyebilmeleri, kendilerine güvenli rahatça gülebilmeleri için süt dişlerine ihtiyaç vardır. En önemli görevlerinden birisi de altından gelecek olan daimi dişlerin çenelerde muntazam bir şekilde yerleşmeleri için rehberlik yapmalarıdır.

 ÇOCUĞUMU DİŞ HEKİMİNE İLK KEZ NE ZAMAN GÖTÜRMELİYİM ?

Bebekler ilk süt dişleri sürdükten sonra, yani 6-12 aylık olduğunda bir diş hekimine götürülmelidir. Diş hekiminiz periyodik olarak çocuğunuzun diş gelişimini değerlendirecek, gerekli koruyucu önlemleri zamanında uygulayarak gelecekteki ağız sağlığını garanti altına alacaktır.

EMZİK EMMEK DİŞLERE ZARARLI MIDIR?

Bebeğinizi sakinleştirmek için emziği şeker, bal, pekmez gibi tatlandırıcılara batırarak kullanıyorsanız bebeğinizin dişleri çürüyebilir. Çocuğunuz üç yaşından sonra hala yalancı emzik kullanıyorsa çenelerde ortodontik problemlere neden olabilir.

BEBEĞİMİN DİŞLERİNİ NE ZAMAN TEMİZLEMEYE BAŞLAMALIYIM?

Bebeğinizin ilk süt dişleri sürdükten sonra dişlerini ve dişetlerini parmağa sarılan temiz nemli bir tülbent, parmağa geçirilen lastik diş fırçası( eczanelerden alabilirsiniz), yumuşak bebek diş fırçası ile temizlemelisiniz.

ÇOCUĞUMUN DİŞLERİNİN BİBERONDAN DOLAYI ÇÜRÜMESİNİ NASIL ÖNLERİM?

Dişler çıktıktan sonra bebeğinizin dişlerini beslenme sonrasında özellikle gece son beslenmeden sonra temiz ve nemli bir tülbentle temizleyiniz. En uygun durum, bebeğiniz 1 yaşına gelince biberon kullanımını bırakmak veya bu yaştan sonra biberon kullanmaya başlamamaktır.

Çocuk 1 yaşından sonra hala biberon kullanıyorsa , biberon keyif verici bir bağımlılığa dönüşmüştür .Çocuğunuzu uykuya dalarken biberonla beslemeyiniz. Çocuk bir yaşından itibaren bardak kullanmayı özendirilmelidir. Süt, meyve suyu gibi içecekleri bardakla içermeniz diş çürüğünü engellemede önemli rol oynayacaktır.

Yazar Hakkında

Dr. Dt. Kerem Aras

Dr. Dt. Kerem Aras

Dr. Dt. Kerem ARAS, 1976 yılında Ankara'da doğmuştur. 1994 yılında TED Ankara Kolejinden mezun olmuştur. Ardından Ankara Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 2000 yılında ise aynı üniversitenin Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'nda doktora eğitimine başlamıştır. 2006 yılında ”Kısaltılmış dental ark yaklaşımının ağız sağlığı ve fonksiyonları yönünden değerlendirilmesi” başlıklı tezi ile doktora derecesini almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır