GUATR (TİROİD BEZİ BÜYÜMESİ) NEDİR?

Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan
Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan
21 Haziran 2017133 görüntülenme
Randevu Al
GUATR (TİROİD BEZİ BÜYÜMESİ) NEDİR?

Tiroid bezi boynun ön tarafında yer alan kelebek şeklinde bir organdır. Ağırlığı yaklaşık 20-25 gramdır. Başlıca görevi tiroksin hormonunun üretimi ve salgılanmasıdır. Tiroksin hormonu genel olarak vücudun metabolik işleyiş hızının ayarlanmasından sorumludur.

Tiroid bezi bir anlamda vücudun enerji tüketiminin ayarından sorumludur. Hormon salgısının normal oluşuna ötiroidi, yetersizliğine hipotiroidi, fazlalığına hipertiroididenir.

Tiroid bezinin büyümesine guatr denir. Büyüme bezin tamamını kapsayacak tarzda yaygın(diffüz) veya bez içinde yumrular oluşturacak tarzda (nodüler)olabilir.

GUATR AMELİYATI NEDİR, KİMLERE GEREKİR?

Bazı yapısal (guatr) veya işlevsel bozuklukların tedavisini sağlamak amacıyla tiroid bezinin cerrahi olarak çıkartılması işlemine tiroidektomi denir. Halk arasında genellikle "guatır ameliyatı" olarak bilinir.

-Tiroid bezi boyunda baskı oluşturacak ölçüde büyümüş olanlara 
-Uzun vadede ilaç tedavisi ile hormonlarının kontrol altında tutulması zor olan hastalara
-Bezin içinde gelişen yumruları (nodülleri) 2-3 cm den büyük olan hastalara
-Yumruları küçük olsa dahi kanser gelişme riski nispeten yüksek olan hastalara
-Boyundaki büyümenin estetik açıdan aşırı derecede rahatsızlık oluşturduğu hastalara tiroidektomi ameliyat yapılması gereklidir.

Etiketler

Tiroid beziGuatr ameliyatıGuatr nedir

Yazar Hakkında

Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan

Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan

Op. Dr. Mehmet Yavuz ÇAPAN, lisans öncesi eğitimlerinin ardından, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak 1988 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1991-1995 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır