Grip aşısı ne zaman yaptıralım?

Grip aşısı ne zaman yaptıralım?

İnfluenza virüs enfeksiyonları çocuklarda daha ağır seyretme eğilimindedir. İnfluenza virüs aşısı, çocukları tüm grip enfeksiyonlarından koruyamasa bile, 6 aylıktan büyük risk grubunda olsun veya olmasın tüm çocukların aşı olmasında fayda vardır. Ülkemizde 3 bileşenli inaktif influenza aşısı (İİA-3) ve 4 bileşenli inaktif influenza aşısı (İİA-4) mevcuttur.

Yüksek risk grubunda astım ve kistik fibroz gibi kronik akciğer hastalıkları, solunum sistemini baskılayan ya da aspirasyon riskini artıran hastalıklar, kalp hastalıkları, immün baskılayıcı hastalıklar ya da tedaviler, orak hücreli anemi ve diğer hemoglobinopatiler, uzun süreli aspirin tedavisi gerektiren hastalıklar (juvenil romatoid artrit, Kawasaki sendromu gibi), kronik böbrek hastalığı, diyabetes mellitus gibi kronik metabolik hastalıklar sayılabilir. Aşı 6-35. ayda yarım doz (0,25 ml) 3 yaş ve üstünde tam doz (0,5 ml) yapılır.• Grip aşısı ≤8 yaşta ilk kez uygulandığında, 1 ay arayla 2 kez yapılır, daha sonraki yıllarda yılda bir kez uygulanır, ≥9 yaşta ilk uygulama ya da tekrarlarda yılda bir kez yapılır.

Grip aşısı her yıl salgın yapma olasılığı öngörülen virüs tiplerine göre yeniden hazırlandığından, korunmanın sürdürülmesi isteniyorsa her yıl tekrarlanmalıdır. Grip aşısı Eylül-Nisan ayları arasında uygulanabilir. Ancak aşının özellikle ilk kez uygulanacak ve 2 doz verilecek çocuklarda influenza virüs enfeksiyon mevsimi başlamadan ya da başlangıcında (Eylül-Ekim ayları) uygulanması daha uygundur.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Tuğçe Tülümen

Uzm. Dr. Tuğçe TÜLÜMEN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1994 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise, 2005 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış ve 2011 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmetini Konya Akşehir Devlet Hastanesi'nde tamamlayan Uzm. Dr. Tuğçe TÜLÜMEN, Özel Medline Antalya Hastanesi'nde ve Özel Lara Anadolu Hastanesi'nde, görev yapmış mesleki çalışmalarına ise, Antalya Medical Park Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Grip aşısı
Uzm. Dr. Tuğçe Tülümen
Uzm. Dr. Tuğçe Tülümen
Antalya - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube