Gözyaşı kanalı tıkanıklığı ve göz yaşarması

Prof. Dr. Şeyhmus Arı
Prof. Dr. Şeyhmus Arı
12 Nisan 2017240 görüntülenme
Randevu Al
Gözyaşı kanalı tıkanıklığı ve göz yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı gözün iç kısmındaki küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu kanalın, çoğunlukla göz yaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık karşımıza çıkmaktadır. Göz yaşı kanalı tıkanıklığı en sık ilk bir yaştaki bebeklerde, orta yaş ve sonrası kadınlarda, burun yapısı eğri olan bireylerde ve uzun süren burun enfeksiyonu ve alerjiler sonucu görülür. Göz yaşı buruna geçemediğinden, göz kapağından yanağa doğru akar. Göz yaşı kanalı tıkanıklığı, gözde sık sık enfeksiyona da neden olur.

Göz Yaşı Kanalı Tıkanıklığının ve Enfeksiyonun Belirtileri

Aşırı sulanma

Gözde sık sık çapaklanma

Burun köküne basmakla, göze iltihap gelmesi

Burun kökününde şişlik

Bebeklerde Göz Yaşı Kanal Tıkanıklığının Tedavisi

İlk 1 yıl masaj uygulaması yapılır. Masaj burun kökünden, aşağı doğru sıvazlama şeklinde uygulanır. Günde 3-4 kez, 5 dakika bu masaj hareketini yapmak gerekir. Masajla kendiliğinden kanalın açılma ihtimali %95 civarındadır.

Gözde çapaklanma oldukça antibiyotikli göz damlaları kullanılır.

1. yılın sonunda, yaşarma geçmezse kanal kendiliğinden açılmadı demektir. O zaman “probing“ denilen sondalama işlemi yapılır. İlk sondalamadan sonra yaşarma şikayeti geçmezse, 2 ay sonra 2. bir sondalama daha yapılır.

2. sondalama ile de yaşarma geçmezse, gözyaşı kanalının açık kalması için silikon tüp kullanılmalıdır. Silikon tüplerin en erken 3-6 ay alınması sonrasında şikayeetlerin düzelmemesi durumunda 3 yaşın dolması beklenir ve “dakriyosistorinostomi” denen ameliyat yapılır.

Eken tanı ve tedavi ile kalıcı sorunları önüne geçmek mümkündür.

 

 

Etiketler

Göz sulanması sebeplerGöz sulanması çapaklanmasıGöz sulanmasının nedenleri nedirGöz sulanmasının ilaç tedavisiGöz sulanmasi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Şeyhmus Arı

Prof. Dr. Şeyhmus Arı

Prof. Dr. Şeyhmus Arı, 1974 yılında Mardin'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve  2006 yılında Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2013 yılında Dicle Üniversitesi’nde Göz Hastalıkları dalında Doçentlik unvanını almıştır. Ayrıca; 2015 yılında John Hopkins Üniversitesi Oküloplastik Cerrahi Biriminde ICO Fellowship Eğitimi ve Cincinnati Eye İnstitute Ohio’ da Orbita Cerrahisi ve Oküloplastik Cerrahi Eğitimi almıştır.

<

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır