Gözleriniz genel sağlığınızın aynası olabilir

Gözleriniz genel sağlığınızın aynası olabilir

Göz sağlığınızdaki değişiklikler pek çok ciddi hastalığa işaret edebiliyor. Bu nedenle gözlerde herhangi bir sorun olmasa bile yılda bir kez kontrol yaptırılması, hastalıkların teşhisi açısından büyük önem taşıyor.

Önemli hastalıklar gözleri vurabilir

Basit bir retina muayenesi sayesinde; diyabet, hipertansiyon, her türlü damar, kan ve beyin hastalıkları tespit edilebilmektedir. Herhangi bir boya maddesi ya da röntgen ışını kullanmadan,  göz siniri ve retina damar yapısından kişinin kalp damar sistemi ve beyin hastalıkları hakkında bilgi almak mümkündür.

Şeker hastalığı ani görme kayıplarına yol açabiliyor

Diyabetli kişiler genellikle görmeleri azaldığında göz doktoruna muayeneye gitmektedirler. Ancak, unutulmamalıdır ki gözdeki hasar başladığında hastaların hiçbir şikayeti olmayabilir.

Şeker hastasının ilk bulguları sırasında gözde gelip geçici görme değişiklikleri yaşanabilmektedir. İlerleyen dönemde damar değişiklikleri ve göz dibinde ufak kanamalar görülmektedir. Tedavinin yeterliliği hakkında göz muayenesi belirleyici bir takip kriteridir. Diyabet, gözün arka bölümünde bulunan ve görme işleminde çok önemli bir yeri olan retina tabakasındaki damarlara hasar vermektedir. Retina tabakasının tutulmasına ‘diyabetik retinopati’ adı verilir. Retina damarlarında oluşan hasar, görme merkezinde su toplanmasına yani ödeme yol açarak yavaş ve ilerleyici bir şekilde görmeyi azaltmaktadır. Bunun dışında, göz içersine kanama yaparak ani görme kayıplarına yol açabilmekte ve erken yaşlarda katarakt oluşmasına neden olmaktadır. Bu da, diyabetli kişilerin göz şikayetleri başlamadan göz doktoruna gitmelerinin ve doktorun tavsiye ettiği sıklıkta düzenli takip edilmelerinin önemini göstermektedir. Diyabetik retinopatiye ait erken bulgular, görme azalması olmadan aylar öncesinde ortaya çıktığından dolayı, modern cihazlarla desteklenmiş erken retina muayenesi tedavide ilk adımdır.

Hipertansiyon göz içindeki damarlara zarar veriyor -gözler kalbin aynası

Göz muayenesi sırasında, retina incelemesinde göz dibi damarlarına da bakılmaktadır. Göz içindeki damarların basınçtan dolayı uğradığı şekil değişiklikleri, rahatlıkla bir göz doktoru tarafından belirlenebilmektedir. Yüksek tansiyonu olan kişilerde retina damarlarında tıkanıklık saptanabilir. Kalp damarlarının tıkanması gibi gözün retina tabakasındaki damarlar da tıkanabilmekte ve damar tıkanıklıkları ciddi görme sorunlarına yol açabilmektedir. Retina damarlarında oluşan tıkanıklıkta en büyük etken hipertansiyondur. Yüksek tansiyonlu kişilerde, retinadaki atardamarlarda kalınlaşma ve sertleşme olduğu için belirli bir süre sonra atardamarlar yakındaki toplardamarlara baskı uygular ve tıkanıklık gelişebilir.

İleri yaş grubunu etkileyen göz hastalıklarından glokom ve makula dejenerasyonu-sarı nokta hastalığı için sistemik hastalıklara dikkat!

Glokom(göz tansiyonu) ve makula dejenerasyonu(sarı nokta hastalığı) 50 y sonrası başlayan ve genellikle sinsi seyirli göz hastalıklardır. Her ikisi de başlangıç ve orta evrelerde hiçbir görme şikayeti bulgusu vermediğinden hastalar ancak hastalıkların ileri evresinde doktora başvurmaktadırlar. Bir gözde çeşitli bulgular vermeye başlasa da diğer gözün daha iyi görmesi sebebiyle kişi bunu fark edememektedir. İleri evrede gelen hastalarda ise maalesef görmeyi tekrar geri kazandırmak mümkün olmamakta ve başarı oranı düşmektedir.

Glokom hastalarında diyabet ve hipertansiyon olması halinde bu sistemik hastalıklara ait damar ve optik sinir etkilenme riski artmaktadır. Aynı şekilde halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen makula dejenerasyonunun risklerini bu sistemik hastalıkların yanı sıra sigara alışkanlığı yüksek kolesterol düzeyi gibi faktörler hastalığın daha kötü seyirli olmasına sebep olabilmektedir.

Retina tabakasında kanamalar kan hastalıklarının belirtisi

Lösemi yani kan kanseri hastalarında kan hücrelerinde hasar ve kanamaya yatkınlık ortaya çıktığında göz dibinde retina tabakasında kanamalar oluşabilmektedir. Bazen bu kanamalar merkezi görme bölgesinde (makula) geliştiğinde hastanın ilk şikayeti görme bozukluğu olabilmektedir.Bununla birlikte kalp krizi geçirmiş ya da damar sertliği olan hastalarda, kan sulandırıcılar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar kanın akışını hızlandırmakla birlikte, fazla verildiği takdirde kanamalara neden olabilmektedir. Cilt altı kanamalarından önce göz dibindeki retina etkilenmekte ve kanamaları görülmektedir..

MS hastalığı ve beyin tümörleri göz muayenesiyle ortaya çıkabilir

Bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz (MS) aslında teşhisi bir oldukça zor olan hastalıklardandır. Ancak ilk belirtisini gözde verebilmektedir. Gelip geçici çift görmeler ve görme bozuklukları, bu hastalığın ilk belirtileridir.

Görme sinirini ve beyin içinde görme yolları ve görme merkezini etkileyen  tümörler görme alanı ve göz muayenesiyle tespit edilebilmektedir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Neslihan Astam

Op.Dr.Neslihan ASTAM, Atatürk Üniversitesi  Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayıp Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Op.Dr.Neslihan ASTAM, Ankara'da bulunan Memorial Ankara Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Göz hastalıkları ve tedavisi
Op. Dr. Neslihan Astam
Op. Dr. Neslihan Astam
Ankara - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube