GÖZ KURULUĞUNU İHMAL ETMEYİN!
Gözde yanma, batma, kızarma, kumlanma, göz yorgunluğu, kontakt lens takmada zorluk gibi şikayetler ile ortaya çıkabilen göz kuruluğu ciddi sorunlara neden olabiliyor. Göz kuruluğu çoğu insanda, kronik bir rahatsızlık halini almış durumda.Eğer,göz kuruluğu sorunu yaşıyorsanız ihmal etmemeniz gerekir..
GÖZYAŞININ TEMEL GÖREVLERİ NELERDİR?
Gözün şeffaf ön yüzeyi olan korneanın sinirlerinin tahriş olmasını engellemek ve gözün net, rahat görüşünü sağlamaktır. Gözün ön tabakasını kaplayarak pürüzsüz hale getiren gözyaşı, gözün oksijen almasını ve beslenmesini sağlar. Dışarıdan gelen hastalıklara karşı gözün savunma bariyeri konumundadır ve yabancı maddelerin göze teması durumunda gözü yıkayıp, temizler.
GÖZ KURULUĞU KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Zamanımızın büyük kısmını klimalı, kuru hava ile havalandırılan ofislerde ve bilgisayar başında geçirmek zorundayız. Ortam havasının kuruluğu ve bilgisayar başında saatler geçirmek göz kuruluklarına yol açar. Ekran başında ve ofiste çalışanların düzenli aralar ile göz kontrolü gereklidir. Açık havada çalışanlar de risk altında. Küresel ısınmayla atmosferi değişmesi açık hava şartlarında çalışanlarda da benzer durumlar ortaya çıkarıyor. Uzun süreli kontakt lens kullanıcıları da dikkatli olmalı.
YARATABİLECEĞİ SORUNLAR NEDİR?
Gözyaşı, gözün şeffaf ön yüzeyi olan korneanın sinirlerinin tahriş olmasını engeller. Gözyaşının görevlerinden de anlaşılacağı gibi eksikliği gözde uzun vadede ciddi problemlere, hatta körlüğe yol açabilir. Ciddi olarak değerlendirilmesi, tedavi edilmesi gerekir.
GÖZ KURULUĞUNUN TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Göz kuruluğu tedavisinde temel amaç göz ıslaklığını sağlamak için, gözyaşını artırmaktır.Tedavide öncelikle bulunulan ortamın nem oranının artırılması ve güneşli ortamlarda güneş gözlüğü kullanılması tavsiye ediyoruz.Suni gözyaşları da tedavinin ilk basamağını oluşturuyor. Fakat bu önlemler ileri derecedeki kuruluklarda yeterli olmayabiliyor. Gözyaşı boşalma kanallarına gözyaşı kaybını azaltmak adına geçici olarak tıkaç takılması, aynı bölgenin kalıcı olarak laser ile kapatılması ve daha da ileri durumlarda da,uygun ilaçlarla gözyaşı salgılama sisteminin yeniden düzenlenmesi yöntemleri uygulanıyor. Ortam havasının kuruluğu ve bilgisayar başında saatler geçirmek ciddi göz kuruluklarına yol açabilir. Bu sebeple ekran başında ve ofiste çalışanların düzenli aralar ile göz kontrolü yaptırmaları gerekir. Tıpkı cilt ve saçta olduğu gibi, gözyaşı miktarı yaşın ilerlemesiyle birlikte azalır. Göz kuruluğu hem erkekleri hem de kadınları her yaşta etkileyebilse de, rahatsızlık kadınlar arasında, özelikler menopozdan sonra daha yaygın olarak görülmektedir. Sağlıklı günler dileğiyle. . Op.Dr. Ahmet Umay Bristol University Ophtalmology Section United Kingdom Kaynak : Dünya Göz Hastanesi Neşriyatı