GÖZ KAPAK ESTETİĞİ (BLEFAROPLASTİ)

Prof. Dr. Mehmet ÜNAL
Prof. Dr. Mehmet ÜNAL
1 Kasım 2018108 görüntülenme
Randevu Al
GÖZ KAPAK ESTETİĞİ (BLEFAROPLASTİ)

Göz çevresindeki dokular yaşlanma belirtilerinin en fazla görüldüğü bölgelerdendir. Yaş ilerledikçe cilt dokusundaki çizgi ve kırışıklıklar göze çarpar. Hem yaş, hem de yerçekimine bağlı olarak göz kapaklarında sarkmalar ve torbalanmalar ortaya çıkar. Artan yaşla beraber üst göz kapağı derisi daha gevşer ve esneyerek kirpiklerin üzerine kadar sarkabilir. Gençlerde ailesel olarak da göz kapaklarında torbalanmalar ve yağ fıtıklaşmaları gelişebilir. Bunların düzeltilmesi için yapılan girişime blefaroplasti adı verilmektedir.

Blefaroplasti öncesi hastanın fotoğraflarının alınması, düzeltilmesi gereken kısımların işaretlenmesi ve hastada hangi ameliyatın yapılacağının belirlenmesi çok önemlidir. Blefaroplasti tek başına yapılabildiği gibi hastada aynı zamanda kapak düşüklüğü, kaş düşüklüğü veya yanak sarkması da varsa blefaroplasti ile aynı ameliyatta bu durumları da düzeltmekteyiz.

BLEFAROPLASTİ AMELİYATI

Blefaroplasti ile kişiyi daha yaşlı ve yorgun gösteren üst göz kapağı sarkmaları ve alt göz kapağı torbacıkları düzeltilir. Düzgün yapılmış bir blefaroplasti hastaya daha genç bir görünüm kazandırır. Blefaroplastide üst ve alt kapaklarda fazla cilt ve yağ dokuları çıkartılır. Ameliyatta üst göz kapağında bulunan fazla deri sarkmaları ve yağ torbaları, üst kapaktaki kıvrım içinden yapılan kesiden alınır. Alt göz kapağında sadece yağ fıtıklaşması varsa kapağın içinden yapılan kesi ile yağ torbacıkları çıkarılır.

Cilt fazlalığı da bulunan hastalarda ise kirpiklerin hemen altında deriden yapılan kesi ile hem cilt fazlalığı, hem de fıtıklaşan yağlar alınır. Girişim sırasında, ideal sonucun alınması bakımından, ne kadar doku çıkartılacağının kestirilmesi çok önemlidir. Blefaroplasti, deneyimli bir cerrah tarafından ileri teknikler uygulanarak yapılırsa bir sorun çıkmaz. Blefaroplastide kesiler üst ve alt göz kapaklarının doğal kıvrım çizgilerinden yapılır. Kesi izi kıvrım içinde kaybolur ve bir süre sonra belirsiz hal alır.

Eğer blefaroplasti olacak hasta aspirin gibi kan sulandırıcıları (bunlar ameliyatta kanamayı artırırlar) kullanıyorsa mümkünse ameliyattan 10 gün öncesinde bu ilaçları veren doktordan izin alarak kesmesi yararlı olur. Blefaroplasti cerrahisi lokal anestezi altında sedasyon (sakinleştirici ve ağrı kesici desteği) ile yapılır. Bu sayede hasta cerrahi sırasında uyanık olur, fakat sakin kalır ve ağrıyı hissetmez. Her bir göz kapağının ameliyatı 20-30 dakika sürer. Ameliyattan sonra hasta hastanede bir süre dinlendikten sonra taburcu olur.

Ameliyattan sonra kapakta bir miktar kızarıklık ve şişlik olur. Bu genellikle bir hafta içinde hafifler. Blefaroplastiden sonra ameliyat olan kişinin 1 hafta boyunca evde istirahat etmesi uygun olur ve evde günlük işlerini yapabilir. Bu sırada kişinin ev dışındaki işlerini yapması gerekirse güneş gözlüğünü takarak bu işlerini yapabilir. Bir hafta sonra dikişler alınır. Bir hafta ile on gün içinde kişi günlük hayatına ve işine dönebilir.

Etiketler

BlefaroplastiBlefaroplasti nedirblefaroplasti ameliyatigöz kapak estetiğigöz kapak estetiği nedir

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Mehmet ÜNAL

Prof. Dr. Mehmet ÜNAL

Prof. Dr. Mehmet ÜNAL, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını yine aynı fakülte de tamamlayarak Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 1985 - 1986 yılları arasında Londra Moorfields Göz Hastanesi Oküplastik Cerrahi Bölümünde çalışmış 1989 yılında ''Doçent Doktor'' unvanı almıştır. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır