Göz kapağı estetiği ve cerrahi operasyon

Göz kapağı estetiği ve cerrahi operasyon

Estetik göz kapağı cerrahisi veya blefaroplasti, alt ve üst göz kapağındaki fazla deri ve yağ torbalarının alınması amacıyla uygulanan ameliyattır. Bu ameliyatla, üst göz kapağında bulunan sarkma oluşturan ve görme alanında kısıtlama oluşturan fazla deriyle beraber alt ve üst göz kapağında ortaya çıkan torbalanma şeklindeki yağ yastıkçıklarından kurtulabilirsiniz. Estetik göz kapağı cerrahisi hastalara daha genç ve dinamik bir görüntü sağlamasının yanı sıra fonksiyonel olarak artmış olan uykuya eğilimin de belirgin şekilde azalmasını sağlamaktadır.

Cerrahi Girişim

Operasyona yönelik ilk işlem detaylı planlama olup cerrahi işleme yol gösterici olması sebebiyle büyük önem arz eder. Bu aşamada işaretlemeler üzerinden yapılacak operasyon hastaya bir kez daha tarif edilerek hangi alanlara ne tip girişimlerde bulunacağı bir kez daha detaylandırılır. Blefaroplasti operasyonu sıklıkla lokal anestezi veya lokal anestezi, sedasyon anestezisi kombinasyonu altında yapılabilmektedir. Her iki anestezi tipinde de operasyon öncesi hastanın gerginliğinin azaltılması ve rahatlatılması amacıyla bazı öncü anestezi ilaçları uygulanır ki bu sayede hasta operasyon sırasında hiçbir şekilde ağrı hissetmez. Operasyon öncesi anesteziye yönelik yapılan görüşme süresi sonunda sedasyon anestezisi planlanan hastanın operasyondan en az 6 saat önceden başlamak suretiyle yiyecek almaması önemlidir.

Üst blefaroplasti operasyonu ortalama olarak 30 dakika sürerken operasyon esnasında ihtiyaca göre fazlalık gösteren cilt, kas ve yağ dokusu çıkarılmaktadır. Operasyon esnasında yapılan kesi izi göz kapağı kıvrımına yerleşecek şekilde yapılırken gözün kenar kısmında ise kaz ayaklarına paralel şekilde sonlanmaktadır.
Alt blefaroplasti operasyonu ise 1 saat sürerken kesi kirpiklerin 2 mm. altından yapılır. Bu işlem esnasında özellikle alt kapakta torbalanma yapan yağ yastıkçıklarının çıkarılması ve yeniden şekillendirilmesi uygulanmaktadır. Aynı zamanda fazlalık oluşturan deri de çıkarılır. Her iki operasyonda kesiler cilt altı dikişler ile sütüre edilir ve operasyon sonrasında hasta dikiş aldırma esnasında bir ağrı hissi duymaz. Operasyonun bitiminde alt ve üst göz kapağına steril bantlar yapıştırılarak hasta odasına alınır.

Ameliyat Sonrası

Operasyon sonrasında erken dönemden başlanarak bir kaç gün süresince aralıklı olarak göz kapaklarına soğuk uygulama yapılır. Bu uygulama sayesinde oluşabilecek ödem ve morluklar en az seviyede tutulur. Operasyon sonrası 2. saatte başlayan hafif ağrı ve sızlama hissi sıklıkla karşılaşılan bir durum olup yapılacak basit ağrı kesiciler sayesinde bu şikayet tamamen kontrol altında tutulabilmektedir.

Blefaroplasti operasyonu sürecinde iyileşme hızlı olup ilk 2 gün içerisinde oluşan şişlikler hızlıca normale döner ve hasta ilk günden itibaren güneş gözlüğü kullanarak normal hayatına devam edebilir. Morluk ise çok sık karşılaşılmamakla beraber kapak derisinin ince yapısı sebebiyle nadiren de olsa ortaya çıkabilmekte buda 4-5 gün içerisinde büyük ölçüde gerilemektedir.
Operasyon sonrasında ilk pansuman 2. günde olup gün aşırı yapılan pansumanlar sonrasında 6. günde dikişler alınır. Bu sürecin sonunda geride kalan hafif ödemin hızlıca ortadan kalkması amacıyla hastaya farklı masajlar önerilebilir. Ameliyat sonrası 1 hafta süresince antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı yanında cerrahınızın uygun gördüğü bir göz damlasını kullanmanız da önerilebilir. Çok nadir olmakla beraber 2-3 hafta süresince ışığa hassasiyet, göz yaşarması gibi şikayetler oluşabilirken bu sorunlar kısa zaman içerisinde kendiliğinden düzelmektedir.

Önemli Noktalar

Çoğu kez hastalar göz kapağı estetiği sayesinde kaş köşelerinde oluşan düşmelerin ortadan kalkacağını ümit etmektedirler. Fakat göz kapağı estetiği operasyonunda göz çevresinde bir gençleşme sağlanırken kaşlarda oluşan düşüklükler giderilmemektedir. Bu bölgenin düzeltilmesi için kaş askılama tekniklerinin operasyona dahil edilmesi gerekmektedir. Bunun için operasyon öncesi hastaya operasyonun ne gibi getirileri olacağı detaylı şekilde şekiller ve kendi fotoğrafları üzerinden tarif edilmektedir. Göz çevresindeki gençleşme ile beraber gözler daha canlı ve dinamik bir görünüme kavuşurken hastaların talebine paralel şekilde 2 hafta sonra uygulanacak botulinum toksini (BOTOX) ile alın, kaz ayakları, kaş ortası gibi alanlarda mimiklere bağlı oluşan kırışıklıklar ortadan kaldırılabilmekte ve daha uyumlu ve memnun 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nurettin Noyan

1977 Yılında Manisa’da doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Manisa’da bitirdim.1995 yılında İzmir Maltepe Askeri Lisesi’nden sonra 2001 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Kıta hizmetimi TCG Ertuğrul K.’lığında tabip subayı olarak tamamladıktan sonra uzmanlık eğitimimi 2009 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Plastik Rekonsrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği’nden “ Deneysel Rat Yanık Modelinde Erken Tanjansiyel Eksizyon ve Greftleme ile Konvansiyonel İyileşme Arasında Apoptozis Genlerinin ve Bazı Sistemik Mediatörlerin Karşılaştırılması” adlı tezim ile bitirdim.  2009-2011yılları arasında Erzurum Mareşal Çakmak Asker Hastanesi, 2011-2014 yılları arasında İstanbul Kasımpaşa Asker Hastanesi Plastik Cerrahi Klinikleri’nde görev yaptım. 2014 yılında emekliye ayrıldım. Plastik cerrahide özellikle estetik ve rekonstrüktif ...

Etiketler
Göz kapağı estetik ameliyatı
Op. Dr. Nurettin Noyan
Op. Dr. Nurettin Noyan
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube