Doktorsitesi.com

Göz Kapağı Estetiği ve Cerrahi Operasyon

Op. Dr. Nurettin Noyan
Op. Dr. Nurettin Noyan
2 Ağustos 2017187 görüntülenme
Randevu Al
  • Blefaroplasti, göz kapaklarındaki fazla deri ve yağ dokusunun alınarak hem estetik bir gençleşme hem de görme alanında fonksiyonel iyileşme sağlayan cerrahi bir işlemdir.
  • Operasyon, üst ve alt kapak için farklı tekniklerle lokal veya sedasyon anestezisi altında gerçekleştirilir ve kesi izleri doğal kıvrımlara gizlenir.
  • Hızlı bir iyileşme sürecine sahip olan bu işlem, kaş düşüklüğünü gidermediği için bütünsel bir sonuç adına kaş askılama veya Botox gibi ek uygulamalarla desteklenebilir.
Göz Kapağı Estetiği ve Cerrahi Operasyon
Yapay Zeka ile geliştirilmiş versiyon

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Nedir?

Estetik göz kapağı cerrahisi veya tıbbi adıyla blefaroplasti, alt ve üst göz kapaklarındaki fazla deri ile yağ torbalarının alınmasını hedefleyen cerrahi bir işlemdir. Bu operasyon sayesinde, üst göz kapağında sarkma nedeniyle oluşan görme alanı kısıtlamalarından ve her iki kapakta meydana gelen torbalanmalardan kurtulmak mümkündür. İşlem, hastaya yalnızca daha genç ve dinamik bir görünüm kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda fonksiyonel olarak artmış olan uykuya eğilim şikayetini de belirgin şekilde azaltır.

Cerrahi Girişim ve Planlama Süreci

Operasyonun başarısı için en kritik aşama, cerrahi işleme yol gösteren detaylı planlama safhasıdır. Bu aşamada yapılan işaretlemeler üzerinden operasyon hastaya tekrar tarif edilir ve hangi alanlara ne tür girişimlerde bulunulacağı detaylandırılır.

Blefaroplasti operasyonu genellikle şu anestezi yöntemleri altında gerçekleştirilir:

  • Lokal anestezi
  • Lokal anestezi ve sedasyon kombinasyonu

Her iki yöntemde de hastanın gerginliğini azaltmak amacıyla öncü ilaçlar uygulanır; bu sayede operasyon sırasında hiçbir ağrı hissedilmez. Sedasyon anestezisi planlanan hastaların, operasyondan en az 6 saat önce yiyecek alımını kesmesi büyük önem taşımaktadır.

Ameliyat Teknikleri ve Uygulama Süreleri

Göz kapağı estetiği, üst ve alt kapak için farklı teknikler ve süreler gerektirir. Her iki işlemde de kesiler cilt altı dikişler ile kapatılır, bu da dikiş alma sırasında ağrı oluşmasını engeller.

İşlem TürüOrtalama SüreUygulama Detayı
Üst Blefaroplasti30 DakikaFazla cilt, kas ve yağ dokusu çıkarılır. Kesi izi göz kapağı kıvrımına gizlenir.
Alt Blefaroplasti1 SaatKirpiklerin 2 mm altından kesi yapılır. Yağ yastıkçıkları şekillendirilir ve fazla deri alınır.

Operasyon sonunda göz kapaklarına steril bantlar yapıştırılarak hasta dinlenme odasına alınır.

Ameliyat Sonrası İyileşme Dönemi

Ameliyatın hemen ardından başlayan ilk birkaç gün, göz kapaklarına aralıklı olarak soğuk uygulama yapılması önerilir. Bu uygulama, oluşabilecek ödem ve morlukları minimum seviyede tutar. Operasyon sonrası 2. saatte başlayabilen hafif sızlamalar, basit ağrı kesicilerle tamamen kontrol altına alınabilir.

İyileşme süreci oldukça hızlıdır; ilk 2 gün oluşan şişlikler hızla iner ve hastalar ilk günden itibaren güneş gözlüğü kullanarak sosyal hayatlarına dönebilirler. Nadiren görülen morluklar ise 4-5 gün içinde geriler.

İyileşme Takvimi ve Bakım:

  1. 2. Gün: İlk pansuman yapılır.
  2. 6. Gün: Dikişler alınır ve ödemin atılması için özel masajlar önerilebilir.
  3. İlk 1 Hafta: Antibiyotik, ağrı kesici ve cerrahın önerdiği göz damlaları kullanılır.
  4. 2-3 Hafta: Nadir görülen ışığa hassasiyet ve yaşarma şikayetleri kendiliğinden düzelir.

Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

Bilinmelidir ki göz kapağı estetiği, göz çevresinde gençleşme sağlasa da kaş düşüklüklerini gidermez. Kaş köşelerindeki düşmelerin ortadan kaldırılması için işleme kaş askılama tekniklerinin dahil edilmesi gerekir. Bu nedenle operasyon öncesi beklentiler, fotoğraflar ve çizimler üzerinden detaylıca analiz edilmelidir.

Göz çevresindeki dinamik görünümü desteklemek amacıyla, operasyondan 2 hafta sonra Botox (Botulinum toksini) uygulaması yapılabilir. Bu sayede alın, kaz ayakları ve kaş ortasındaki mimik kırışıklıkları da giderilerek daha uyumlu ve bütünsel bir estetik sonuç elde edilir.

Etiketler

Göz kapağı estetik ameliyatıGöz kapağı estetiğiGöz kapağı estetiği operasyonuGöz kapağı estetiğinde dikkat edilecekler

Yazar Hakkında

Op. Dr. Nurettin Noyan

Op. Dr. Nurettin Noyan

1977 Yılında Manisa’da doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Manisa’da bitirdim.1995 yılında İzmir Maltepe Askeri Lisesi’nden sonra 2001 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Kıta hizmetimi TCG Ertuğrul K.’lığında tabip subayı olarak tamamladıktan sonra uzmanlık eğitimimi 2009 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Plastik Rekonsrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği’nden “ Deneysel Rat Yanık Modelinde Erken Tanjansiyel Eksizyon ve Greftleme ile Konvansiyonel İyileşme Arasında Apoptozis Genlerinin ve Bazı Sistemik Mediatörlerin Karşılaştırılması” adlı tezim ile bitirdim. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.