Göz kapağı ameliyatı blefaroplasti

Göz çevresi; ince cilt yapısı ve mimik kullanımı nedeniyle en erken yaşlanan bölgelerden biridir. Ayrıca göz kapaklarında yaşa bağlı olarak; içe dönme (entropiyum), dışa dönme (ektropiyum), düşüklük (pitozis), göz altı torbası ve sarkmalar görülebilir. Bu durumların hepsi ancak ameliyatla çözülebilen durumlardır. Göz Kapağı Estetiği / Blefaroplasti Üst göz kapağı cildinde yaşla oluşan sarkmalar için göz kapağı estetik ameliyatı yani “üst kapak blefaroplasti” uygulanır. Bu ameliyat lokal anestezi ile gerçekleştirilir ve 2 üst göz kapağı için yaklaşık toplam 45 dakika – 1 saat sürer.

Göz kapağı ameliyatı blefaroplasti

Göz çevresi; ince cilt yapısı ve mimik kullanımı nedeniyle en erken yaşlanan bölgelerden biridir. Ayrıca göz kapaklarında yaşa bağlı olarak; içe dönme (entropiyum), dışa dönme (ektropiyum), düşüklük (pitozis), göz altı torbası ve sarkmalar görülebilir. Bu durumların hepsi ancak ameliyatla çözülebilen durumlardır.

  • Göz Kapağı Estetiği / Blefaroplasti

Üst göz kapağı cildinde yaşla oluşan sarkmalar için göz kapağı estetik ameliyatı yani “üst kapak blefaroplasti” uygulanır. Bu ameliyat lokal anestezi ile gerçekleştirilir ve 2 üst göz kapağı için yaklaşık toplam 45 dakika – 1 saat sürer.

Ameliyat sonrası ilk günlerde kapaklarda ödem ve morarmalar izlenir. Kapak ödemi ilk 1 hafta içinde tamamen geçerken, morarmalar daha uzun sürebilir. Ameliyatta göz kapağına konan dikişler 1 hafta sonra alınır.

Alt göz kapağında ise yaşla birlikte torbalanmalar izlenebilir. Bu torbaların alınması işlemine ise “alt kapak blefaroplasti” adı verilir. Bu ameliyat kirpik dibinden cilt kesisiyle veya alt kapak içinden kesiyle gerçekleştirilebilir. Eğer cilt kesisi yapıldıysa, dikişler 1 hafta sonra alınır.

Ameliyat sonrası oluşabilen ödem 1 hafta içinde geçer; ancak morlukların tam iyileşmesi daha uzun sürebilir.

  • Üst Kapak Düşüklüğü (Pitozis)

Üst kapaklarda düşüklük bebeklik döneminde veya ömrün daha ileri dönemlerinde izlenebilir.

Bebeklerde kapak düşüklüğü olduğunda, öncelikle üst kapağın göz bebeğini örtüp örtmediği değerlendirilmelidir. Eğer üst kapak görme aksını örtüyorsa, gözün tembelleşmemesi için erken dönemde ameliyat gereklidir. Ancak kapak göz bebeğini örtmüyorsa, daha ileri bir yaşta (4 yaş civarı) ameliyat gerçekleştirilebilir.

Erişkinlerde kapak düşüklüğünün en sık nedeni yaşlanmaya bağlı olarak kapağı açık tutan kasın gevşemesi/yerinden ayrılmasıdır. Erişkinlerde de kapak düşüklüğünün tedavisi yine ameliyatla gerçekleştirilir.

Üst kapak düşüklüğü, görme alanını daraltır. Bu nedenle kapağı düzeltmeye yönelik ameliyat sadece estetik fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda görme alanını genişletir.

Bu makale 2 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Özlem Oymak

Op. Dr. Özlem Oymak 1985 yılında Mersin’de doğdu. İlk orta lise öğrenimini Mersin’de tamamlayan Dr. Özlem Oymak Ay 2003-2009 yılları arasında Tıp eğitimini Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde aldı. 2010-2015 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları  Anabilim Dalı’nda ihtisasını yaparak uzman oldu.  2015 yılında Adana Seyhan Devlet Hastanesi’nde, 2015-2019 yılları arasında Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 2019-2022 yılları arasında Bursa Şehir Hastanesi’nde çalıştı. 2022 yılı eylül ayında devletteki görevinden ayrılan Dr Özlem Oymak Ay halen kendi muayenehanesinde görev yapmaktadır. Yurtiçi ve yurtdışı bilimsel bir çok toplantı ve kongrede yer alan Dr. Özlem Oymak Ay  burun estetiği başta olmak üzere tüm yüz bölgesi estetik cerrahileri bunun yanı sıra ameliyatsız tüm yüz genç ...

Etiketler
Estetik göz kapağı ameliyatı
Op. Dr. Özlem Oymak
Op. Dr. Özlem Oymak
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube