Gömülü diş problemlerinde çene cerrahisi yaklaşımı

Gömülü diş problemlerinde çene cerrahisi yaklaşımı

20 yaş dişi nedir?

20 yaş dişleri diye tabir edilen çenenin dört bir tarafında bulunan üçüncü azı dişlerinin, genellikle 15 ile 25 yaş arasında çenede olması gereken yerlere sürmesi beklenir.

Bir insanda kaç 20 yaş dişi vardır?

Bireylerde genellikle 4 adet 20 yaş dişi mevcuttur. Ancak bazılarında doğuştan daha az sayıda olabildiği gibi hiç de oluşmayabilir.

20 yaş dişleri çekilmeli midir?

Tamamen sürmüş olan ve kısmen sürmüş olan 20 yaş dişleri çok geride olduklarından fırçalanması oldukça zordur. Kendileri erken dönemde çürüdüğü ve ağız kokusuna yol açtığı gibi yeterince temizlenemediği için önündeki dişlerin de daha hızlı çürümesine yol açar. Bu nedenle erken dönemde müdahale edilmediğinde 20 yaş dişiyle birlikte yanındaki ikinci azı dişi de çürümeye bağlı olarak çekilme tehlikesiyle karşı karşıya olabilir.

Bazı bireylerde 20 yaş dişleri tamamen çene kemiği veya sadece yumuşak doku altında gömülü olarak bulunabilir. Bunların tespiti genellikle radyografik filmler ile tesadüfen veya hastanın şikayetine bağlı çekilen filmlerle yapılabilir. Özellikle bir kısmı sürmüş olan gömülü dişlerde gıda birikimine bağlı olarak ciddi ağız kokusu ve belli aralıklarla tekrarlayan enfeksiyon varlığı söz konusu olabilir. Enfeksiyon varlığında; ilgili dişin çevresinde ağrılı şişlik, kızarıklık, hassasiyet, baş, boyun ve kulağa yansıyan ağrı, lenf bezlerinde büyüme ve hassasiyet, ağız açılmasında zorluk, yutkunmada ağrı ve ateşlenmeye kadar giden ciddi şikayetler ortaya çıkmaktadır. Tekrarlayan enfeksiyonlarda çene kemiğinde büyük boyutlara ulaşan kistler oluşabilir.

Çene kemiğine tamamen gömülü olan 20 yaş dişleri önündeki dişleri sıkıştırmasından dolayı ön grup dişlerde çapraşıklığa yol açabilir. Önündeki dişin kökünde erimeye yol açarak uzun dönemde kaybına neden olabilir. Çene kemiği içerisinde zaman geçtikçe büyüyen kistik oluşumlara yol açarak; çene kemiğinde zayıflama ve darbe görmesi halinde çene kırıklarına yol açabilir.

Bütün bunların dışında bireyler olması gereken yerde, tam olarak sürmüş olan sağlıklı 20 yaş dişlerine sahipse ve dişlerinin bakımını ideal bir şekilde yapabiliyorsa bu dişlerin çekilmesine gerek yoktur.

Ağız içerisinde başka dişlerde gömülü kalabilir mi?

20 yaş dişlerinin dışında bazı insanlarda köpek dişleri ve küçük azı dişleri de gömülü kalabilir. Bu dişlerin genellikle çekimi değil; tel tedavisiyle uygun olan yerine sürdürülmesi tercih edilir. Ancak bazılarının gömülü kaldığı pozisyonu elverişli değilse (dişler çok eğikse) veya yetersiz diş boşluğu varsa çekimi uygun olur. Bu konuda en doğru kararı uzman bir ortodontist verebilir.

Ortodontik tedavi (Dişlerin düzeltilmesi) gömülü dişlerden etkilenir mi?

Genellikle ortodontik tedaviye başlamadan önce gömülü dişlerin çekilmesi önerilir. Çünkü gömülü dişler önündeki dişlere baskı yaparak daha fazla çapraşıklığa yol açar. Bazı durumlarda tel tedavisinin sonunda da gömülü dişlerin çekimleri yapılabilir.

Gömülü dişlerin çekimi ciddi bir tecrübe ve uzmanlık gerektirmektedir. Bu konuda yetkin bir çene cerrahisi uzmanı tarafından yapılan hızlı ve profesyonel müdahaleyi takiben doktorunuzun verdiği talimatları ve ilaç kullanımını uygun tatbik ettiğinizde sorunsuz bir iyileşme dönemi geçirebilirsiniz. 

Bu makale 10 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Seyfi Kelebek

Dt.Seyfi Kelebek,lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almiştır.2017 yılında ise İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimligi Fakültesinde Doktora eğitimini tamamlayarak Ağz,Diş,Çene Cerrahisi Uzmanı Unvanı almiştir.

Mesleki çalışmalarına,Özel Ephesus Global Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikinliginde devam etmektedir.

Etiketler
Gömülü diş ameliyatı
Dr. Dt. Seyfi Kelebek
Dr. Dt. Seyfi Kelebek
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube