Gömük Penis

Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Taş
Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Taş
18 Ocak 201143010 görüntülenme
Randevu Al

Poliklinik:Anne ve babaanne, beş yaşında çocuğun şikâyetleri için polikliniğe başvurur. Çocuk, anne ve babaannesinin arasından sıyrılarak doktor masasına yaklaşır güzel gözleriyle ve utangaç haliyle her iki tombul elini doktor masasının kenarına koyar doktora gülümser.

 

Doktor gülümseyerek:

—Buyurun oturun, hoş geldiniz nedir şikâyetiniz?Her üçü de gülümser çocuk kafasını sol yana çevirerek annesine bakar, annesinin konuşmasının beklemektedir.

Babaanne:

—Doktor bey çocuğun pipisi küçük, 2 ay önce sünnet oldu sünnet yapan dedi ki çocuğu bir doktora götürün.

—Nerede yaptırdınız sünneti, yapan doktor değil miydi?

Anne:

—Özel bir poliklinikte yaptık.

—Peki, doktor muydu? Sormadınız mı?

—Sorduk, ama bilmiyoruz.

—Yani sizin biricik yavrunuza cerrahi işlem yapan kişinin adını soyadını ve sanını bilmiyorsunuz?Anne ve babaanne sessiz kalır, doktor bu durumun önemli olduğunu anlatır, “Eğer bu işlemi yapan hekim ise çocuğa yaklaşımım farklı olacaktır, eğer bir hekim tarafından gönderilmişse olayın ciddiyeti ve ehemmiyeti farklı olur. Hekimler sizin gözlerinizle ya da halk arasında ki tabiriyle sünnetçinin gözüyle görmezler. Durumu sağlıklı değerlendirebilir, bizlere sağlıklı bir yönlendirme yaparlar.”

Doktor çocukla göz göze gelerek:

—Kaç yaşındasın canım benim?

—Beş buçuk yaşındayım doktor amca.

—Şikâyetin var mı?

—Pipim çok küçükmüş.

—İşerken yanman var mı? Ağrın oluyor mu?

—Yok.

— İşerken etrafa sağa, sola  idrar saçılıyor mu?

—   Hayır, doktor amca.

— İşerken pipini tutabiliyor musun?

—Hıhı tutabiliyorum.

Doktor çocuğun sağlık karnesini eline alır daha önce kullandığı ilaçlara, geçirilmiş hastalıklara göz atarken anneye:

—Çocuğunuzun başka bir hastalığı var mı?

—Hayır yok.

Doktor çocuğu muayene masasına alır.

Doktor muayene sırasında çocuğun pipisinin “GÖMÜK PENİS” olduğunu anlar.

Anne o arada:

—Dediler ki eğer sünnet olursa düzelir ama düzelmedi.

Doktor:

—Sünnet yapıldıktan sonra eskisine oranla daha da küçüldüğünü fark ettiniz mi?“Evet doktor bey” der anne üzüntülüdür ve suçluluk hissi vardır.

Doktor:

—Çocuğunuzun pipisi ufak ya da küçük değil her iki yumurtası(testis) da normal büyüklükte ve sağlıklı. Fakat “gömük penis”, “gizli penis” denen bir rahatsızlığı var. Çocuğunuzun kilosu pipisini gizlemektedir, küçükmüş gibi görünüyor. Ayrıca pipisini dışarıya doğru iten bağları kısalmış, faysa dediğimiz yapılar arasında kaynaşma(bağlanma) sorunları oluşmuş yani pipinin olması gereken dışarıdaki kısmı, dışarıda değil de içeridedir. Yapılan hatalı sünnet de bu durumu iyice azdırmış, sünnetten önce yapılması gerekenler vardı. Ancak şimdi bunları düşünmek yersizdir. Gömüklüğün derecesi “şimdilik” operasyonu gerektirmemektedir, ancak yapılması gerekenler vardır. Yeme alışkanlığı, obezite ve olması muhtemel hormon hastalıkları açısından sizi çocuk endokrinolojisine yönlendirmem şimdilik yeterlidir. Onlar gerekirse sizi diyet ve beslenme uzmanına yönlendirecektir.Ayrıca size uymanızı isteyeceğim tavsiyem çocuğunuza yüksek kalorili yağlı yiyecekler yerine dengeli ve az kalorili gıdaları içeren sebze ve meyve yeme alışkanlığı kazandırmalısınız. Şekerli içecekler, kola yerine taze sıkılmış meyve suları, su ve soda alışkanlığı kazandırmalısınız. Ayrıca çocuğunuzun spor ve düzenli egzersiz yapması gerekmektedir. Bunların ardından 3 ay sonra kliniğimize kontrol için başvurmanız yeterlidir.

—Teşekkürler doktor bey, çocuğumun ilerideki cinsel hayatında bir sorun olur mu, bu gizli pipi ve sünnetten dolayı?

—Hayır, bu rahatsızlıktan dolayı ilerde cinsel hayatında muhtemel bir sorun beklemiyoruz elbette kontrollerinizi aksatmaz, yönlendirmelerime uyarsanız.

Babaanne:

—Teşekkürler doktor oğlum. Bir ilaç falan verecek misiniz?

—Hayır, herhangi bir ilaca gerek yok.

Anne:

—Teşekkürler doktor bey. 

 

Gömük penis vakaları son on yolda hayli artmıştır

Gömük penis ile normalin alt sınırı penis boyuna sahip bebekler, çocuklar ayırt edilmelidir, elbette ki bu görev hekimindir. Penis kökünün etrafına bastırdığında penis ciltten doğuyor gövdesi beliriyorsa bu duruma “GÖMÜK PENİS” ya da İngilizcedeki adıyla ” hidden=saklı penis” denir.Gömük penis vakaları son on yolda hayli artmıştır. Bu durumu uzmanlar, sosyoekonomik durumun artmasına, bilişim imkânlarının artmasına, doktora başvurma eşiğinin düşmesine ve artan çocuk obezite vakalarına bağlamaktadırlar.Çocukların aileleri genelde yukarıdaki vakada olduğu gibi çocuklarının pipisinin ufak olduğunu düşünmeleri nedeniyle başvururlar. Daha az sıklıkla da deri yapışıklıkları, idrar yaparken yanma, penis başının iltihapları nedeniylede başvururlar.Obeziteye bağlı durumlar da olabileceği gibi son yıllarda üzerinde durulan penisin fasyalarının yetersiz başlanması sonucunda da olabilir. Doğumdan hemen sonraki sünnetlerde üstderininnin kısa kalmasına bağlı da gelişebilir. Tedavi gömüklüğün şiddetine ve çocuğun yaşına göre planlanır. Burada doktorlar olası cinsel kimlik karmaşası ve çocuğun özgüven kaybını göz ardı etmezler ve aileye gerekirse cerrahi tedaviyi önerirler.Yukarıdaki vakada çocuğun kilosu pipisini gizlemiş ayrıca buna eşlik eden pipisini dışarıya doğru iten bağları az oranda kısalmış, faysa dediğimiz yapılar arasında kaynaşma(bağlanma) sorunları oluşmuş fakat cerrahi tedavi önerilmemiştir. Son yıllarda cerrahi tedaviyi önermek için doktorlar geriye dönüşü zor çok psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle çok fazla beklememe taraftarıdır.

Etiketler

Gömük penis vakalarıObezitenin penise etkisiGömük penis ameliyatıSünnetli bebek pipisiGömülü penis hastalığıGömük pipi sünnetPenis doktoru

Yazar Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Taş

Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Taş

Yrd. Doç. Dr. Tuncay TAŞ, 28 Temmuz 1980 Malatya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1998 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2005 - 2010 yılları arasında Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Üroloji uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır