Göğüs ağrısı kalp krizi habercisi mi?

Prof. Dr. Faruk Hökenek
Prof. Dr. Faruk Hökenek
1 Temmuz 2015979 görüntülenme
Randevu Al
Göğüs ağrısı kalp krizi habercisi mi?

Kalp krizi; kalbi besleyen damarların tıkanması sonucu kalp dokusunun yeterince oksijen alamamasına bağlı olarak gelişen bir tablodur. Günümüzün stresli yaşam ve iş koşulları düşünüldüğünde kalp krizi riskinin gerçekten yüksek seviyelerde olduğunu kabul edebiliriz. Kalp krizinin en yaygın bilinen belirtisi ise göğüs ağrısıdır.

Peki bütün göğüs ağrıları kalp krizinin habercisi midir?

Sık sık karşılaştığımız sorulardan birisidir. Elbette bütün göğüs ağrıları kalp krizi habercisi değildir. Çok daha değişik sistemik hastalıklara bağlı olarak da göğüste ağrı meydana gelebilir.

Bunlardan bazıları pulmoner emboli, aort diseksiyonu, pnömoni, pnomotoraks gibi hastalıklardan kaynaklanır.

Mide ülserleri ve reflü gibi sindirim sistemi hastalıklarına bağlı gelişen ağrılar da göğüs ağrısı olarak tarif edilmektedir. Kimi ilaçların özefagusta (yemek borusu) oluşturduğu ülserler de ciddi ağrılara sebep olur ve göğüs ağrısı ile karıştırılabilir.

Kas ve iskelet sisteminin hastalıklarına bağlı olarak da gelişebilen bu tip ağrılar çoğu zaman kalp kaynaklı zannedilmektedir.

Görüldüğü üzere göğüste oluşan ağrıların tamamı kalp kaynaklı değildir.

Ancak; risk grubunda olanların bu tip göğüs ağrılarında mutlaka acil olarak doktor kontrolünden geçmeleri gerekmektedir.

Kalp krizi risk grupları

Ailede kalp hastalığı öyküsü
Geçirilmiş kalp krizi öyküsü
Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) öyküsü
Şeker Hastalığı öyküsü
Sigara öyküsü
Obezite (Aşırı kilo) öyküsü

Eğer risk grubunda iseniz bu tip göğüs ağrılarını hafife almayınız.

En yakın hastaneye giderek bir kardiyolog kontrolünden geçiniz.

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Faruk Hökenek

Prof. Dr. Faruk Hökenek

Doç. Dr. Faruk Hökenek, 1970 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul öğrenimini İstanbul'da tamamlayan Dr. Hökenek, 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır