Geniz eti büyümesi neden olur ?

Geniz eti büyümesi neden olur ?

Geniz eti, bademcikler gibi bir lenf doku üyesidir.Boğaz arkasında bademciklerin üstünde burun boşluğunun arka kısmı ile yumuşak damağın üst kısmında yer alan küçük bir dokudur.Üzüm salkımına benzeyen şekliyle boğaz ve burun arasına yerleşmiş bir dokudur.Geniz eti ve bademcikler burun ve ağız yoluyla vücudumuza girecek zararlı bakterileri ve virüsleri engellemekle görevlidirler.Geniz eti ve bademcik üst solunum yolu savunmasında yer alırlar.Ancak ikisini birbirinden ayıran fark, geniz etinin çok büyük olması durumunda burun boşluğunun tıkanmasına yol açmasıdır. Özellikle çocuklarda en sık enfeksiyonla karşılaştıkları dönem 3-7 yaş arasında maksimum büyüklüğe erişir ve bu yaştan sonra genellikle küçülmeye başlar. Yetişkin bir insanda ise tamamen kaybolur.  Anne babanın çocuğun yanında sigara içmesi yani çocuğun pasif sigara içici olması enfeksiyonlara neden olur ve bu enfeksiyonlar neticesinde geniz etine yol açan lenfoid oluşumlar büyür. Geniz etinin büyümesi ve iltihaplanması bazı problemler oluşturabilir.

Geniz Eti Büyümesi Neden Olur?

Geniz etinin büyümesinin en önemli nedenlerinden biri enfeksiyonlar ve alerjik reaksiyonlardır. Geniz eti mikropları yakaladığı için bazen bakteriler tarafından iltihaplanarak geçici olarak genişler. Enfeksiyon azaldığında genellikle normal boyutlarına döner. Bazen de genişlemiş halde kalabilir ya da kendiliğinden büyüme gösterebilir. Geniz eti çok fazla büyüme gösterdiğinde burun boşluğunu tıkar ve bu nedenle burundan soluk alıp vermeyi zorlaştırır. Geniz eti çok fazla büyür ise orta kulak boşluğu olan (östaki tüpü) bölgesine doğru açıldığında östaki tüpünün ağzını tıkar ve orta kulağın havalanmasını da engeller. Bu tür durumlarda da kulak sorunları görülebilir. Bu duruma en çok çocuklarda rastlanır. Bazı çocukların doğuştan geniz eti büyüktür. Çok nadir de olsa yetişkinlerde de  bu durumlar görülebilir.

Geniz Eti Büyüme Belirtileri

- Burun tıkanıklığı ve nefes almada güçlük çekme
- Sürekli olarak ağızdan nefes almak
- Tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları
- Genizden konuşma
- Uyku sırasında horlama, uyku apnesi (uyku sırasında birkaç saniye nefes alamama)
- Orta kulak enfeksiyonları ve işitme kaybı
- Çocuklarda gece idrar kaçırma veya dikkat dağınıklığı problemleri
- Ağız kokusu
- Çene ve diş yapısında bozulma, diş çürükleri
 

Geniz Eti Teşhisi

Hastaların şikayetleri doğrultusunda bir kulak burun boğaz doktoru tarafından fiziksel muayenesi yapılır. Fiziksel muayeneler özellikle çocuklar açısından tedirgin edici olabileceği için röntgen tetkiki ile de tanı konulabilir.

Geniz Eti Tedavisi

Geniz eti tedavisi hastanın durumuna göre doktorun vereceği karar doğrultusunda medikal ve cerrahi olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Geniz etinin hava yolunu tıkayacak kadar büyük olduğunun belirlendiği durumlarda veya tedavilere rağmen kontrol altına alınamayan sık üst solunum yolu enfeksiyonu durumlarında cerrahi tedavi planlanabilir.Uyku apnesi gelişmişse ve sürekli tekrarlayan orta kulakta sıvı toplanması söz konusu olması da durumunda da geniz etinin alınması gerekmektedir. 

Ameliyat Hangi Yaş Grupları İçin Uygundur?

Doktorunuz tarafından ameliyata engel olacak herhangi bir sağlık problemi belirlenmediği sürece geniz eti ameliyatı her yaş grubu için uygundur. Ancak çocuklarda zorunlu olmadıkça 2 yaşa kadar beklenmesi önerilir. Daha küçük yaştaki bebek ve çocuklar için uykuda nefes durması problemi yaşaması halinde uygun görülür. Yetişkinler için üst sınır yoktur.

Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Olur?

Bu ameliyat genel anestezi ile yapılır. Yaklaşık 15 dakika süren kısa bir cerrahi işlemdir. Hastalarımız ameliyattan sonra kısa sürede kendilerine gelirler. Ameliyat sırasında deride herhangi bir kesi yapılmadan adenotom adı verilen aletlerle geniz etinin alınması sağlanır. Herhangi olumsuz bir durumla karşılaşılmadığı takdirde hastalar operasyondan yaklaşık 4 saat sonra taburcu edilirler. Taburculuk sırasında çocuğun genel durumu oldukça iyidir.

Geniz Eti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu ameliyat sonrasında hastalarımıza aynı gün içerisinde sıcak ve katı gıdalardan uzak durmaları önerilir. Genellikle ılık ve yumuşak kıvamlı gıdalar önerilmektedir. 2-3 gün boyunca boğazda ve dilde hafif ağrı olması normal karşılanmaktadır. Çocuk hastalarımıza yaklaşık 5 gün okula gitmemelerini önermekteyiz. Ameliyat sonrası doktorunuzun size verdiği ağrı kesici ve antibiyotikleri düzenli olarak kullanmalısınız. 2 hafta aspirin kullanılmamalıdır.

Bu makale 28 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Esin Yalçınkaya

Doç Dr. Esin Yalçınkaya, 19 Ocak 1984 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2008 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2013 yılında Kulak, Burun, Boğaz ve Baş - Boyun Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

Kent KBB ve Estetik Cerraki Merkezi'nde, Ankara Koru Hastaneleri'nde, Ankara Medicana Hastanesi'nde, Ankara Medisun Çayyolu Hastanesi'nde, görev yapmış olup mesleki çalışmalarına Doç. Dr. Esin Yalçınkaya Özel Muaynehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Geniz eti
Doç. Dr. Esin Yalçınkaya
Doç. Dr. Esin Yalçınkaya
Ankara - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube