Genital siğillerr

Genital siğillerr

GENİTAL SİĞİLLER, ÜLKEMİZDE DE ÇOK EŞLİLİĞİN  ARTMASI, CİNSEL  İLİŞKİ  YAŞININ  DÜŞMESİ NEDENİYLE  SIK  GÖRÜLMEKTEDİR.

Genital  siğiller, HPV virüsü enfeksiyonu hem kadında  hem de  erkekte daha sıklıkla  genital bölgede, makat etrafında ve nadiren de ağızda oluşur. Bu siğiller,  HPV enfeksiyonu sonucu oluşan karnıbahar görünümünde, bazen tek, bazen çok sayıda, bazen toplu iğne başı kadar ufak, bazen de 4cm çapında (ender durumlarda çok büyük çaplı) erişebilen ağrısız kitleler ve papiller oluşumlardır.                     

HPV ya da diğer adı ile genital human papilloma virus HPV virisü enfeksiyonu cinsel yol ile bulaşan ve genital siğil olarak bilinen kondilom‘ ların oluşmasından sorumlu olan viral bir enfeksiyon olup mutlaka ciddiye alınmalıdır .

Siğiller bu enfeksiyonun görünebilir belirtileridir, sonucudur ve ancak % 30-35 olguda ortaya çıkmaktadır. Kalan % 70 lik bölümde ise virüsler deri altında  sessiz kalmakta ve herhangi bir belirti vermemektedir ve taşıyıcı olunmaktadır .

Bir çok virüs hastalığında olduğu gibi HPV virüsü de bir kez vücuda girdiğinde hücreler içinde yerleşir ve zaman zaman alevlenmelere yol açarak tekrarlayan enfeksiyonlar oluşturur .

HPV şu  an bilinen ve sınıflanan 100’e yakın alt tipi vardır .Bunların bir kısmı sadece üreme sisteminde enfeksiyona neden olurlar ve bunlara genital HPV adı verilir. En sık HPV tip 6 ve 11 genital siğiller neden olmaktadır. Fakat HPV tip 16,18,31,33,35 ve  52 rahim ağzında hücresel değişikliklere  yol açmaktadır. Rahim ağzı kanseri  tanısı  konulmuş kadınların % 95’ inde HPV virüsü saptanmaktadır.

KİMLERDE DAHA SIK HPV, GENİTAL SİĞİL GÖRÜLMEKTEDİR? HPV RİSK  GURUPLARI  NELERDİR?

.Cinsel  temasın  başladığı  18-20 yaşlar HPV virüsünün alınması için en riskli yaşlardır.

.Siz veya cinsel eşiniz birden fazla kişi ile ilişkiye giriyor ise risk artacak .

Cinsel  partner sayısı arttıkça HPV’ nin bulaşma ihtimali de artar.

.Klamidya, Gonore, AİDS veya Herpes simpleks gibi başka cinsel ilişki ile bulaşan hastalığınız varsa risk artmaktadır.

.Hamilelik, uzun süre doğum kontrol hapı kullanımı riski arttırmaktadır.

.Hodgkin lenfoma, lösemi gibi bağışıklık sistemini baskılayan hastalıkları olanlarda risk artmaktadır.

.Beyaz ırkta daha fazla görülmektedir.

.Sigara içimi ve kronik alkol kullanımı, alışkanlık yapan madde kullanımı riski arttırmaktadır.

. Fiziksel yada ruhsal nedenlerde oluşan aşırı stres ve üzüntü vücut direncinin  düşmesi riski arttırmaktadır.

Kondilomların bulaşması genital HPV hastalığı taşıyan bir bireyle girilen her türlü cinsel ilişki ile bulaşabilir. Virüs, ilişki sırasında ciltte ortaya çıkan mikroskopik yırtıklar ve sıyrıklar  vasıtası ile ciltten cilde temas yolu ile bulaşır. Virüsün erkek menisi içinde de saptanması vücut sıvılarının teması yolu ile de bulaşabileceğini düşündürmektedir. Virüs ile temas eden herkeste enfeksiyon bulguları ortaya çıkmaz, ancak kondülom ortaya çıkan bireylerin % 60-90' ının partnerinde de virüs olduğu saptanmıştır. Virüs bir kere vücuda girdikten sonra uzun yıllar sessiz kalabilir .Cinsel yönden aktif olan herkeste görülebilir ve bir çok cinsel aktif kişi HPV virüsü için taşıyıcı ‘’portör ‘’ olabilir .

Virüsün kuluçka süresi değişkendir. HPV tipine  göre kuluçka süresi değişir. Bazı HPV tiplerinde kuluçka süresi 1-2 ay iken bazı HPV tiplerinde yılları bulabilmektedir. Bulaşma olduktan sonra bulgular bazen  birkaç ay, bazen de birkaç yıl sonra ortaya çıkabilir. Hatta bazen virüs yıllarca hiçbir bulgu vermeden vücutta kalabilir. Hastaların büyük bir kısmında 2-6 ay içinde belirti verir. Aktif genital  lezyonların varlığında bulaşıcılık en yüksektir. Siğiller ortaya çıkıp tedavi edildikten sonra  yeniden siğil çıkmadan geçen dönem ne kadar uzunsa bulaştırıcılık da o oranda azalmaktadır. Siğiller kadınlarda vajina veya anüs çevresinde veya vulvada olabilir. Aynı zamanda kasıklarda, bacaklarda, boyunda, ağızda veya vücudun herhangi bir yerinde de bulunabilirler. Erkeklerde ise siğiller genellikle penis veya testislerdedir

Genital siğillerin görülmesi hem erkekte hem  kadında HPV tanısı koydurur .HPV nin neden olduğu rahim ağzındaki hücresel değişimler  ise rutin yapılan rahim ağzı PAP smear  testlerinde saptanır .DNA incelemeleri yapılan HPV varlığı ve hangi tip HPV bulunduğu saptanabilir. Örneğin rahim ağzı kanserlerinin % 50 sinde HPV tip 16 saptanmaktadır  Erkeklerdeki sessiz enfeksiyonu saptayabilecek maalesef bir test yoktur. HPV tanısını  bir kan testi ile koymak mümkün değildir ve HPV – genital  siğil‘e özgün bir kan testi incelemesi yoktur .

Genital Siğili Olan Hamilede Virüs Bebeğe Geçer mi?

HPV virüsü (kondülom) gebelikte HPV virüsü anneden  plasenta yoluyla bebeğe geçmemektedir. Geçiş şekli  genellikle  normal doğum sırasında  bebeğe direkt  doğum kanalından bulaşması şeklindedir. Bebeğin  ağzına bulaşarak üst solunum  yollarında tümöral  bir yapı olan  “laringeal papilomatozis” yapar. Ciddi bir tümöral oluşumdur. Çok  nadiren sezaryen sırasında bebeğe geçtiği iddia edilir. Aktif   HPV enfeksiyonu  olan veya HPV  vrüsü  taşıyıcısı olan  anne adaylarına  normal doğum değil, sezaryen  tavsiye edilir.

            Tedavi; siğilleri yapıldığına göre lokal anestezi veya genel anestezi altında olur. Tedavide  eskiden beri  Kroterapi (dondurma) yöntemi kimyasal kremler elektro  koteryan  (yakma  yöntemi) kullanılmaktadır. En son teknoloji olarak lazer  uygulaması lazer tedavisinde siğiller lazer ışını ile yok edilir. En  gelişmiş tedavi  yöntemidir. Pahalı bir  tedavi yöntemidir. Ülkemizde her  merkezde  lazer  tedavisi  uygulanmaktadır.

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Zerrin Çelik

Op. Dr. Zerrin ÇELİK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara SSK Doğum Evi'nde yapmış ve 1996 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 

Uzmanlık eğitimi sonrasından Denizli Devlet Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak göreve başlamış olan Op. Dr. Zerrin ÇELİK, 2004 yılından beri mesleki çalışmalarına Denizli'deki özel muayenehanesinde devam etmekte olup doğumlarını ve ameliyatlarını Özel Denizli Cerrahi Hastanesi'nde gerçekleştirmektedir. Kendisi, yurtiçinde ve yurtdışında birçok mesleki toplantı, sempozyum ile bilimsel etkinlik ve kongrelere katılmıştır.

Etiketler
Hpv virüslerin özellikler
Op. Dr. Zerrin Çelik
Op. Dr. Zerrin Çelik
Denizli - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube