Cinsel ilişki, ıslak alan veya ortak havlu çarşaf kullanımı durumlarında HPV bulaşı olabilmektedir. Cinsel ilişkide prezervatif kullanımı da yeterli oranda HPV'den korunmayı sağlayamamaktadır. Traşla veya yara nedeniyle doku bütünlüğü bozulmuş dokuya HPV bulaştığında vücudun bağışıklık mekanizmasının gücüne göre yok edilebilmekte veya 3 hafta civarından itibaren takip eden aylar içinde cilt lezyonu olarak ortaya çıkabilmektedir.
Bize genital siğil ile başvuran hastalarda sıklıkla istek hızlı ve kesin çözüm olduğundan; önerimiz siğilin lokal anestezi yapılıp yakılarak ortadan kaldırılıp siğil kökünün de tekrarlamayacak şekilde temizlenip sorunun çözülmesi şeklinde oluyor. Klasik olarak koterle yakılabileceği gibi RF( Radyofrekans) veya daha güncel ve sağlıklı dokuya en zararsız yöntem olan Plazma yöntemiyle genital siğiller temizlenebilmekte.
Genelde aynı yerde tekrarlamayan bu HPV enfeksiyonu önceden mikroskopik olarak ekildiği başka yerlerden, ateş yüksekliği, stres, hastalıklar gibi bağışıklığın zayıfladığı dönemlerde tekrar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle genital bölgenin siğil varlığı açısından hastanın kendisi tarafından düzenli kontrol edip, şüpheli oluşum varlığında jilet kullanmadan temizliğini sağlamasını ve en kısa sürede tekrar tedavi olmasını önermekteyim.