Genital Siğil Tedavisi

Op. Dr. Nilgün Fatma Dirlik
Op. Dr. Nilgün Fatma Dirlik
8 Ağustos 2017566 görüntülenme
Randevu Al
Genital Siğil Tedavisi

Genital siğil bulaşıcılığı oldukça yüksek olan HPV (Papilloma virüsünün) bazı tiplerinin yol açtığı bulaşıcılığı oldukça yüksek olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Tıbbi adı Kondiloma akuminata, yada Kondilom dur. Deri-deri teması ile çoğu kez cinsel ilişki ile bulaşır. %90 nedeni HPV tip 6 ve 11 dır. Hem kadında hem de erkekte genital bölgede gelişen karnabahar görünümünde, bazen tek bir bölgede, bazen birkaç bölgede, bazen toplu iğne başı gibi bazen de 5 cm çapına kadar olabilir. Çoğu kez kümeler halindedir. Ağrısızdır.

HUMAN PAPİLLOMA VİRÜS (HPV)

HPV çoğu kez cinsel ilişki ile bulaşan genital bölgede ve mukozalarda karnabahar gibi exofitik yani dışa doğru büyüyen siğiller tarzında bir enfeksiyon yapar. Condyloma Acuminata yada kısaca Kondilom denilen bu siğiller birleşerek karnabahar görünümünü alabilir. HPV vücuda girdiğinde hücre içine yerleşir 2-6 aylık bir kuluçka süresi vardır. Dış genital bölgede(Vulva) , vagende , servikste ve anüs çevresinde değişik sayılarda ve büyüklüklerde kondilomların (siğil) oluşmasıyla belirti verir.Erkekler dede genital bölgede peniste, pubiste ve anüs çevresinde oluşur.Belirtiler kişisel faktörlerden ve immünsistemin güçlü olmasındanda etkilenir ve özellikle erkeklerde enfeksiyon tümüyle belirtisiz seyredebilir. 
 Kadınlarda bazen HPV enfeksiyonunun tek belirtisi jinekolojik muayenede papsmear incelemesinde HPV enfeksiyonuna özgü olan hücresel anormalliklerin (koilositoz) bulunmasıdır. 

HPV oldukça bulaşıcı bir virüstür. HPV enfeksiyonu latent olarak başka bir hücre içinde kaldı ise hastalık farklı bir zamanda tekrar ortaya çıkabilir.

Teşhis

Genital kondilomu olan kadınların komple bir jinekolojik muayeneden geçmeleri ve bazı HPV alt tiplerinin onkojen yani kanser yapıcı özelliği nedeniyle papsmear yapılması gerekmektedir. Şüpheli durumlarda ileri inceleme için kolposkopi (vulva, vajina ve serviksin büyüteçle incelenmesi) ve gerekli durumlarda şüpheli bölgelerden biopsi alınması gerekebilir. Ayrıca günümüzde HPV'nin alt tiplerini belirlemek ve etkenin HPV'nin onkojen alt tipi olup olmadığını saptamak da mümkündür.

Tedavi

Elektrokoter veya krioterapi ile yapılmaktadır.

Etiketler

Genital siğil tedavisiGenital siğil teşhisiGenital siğil

Yazar Hakkında

Op. Dr. Nilgün Fatma Dirlik

Op. Dr. Nilgün Fatma Dirlik

Op. Dr. Nilgün Fatma DİRLİK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1978 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1983 yılında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır