Doktorsitesi.com

Genital Siğil (Kondilom)

Prof. Dr. Mustafa Burak Hoşcan
Prof. Dr. Mustafa Burak Hoşcan
11 Nisan 2016204 görüntülenme
Randevu Al
Genital Siğil (Kondilom)

Genital siğiller, Human Papilloma Virüs'ün (HPV) yapmış olduğu enfeksiyondur. Vücutta buna bağlı çıkan siğillere de “kondilom” adı verilir. Her yaş grubunda görülebilen genital siğiller özellikle cinsel yönden aktif olan bireylerde daha sık karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde 150’nin üzerinde HPV virüs tipi bilinmektedir. Virüsün DNA yapısındaki farklılıklara göre tiplendirme yapılmaktadır. Yaklaşık 40 tip cinsel yolla bulaşır ve cinsel bölgede hastalık yapar. Diğer tipleri ise vücudun başka yerlerinde siğillerle karakterize cilt lezyonları yapar. Dışarıdan siğile bakarak bir tiplendirme yapılması mümkün değildir. Tiplendirme özellikle kadın hastalar icin çok önemlidir. Çünkü belirli tipler kadınlarda rahim ağzında ilerleyen yıllarda kansere kadar uzanan hastalıklara sebep olmaktadır. Bu nedenle özellikle kadın hastalarda HPV tespit edildiğinde tiplendirme yapılması gerekmektedir.

Virüsün bir kuluçka süresi vardır. Fakat bu süre çok değişkendir. Cinsel yolla geçen, kadın ve erkekte akıntılı hastalık yapan enfeksiyonlar gibi 48-72 saatte kendini gösterebileceği gibi vücudun bağışıklık gücüne bağlı olarak virüs yıllarca kuluçkada kalabilmektedir. O nedenle bir hastada siğil ortaya çıktığı zaman hemen 3-5 gün geriye dönük değerlendirme yapmak doğru olmayacaktır. Kadın ve erkekte HPV virüsü, özellikle cinsel bölgede ve anüste siğiller ile karakterize bulaşıcı bir hastalık yapar. Cinsel yol dışında, vücut sıvıları ile temasla da bulaşma olabileceği gibi, virüsün yayılmasını kolaylaştırabilecek ortak kullanılan ıslak bir havlu, mayo bile bulaşmaya sebep olabilecektir.

Özellikle genital bölgede siğiller görüldüğünde, ya da partnerinde HPV tespit edildiğinde, zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekmektedir. Siğillerin tedavisinde bugün için altın standart, siğillerin koterize edilmesidir. Koterizasyon dışında dondurma da yapılabilir. Ama tekrar etme olasılığı dondurma işleminde daha fazla olarak bildirilmektedir. Medikal olarak da piyasada bazı kremler bulunmaktadır ama başarısı hiç bir zaman koterizasyon kadar yüksek olmamaktadır. Siğillerin koterizasyonu ile öncelikle kişinin kendine ve çevresine karşı bulaştırıcılığı en az seviyeye indirilmiş olur. Virüsün vücuttan tümüyle atılması tamamen kişin kendi bağışıklık sistemine bağlıdır. HPV, özellikle kadınlarda rahim ağzı kanserinin en önemli sebeplerinden birini oluşturur. Literatür bilgisi olarak erkeklerde de penis kanserine sebep olabilmektedir. Yalnız sünnetli toplumlarda penis kanseri çok ender görülür. Bu nedenle toplumumuzda HPV’ye bağlı erkeklerde ilerleyen yıllarda penis kanseri görülmesini pek beklenmemektedir.

Siğiller koterize edilip temizlendikten sonra dikkat edilmesi gerekenler:

* Vücut direncini yüksek tutmak,

* Sıkı takip,

* Genital bölge temizliğinde bir süre jilet yerine tüy dökücü krem kullanmak

* Yeni siğil çıktığında zaman kaybetmeden doktora gitmek.

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Mustafa Burak Hoşcan

Prof. Dr. Mustafa Burak Hoşcan

Doç. Dr. Mustafa Burak HOŞCAN, 1973 yılında Ankara'da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Tokat-Zile'de, liseyi ise 1992 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nde  bitirmiştir. 1993 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2000-2005 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır