Doktorsitesi.com

GENİTAL SARKMA VE TİPLERİNİN TEDAVİSİ

Doç. Dr. Hatice Çelik
Doç. Dr. Hatice Çelik
21 Şubat 2020290 görüntülenme
Randevu Al
GENİTAL SARKMA VE TİPLERİNİN TEDAVİSİ

Vajinadan rahim, idrar torbası ya da kalın bağırsağın son kısmının dışarıya doğru yer değiştirmesine genital sarkma denir. Genellikle sarkan kısım, yanındakini de aşağı doğru hareket ettirir.

Çok sayıda vajinal doğum yapma, zor doğum öyküsü, iri bebek doğurmak (4000 gramdan fazla), müdahaleli doğum yapma (vakum, forseps) gibi durumlarda vajinadaki ve karın içindeki destek dokusu zarar görebilmektedir. Ayrıca bazı akciğer hastalıkları (KOAH, astım, bronşit), şişmanlık, kabızlık, ağır işlerde çalışma ve genetik olarak bağ dokusu hastalıkları bulunmak destek dokularını bozabilir. Bunların neticesinde de, zarar gören yere bağlı olarak o bölgede sarkma oluşabilmektedir. Doğum yapmış kadınların yaklaşık %50'sinde değişik derecelerde genital sarkma bulunmaktadır.

GENİTAL SARKMA ŞİKAYETLERİ NELERDİR?

Genital sarkma şikayetlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

En sık şikayet, ele gelen kitledir,

İdrar kaçırma,

İdrar yapamama, idrarı tam boşaltamama,

Sık idrar yolu enfeksiyonu,

Kabızlık,

Böbrek fonksiyonlarında bozulma,

Cinsel birliktelikte zorluk.

GENİTAL SARKMA TİPLERİ NELERDİR?

Genital sarkma tiplerini aşağıdaki şekilde sınıflayabiliriz:

Desensus uteri: Rahmin sarkmasını ifade eder. Genellikle çok sayıda ve zor doğumlardan sonra olur. İlerlemiş evredeki hastalarda rahim ağzının iç çamaşıra sürtünmesinden dolayı kanamalar da görülebilir.  Genellikle bu duruma, idrar kesesinde sarkma da eşlik eder.

Sistosel: İdrar kesesinde sarkmadır. İleri evrelerinde hasta idrarını boşaltmak için elle idrar kesesini içeriye doğru itmek zorunda kalır. Çok ilerlerse böbrek yetmezliğine neden olabilir.

Rektosel: Kalın bağırsağın son kısmının sarkmasını ifade eder. Hastalarda genellikle uzun yıllardır devam eden kabızlık şikayeti vardır. Hastalar büyük tuvaletlerini bu kısma bastırarak boşaltırlar.

GENİTAL SARKMA TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Genital sarkma tedavisi hastalığın evresine ve şikayetlerin derecesine göre yapılır. Genital sarkmanın 3 evresi vardır.

Genelde 1. evre hastada şikayet yapmaz ve tedavi gerektirmez. Evre 2 ve 3'teki hastaların şikayetleri değerlendirilir. Genital organ sarkması tedavisi temel olarak ameliyattır. Ameliyat olması yüksek riskli hastalar ya da yaşlı hastalarda pesser dediğimiz silikondan yapılma halkalar ile sarkan organlar yukarıya doğru yerleştirilebilir. Fakat bu geçici süre kullanılabilir. Devam eden süreçte bu halkaların basısına bağlı kanamalar ve enfeksiyonlar görülebilir.

Genital sarkma ameliyatları oldukça başarılıdır. Hastanın yaşı ve eşlik eden problemlere göre ameliyat şekli değişmektedir. Ameliyatlar vajinal yoldan ya da kapalı ameliyat dediğimiz laparoskopi ile yapılabilmektedir.

Rahim sarkması ameliyatı: Hastanın yaşına göre ve eşlik eden sarkmalarına göre değişebilir. Genç hastalarda rahim korunarak vajinal ya da laparoskopik asma işlemleri yapılabilir. Eğer hasta ileri yaşta, rahimde ek problem varsa, idrar kaçırma ameliyatı yapılacaksa veya idrar kesesi-kalın bağırsağın son kısmında sarkma eşlik ediyorsa vajinal yoldan rahim alınıp asılabilir ve diğer işlemlerde bu seansta yapılabilir.

Sistosel ve Rektosel: Vajinal yoldan sarkan mukaza kısmı çıkarılarak düzeltme yapılır.

Etiketler

RektoselRektosel tanısıRektosel ameliyatıRektosel tedavisiRahim sarkması operasyonlarıRahim sarkması ve tedavisiRahim sarkmalarıRektosel ve tedavi yöntemleriRahim sarkması belirtileriRahim sarkması sebepleriRahim sarkması ameliyatı sonrasıRahim sarkması riskleriSistosel ameliyatıRahim sarkması nedir ve tedavisiRahim sarkıklığıRahim sarkmasinin tedavisiRahim sarkması tedavisiRahim sarkması nedirRahim sarkması ameliyatıGenital sarkmaRahim sarkma nedenleriRahim sarkma belirtileriRahim sarkması tedavi seçenekleriRahim sarkması kimlerde görülürRahim sarkması ne demektirRahim sarkması kaça ayrılırRektosel ne demektirRektosel nasıl bir hastalıktırRektosel operasyonuRahim sarkması nasıl olurRahim sarkması (uterin prolapsus) nedirRektosel nedirGenital sarkma neden olurGenital sarkma belirtileri nelerdirGenital sarkma kimlerde görülürGenital sarkmanın tanı ve tedavisiSistoselin tedavisi nasıldır?Sistoselin belirtileri nelerdir?Sistosel için risk faktörleri nelerdir?Sistosel nedir?Sistoselidrar kesesi sarkması

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Hatice Çelik

Doç. Dr. Hatice Çelik

Doç. Dr. Hatice Çelik, 22 Eylül 1979 yılında İzmit’te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise, 2002 - 2007 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı’nda tamamlayarak “Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı” olmuştur. 2011-2012 yılları arasında yaklaşık 1 yıl süreyle Amerika’da “Tufts Üniversity Baystate Medical Center”da pelvik taban cerrahisi ve ürojinekoloji alanında bilimsel çalışmalarda bulunmuştur. 2019 yılında “Doçent” unvanı almıştır. 2008-2019 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2019 yılında ise Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde görev yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır