Gençlerin sınavda dikkatsizlik yapmaması için…

Gençlerin sınavda dikkatsizlik yapmaması için…

Gençler sınavlarda ne yazık ki çok basit hatalar yapıyorlar ve sonra da üzülüyorlar. Sadece kendileri değil aileleri de onlarla birlikte üzülüyor. Gençler ellerinden geleni yapsalar da basit hatalar sınavın kaderini belirliyor. Çok iyi puanlar beklerken bu yanlışlar nedeniyle sıralamaları düşüyor.

Öğretmen ve aileleri en çok şaşırtan ise zor soruları rahat yapıp, en basit sorularda hata yapmaları. Bunun nedeni zor soruları dikkatle okuyor ve düşünerek cevaplıyorlar. Basit sorularda ise beyin baktıkları soruyu tamamlıyor ve ilk akıllarına gelen cevabı işaretlediklerinde çoğunlukla yanılıyorlar. Bu yüzden dikkat sınavlarda çok önemli. Ne yazık ki “dikkatini ver” demek yetmiyor. Özellikle dikkat eksikliği çok olan gençler ne kadar isteseler de gereğince odaklanamıyorlar. Bu durumdaki gençlerin dikkat arttırıcı ilaçlar kullanmaları gerekirken ailelerin ilaç konusunda ki kaygıları buna engel olmaktadır. “Çocuğum şimdiden kimyasal kullanmasın, şimdiden alışırsa ilerde bırakamaz” düşünceleri ailelerin ilaç konusuna soğuk bakmalarına neden olmaktadır.

İlaç dışında Nörofeedback ve Berard gibi algı artırıcı metrodlar çocukların dikkatini arttırmaya yönelik alternatif beyin eğitim yöntemleridir. Özellikle görsel dikkat ile genel dikkatin birlikte bozuk olduğu durumlarda Nörofeedback görsel algı eğitimi faydalı olmaktadır. İşitsel dikkatin, genel dikkat ile birlikte bozuk olduğu durumlarda ise Berard işitsel algı eğitiminden faydalanılmaktadır. Bunlar sınava kadar olan sürede gençlerin dikkatini arttırmaya ve onların hata sayısını düşürmeye yardımcı olan beyin eğitim yöntemleridir. 

Bu yöntemlerin dışında illa ilaç kullanılması gereken durumlarda ise ailenin ilaç kullanımı konusunda kaygıları varsa dikkat ilacını sadece sınavda kullanmak basit hata yapmasını engelleyecektir. Bu durum sadece başı ağrıdığı zaman kişinin ağrı kesici alması gibi olup ailenin endişesini de ortadan kaldıracaktır. Ancak bu tür ilaçların mutlaka psikiyatrist tarafından verilmesi, ilacın sınavdan önce denenip verilecek dozun belirlenmesi ve ne oranda etkili olduğunun gözlenmesi gerekir. Bilmediği bir ilacı ilk defa sınavda almayı asla önermiyorum. Ama bu şekilde yaparak sadece sınavda ilaç kullanmanın birinci faydası ailenin kaygılarını kaldırması, ikinci faydası gençlerin basit hatalardan kurtulup hak ettikleri puanları alabilmeleridir.

Sonuç olarak ailelere yegane tavsiyem, gençlerin dikkat sorunu varsa mutlaka önceden psikiyatriste başvurup gerekirse dikkat ilacı kullanmaları, yeterince vakit kalmışsa da Nörofeedback yada Berard yöntemlerinden faydalanmalarıdır. Tüm gençlere başarılar dileğiyle. Son güne kalmasınlar!

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul

Uzm. Dr. R. Sabri YURDAKUL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Hastanesi‘nde yapmış ve 1992 yılında  Psikiyatri Uzmanı olmuştur.  Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma Rehberlik Bölümü’nde özel öğrenci olarak da eğitim almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1992 yılında Adana Ruh Sağlığı Hastanesi'nde çalışmalarına başlamış olan Uzm. Dr. R. Sabri YURDAKUL, daha sonra Yaprak Psikiyatrik ve Psikolojik Danışma Merkezi'ni kurmuştur. Bu süre zarfında psikodrama eğitimleri yanında, kognitif terapiler ve gestalt terapisi eğitimlerine devam etmiş, gerek bireysel gerekse grup terapileri uygulamasının yanı sıra birçok anaokulu, kolej ve dershanede konferans ...

Etiketler
Sınav kaygısı nedenleri
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube