Gebeyim, domuz gribi olursam ne yapmalıyım ?

Op. Dr. Hüseyin Şenyurt
Op. Dr. Hüseyin Şenyurt
28 Ekim 2009797 görüntülenme
Randevu Al
Gebeyim, domuz gribi olursam ne yapmalıyım ?

Şu anda gebeyim, domuz gribi olursam ne yapmalıyım? Gebe iken grip olmak ve güncel grip salgını özelinde domuz gribi olmak potansiyel olarak tehlikeli bir durumdur.

Gebe iseniz ve domuz gribi geçirmekte olan birisi ile yakın temasta olduysanız hemen doktorunuzla temasa geçiniz.Böyle bir durumda doktorunuz bu virüse karşı etkili olduğunu bildiğimiz oseltamivir (Tamiflu®) başlayabilir.Bu ilacın belirtiler başladıktan sonra en geç 48 saat içinde başlanması gerekmektedir.İlaca başlamak için testlerin sonucunu beklemeye gerek yoktur. Tamiflu'nun gebelik kategorisi C dir. Önerilen tedavi süresi 5 gündür.

Domuz gribinin gebe iken geçirilmesinin özel olarak ne gibi problemler yarattığı bilinmemektedir.Fakat mevsimsel gribin komplikasyonlarını geliştirme riskini taşıyan herkesin (dolayısı ile gebelerin de) domuz gribine bağlı olarak komplikasyon geliştirme riski olduğu kabul edilmektedir. Gebelik kalp ve akciğerlere ilave yüklerin bindiği bir dönemdir, ayrıca gebelik sırasında bağışıklık sistemi de zayıflamaktadır.Tüm bunlar gebelik sırasında grip olma ve grip olduğunuzda komplikasyon geliştirme riskinizi artırmaktadır.

Gelişecek zatürre gibi ciddi komplikasyonlar; düşük, erken doğum gibi gebelik problemlerinin oluşmasına neden olabilir. Domuz gribinin (H1N1 gribi) belirtileri ,mevsimsel gripten farklı değildir :ateş, öksürük, boğaz ağrısı ,eklem ve kas ağrıları çok tipiktir. Ayrıca nezle hali, ishal de görülebilmektedir.


Fakat gebe olupta gribe yakalananlarda bu ilacın kullanımının getireceği potansiyel tehlikeler; grip komplikasyonlarının oluşturacağı risklerden muhtemelen çok daha azdır. Gebe iken grip olduğunuz takdirde doktorunuz önerdiği takdirde bu ilacı kullanmaktan çekinmeyiniz.Ayrıca istirahat etmeyi ve bol sıvı almayı da unutmayınız. Gebeliğin erken döneminde yüksek ateş doğumsal sakatlıkların görülme riskini artırmaktadır.Bu kanıtlanmış bir bilimsel gerçektir.Bu nedenle gebeliğin erken döneminde grip gibi ateşi yükselten bir hastalığa yakalandığınız takdirde , ateşinizin parasetamol gibi gebelikte kullanılması emniyetli bir ateş düşürücü ile kontrol altına alınması çok önemlidir.İlave olarak folik asit içeren multivitamin preparatları kullanılmalıdır. Doğum sırasında da yüksek ateş istenmeyen bir durumdur ve mutlaka kontrol altına alınmalıdır.Doğum eylemi sırasında yüksek ateş olması : bebekte havale geçirmeye , ensefalopati oluşmasına, serebral palsi (beyin felci) ve ölüme neden olabilmektedir.Bu yüzden ateş mutlaka kontrol altına alınmalıdır.

Etiketler

H1n1SalgınTamiflu

Yazar Hakkında

Op. Dr. Hüseyin Şenyurt

Op. Dr. Hüseyin Şenyurt

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır