Gebelikte tiroid hastalıkları

Gebelikte tiroid hastalıkları

      Gebeliğin başlangıcından doğuma kadar kadınlarda vücut sisteminde yapısal ve işlevsel değişiklikler meydana gelir. Doğurganlık çağındaki kadınlarda görülen birçok endokrin bozukluğu çocuk sahibi olmayı engeller ve gebelik süresince oluşan tiroid sorunları da anne ve bebek üzerinde istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle kesinlikle kontrol altında tutulması gerekir.

      Tiroid bezi rahatsızlıkları gebelik öncesinde ortaya çıkmış olabileceği gibi gebelik sırasında da gelişebilir. Tiroid hastalığı belirtileri gebelikte yaşanan belirtilerle karıştırabildiği için tanı konulmasını da geciktirebilir. Bu belirtiler çarpıntı, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma olabilir.

     Gebelikte tiroid fonksiyon testleri olarak TSH, T3 ve T4 ün serbest formları istenir. Gebelik hormonu ile benzerliği nedeniyle TSH düzeylerinde düşme olabilir. Bu nedenle gebelik göz önünde bulundurularak testler değerlendirilmelidir.

    Anne karnındaki bebeğin tiroid hormon seviyesi, gebeliğin ilk trimesteri sonuna kadar anneye bağlıdır. Annenin tiroid hormon düzeyleri bebeğin anne karnında sağlıklı büyümesi ve beyin fonksiyonlarının gelişmesi açısından çok önemlidir.

   Gebelikte tiroid hastalığı riski açısından tüm ane adayları kontrol edilmelidir. Özellikle ailesinde tiroid hastası bulunanlar özellikle dikkate alınmalıdır.

  Tiroid rahatsızlığı, gebe kadınlar ve bebekleri için önemli bir risk oluşturmaktadır. Tiroid çoğunlukla, doğru ilaçlar ve dozu iyi ayarlanmış hormon tedavisi ile gündelik hayatta kolaylıkla yönetilebilir. Bununla birlikte, düşük veya yüksek tiroid hormon düzeyleri, gebelik süresince daha da belirgin hale gelebilir. Gebelik süresinde tiroid rahatsızlığı düzenli şekilde kontrol altında tutulmalıdır.

   Kadınların sağlıklı bir gebelik geçirebilmeleri için uygun tiroid hormonu seviyelerine ihtiyaçları vardır; bu nedenle tiroid hastalığı olan anneleri dikkatle izlemek çok önemlidir.

    Hayatının bir döneminde tiroid sorunu yaşamış, hormon seviyeleri daha sonradan normal seviyelere girmiş olsa bile, bu tip sorunun her zaman ortaya çıkabileceği öngörülerek anne adayları yakından izlenmeli ve tahlillerle hormon seviyeleri takip edilmelidir.

      Eğer tiroid hormonlarında sorun yaşarken hamile kalınmışsa, bu aşamada yine anne adayı yakın takip edilmelidir. Çünkü hormon seviyeleri yine çok farklılık gösterebilir. Çünkü bu sefer de gebelikte erken doğum, düşük ağırlıkta bebek doğurmak ya da düşük sorunları yaşanması muhtemel olmaktadır. Bu nedenlerle doktorunuzun tiroid hormon dozlarınızı çok iyi ayarlaması gerekir. Sizin de ilaçlarınızı aksatmadan ve düzenli bir şekilde kullanmanız hem sizin hem de bebeğiniz için çok önemlidir.

   Anti TPO antikoru pozitif olduğu bilinen kadınlarda doğumdan sonra 3 ve 6 . aylarda TSH seviyelerine bakılmalıdır. Doğum sonrası tiroiditin ardından, kalıcı hipotiroidi gelişme riski olduğu için yıllık TSH takibi uygun olur.

    Sonuç olarak tiroid bezi bozuklukları gebelik döneminde ve gebe kalmayı düşünen kadınlarda riskli olan grupların taraması ya da klinik şüphe üzerine basit kan tetkikleriyle kolayca tanı konulabilen rahatsızlıklardır. Ancak öncesi ve sonrasında da düzenli takip edilmeleri gerekir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Ekber Şahin

Op. Dr. Ali Ekber ŞAHİN, 14 Haziran 1973 tarihinde Tokat'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2005 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Tokat Medical Park Hastanesi ve Tatvan Özel Can Hastanesi gibi birçok kurumda görev yapmasının yanı sıra Tatvan Doğum Evi ve Üniversal Tıp Merkezi'nde özel muayenehanecilik yapmış olan Op. Dr. Ali Ekber ŞAHİN, mesleki çalışmalarına şu anda Antalya Akdeniz Şifa Hastanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, Video Endoskopi, Laporoskopi, Histereskopi Sertifikası ve NRP Sertifikası sahibidir.

Etiketler
Gebelikte hormon bozuklukları
Op. Dr. Ali Ekber Şahin
Op. Dr. Ali Ekber Şahin
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube