Gebelikte şişkinlik neden olur ?

Gebelikte şişkinlik neden olur ?

Gebelikte vücutta tutulan su artar, damar içerisindeki kan miktarı da neredeyse %50 oranında artar. Bu nedenle damar dışındaki dokularda ödem oluşabilir. Özellikle ayakta çok duran kişilerde yer çekiminin etkisi ile ayak, ayak bilekleri ve bacaklarda ödem fazla görülür.Aşırı kilolu hamilelerde şişlikler daha çok görülür, zayıf hamilelerde çok olmaz.

Ödem bazen gebelikte yüksek tansiyon (preeklampsi, gebelik zehirlenmesi) denilen duruma eşlik edebilir. Preeklampsi varlığında sadece ödem olmaz, yüksek tansiyon, idrarda fazla protein atılması gibi bulgular da olur. Her ödem preeklampsi anlamına gelmez ancak fazla ödemi olan (yüzde de şişlikler olmuşsa) ve fazla kilolu olan hamilelerde preeklampsi gelişme riski daha fazla olduğu için dikkatli takip gerekir.

Dikkat: Eğer bacaklarınızda şişliğe eşlik eden kızarıklık, ağrı, ısı artışı gibi belirtiler varsa ve her iki bacak arasında orantısız şişlik varsa damar tıkanıklığı gibi ciddi bir duruma bağlı olabilir. Bu durumda mutlaka doktorunuza başvurun.

Şişlikleri azaltmak için neler yapmak gerekir:
Şişlikleri azaltmak için en önemli kural ayakta fazla durmamaya özen göstermektir. Zaman zaman uzanmak ve bacakların altına yüksek bir yastık koymak şişlikleri önler. Egzersiz yapanlarda şişlikler daha az görülür. Şişlikler var diye sakın su içmemezlik etmeyin, su içmek şişlikleri arttırmaz tersine azaltır, bol su içmek gebelikte faydalıdır.

Şişlikleri önlemek için ideal olan ne tuzu azaltmak ne de fazla tüketmektir, ideal olan normal miktarda tuz tüketimine devam etmektir. Sıkı pantolon ve çoraplar giymeyin, rahat bol kıyafetler giyin. Uzanma imkanı bulamadığınız zamanlarda ayaklarınızı bir taburenin üzerine uzatarak oturun. Bacak bacak üzerine atarak oturmayın.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi

Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi, 12.06.1957 tarihinde Hatay'ın Dörtyol ilçesinde dünyaya geldi. Tıp eğitimini 1974 ile 1981 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayan Dr. Sipahi,  Kadın Hastalıkları ve Doğum alanındaki ihtisasını ise 1984 ile 1989 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD'da tamamladı ve uzman doktor unvanını aldı. Çalışma hayatına 1981 yılında Niğde Merkez Hüyük Sağlık Ocağı Hekimi olarak başlayan Dr. Sipahi, 1982 yılından 1984 yılına kadar ise Ankara Gülveren Sağlık Grubu Başkan Vekili, Sağlık Ocağı Başhekimi, Sağlık Bakanlığı Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Enstitüsü Eğitim Koordinatörü ve Sağlık Bakanlığı Zorunlu Hizmet Adaptasyon Kursu yöneticisi olarak görev aldı. İhtisası süresince (1984 –1989) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ...

Etiketler
Şişkinlik
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube