Doktorsitesi.com

GEBELİKTE OLAN ŞİKAYETLER

Prof. Dr. Özgür Deren
Prof. Dr. Özgür Deren
27 Kasım 2015527 görüntülenme
Randevu Al
GEBELİKTE OLAN ŞİKAYETLER

Bulantı-kusma : Gebeliğin ilk 3 ayında özellikle sabahları görülür.Artan gebelik hormonları buna neden olmaktadır. Yataktan kalkmadan bisküvi, kızarmış ekmek,çubuk kraker gibi kuru yiyecekleri yemek; az ve sık yemek; sulu gıdalardan uzak kalmak;kızartmalar ve soslu yemekler yememek; maden suyu, haşlanmış patates, pilav, yoğurt, tuzlu leblebi gibi yiyecekleri tüketmek yararlı olabilir. Genellikle 3. aydan sonra azalarak kaybolur.

Sık idrara çıkma : Gebeliğin ilk yarısında böbrek kan dolaşımında değişme ve hormonal etki ile ikinci yarısında ise bebeğin idrar kesesine basısı sebebiyle sık idrara çıkma isteği görülebilir.İdrara çıkma özellikle geceleri 2-3 kez olabilir.İdrar yaparken yanma ve idrar renginde değişiklik ve koku,enfeksiyon belirtileridir.

Akıntı : Normalde gebelikte hormonal etkiye bağlı şeffaf, kokusuz ve kaşıntı ile birliktelik göstermeyen bir akıntı görülebilir. Akıntı krem rengi koyu kıvamda da olabilir.Gebelikte günlük iç çamaşırı değiştirmek, tuvalet temizliğinin önden arkaya doğru ve sadece suyla yapılması ve vajenin içinin yıkanmaması gibi genel hijyen kurallarına uyulması önerilir.Kokulu,sarı renkli,süt kesiği gibi olan akıntılar enfeksiyon belirtisidir.

Varis oluşumu : Büyüyen rahmin basısına bağlı bacaklarda, büyük ve küçük dudaklarda (labium majus ve minus) varisler oluşabilir. Varis oluşumunu azaltmak için uzun süre ayakta durmaktan kaçınmak, varis çorabı giymek, bacakları yükseğe kaldırarak dinlendirmek,masaj ve bacak egzersizleri yapmak tavsiye edilebilir.

Bacak krampları : Gebelikte mineral dengesinde bozulma sonucu ortaya çıkar. Bacak masajı, sıcak uygulama ve ani germe hareketlerinden kaçınılması önerilir.

Kabızlık ve hemoroid : Hormonal etki ile mide ve barsak hareketlerinin yavaşlaması ve büyüyen rahmin basısı sebebiyle gelişir. Bol sıvı alımı, çiğ sebze-meyve tüketmek ,tuvalet ihtiyacını ertelememek, düzenli yürüyüş ve egzersiz yapmak bu sorunun şiddetini azaltabilir.

Memelerde hassasiyet : Destekli ve uygun ölçülerde sütyen kullanımı ve soğuk uygulama önerilebilir.

Vücutta şişlik (ödem) : Hormonal etkiye bağlı vücutta su tutulması sonucu oluşur. Gebeliğin geç dönemlerinde sadece bacaklarda olan ödem tedavi gerektirmez. Ödem sabahları yüz, el ve bacaklarda oluyorsa doktor kontrolü gereklidir. Ödem oluşumunu azaltmak için uzun süre ayakta durmamak, aynı pozisyonda oturmamak,sıkı giysiler giymemek ve bacakları yükseğe kaldırarak dinlendirmek tavsiye edilebilir.

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Özgür Deren

Prof. Dr. Özgür Deren

Prof. Dr. Özgür DEREN, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1993 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda tamamlamıştır. 1995-1997 yılları arasında Amerika Yale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Yüksek Riskli Gebelikler (Perinatoloji) Bölümü'nde Uzman Hekim olarak görev yapmış, 1997 yılında ise tekrar Hacettepe Üniversitesi'ne dönmüştür.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır