Gebelikte koroid plexus kistleri

Gebelikte koroid plexus kistleri

Koroid plexus kistleri, fetal beynin içerisinde bulunan beyin omurilik sıvısının üretimini sağlayan, "koroid plexus"lar içerisinde, ultrason ile tespit edilen hipoekoik kistik yapılardır.

Genel popülasyonda bulunma sıklığı % 2-3 civarındadır. en popüler sorunlardan biri olan trizomi 21 (down sendromu) olguları ile bu kistlerin klinik ilişkisi yoktur. birarada bulunmaları ise tamamen tesadüftür. aksine trizomi 18 denilen sendromda( 18. kromozomun 3 adet olduğu vakalarda)bu kistler, 1/3 oranında yani yüksek sıklıkta gözlenir. koroid pleksusu tespit edilen vakalarda ise trizomi 18 sıklığı 1/374 civarındadır.(meta-analiz sonucu)

Koroid plexus kistlerinin, başka anomalilerle birlikte olmadığı yani ,izole olduğu vakalarda, bu kistlerin varlığı ek sorun teşkil etmez ve klinik önemi yoktur. ancak bu kistler, diğer kromozomal hastalıklar yada başka patolojilerde  ek bulgu olarak karşımıza çıkabilirler.

Bu kistlerin aynı anda beynin 2 tarafında (bilateral) olmasının,sayısının yada büyüklüğünün de anoploidi(kromozom sayı düzensizlikleri) ile ilişkisi yoktur. hastanın bilgilendirilmesi gereken konu; bu kistlerin % 95 vakada 26. gebelik haftasına dek kaybolacağının söylenmesi ve tespit edildiğinde hastanın  gebeliğin 23. haftasına dek  "genetik sonografi" ye yönlendirilerek ek anomalilerin varlığının araştırılması gerektiğidir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. İlker Günyeli

Etiketler
Gebelikte koroid plexus kistleri
Prof. Dr. İlker Günyeli
Prof. Dr. İlker Günyeli
Isparta - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube