Gebelikte Grip


Sonbahar ve kış ayı bilindiği üzere grip aylarıdır sebebi mevsim değişikliği ile vücut direncinin azalması ve havaların soğumasıyla okul, kreş, işyeri gibi kapalı alanlarda kalış süresinin uzamasından ve buraların iyi havalandırılmamalarından dolayıdır. Grip damlacık yolu dediğimiz havadan ve grip mikrobunun bulunduğu yerlere elle temas ile bulaşır ve gribi alan kişi 1-4 gün süren kuluçka döneminden sonra hızlı bir şekilde bulaştırmaya başlar. Özellikle gebelerde grip bağışıklık sisteminin baskılanması nedeniyle normale göre daha ağır seyretmekte ve uzun sürmektedir. Gebeliğin başlarında gebeliğe bağlı iştah azlığı bulantı ve kusma yetersiz beslenmeye neden olur ayrıca kansızlık gebelikte artış gösterir bunlarda gribin ağır geçmesine neden olur.
Gribin tedavisinden daha çok önlenmesi daha önemlidir. Çünkü gribin asıl nedeni viraldir ve destek tedavisi yapılır. Antibiyotiklerin etkisi yoktur. Antiviral ilaçlarında gebelikte güvenilirliği çok iyi bilinmemektedir. Önlemde ise en önemli nokta gebeliğin planlanması ve gebelik öncesi tarama ve vücudu gebeliğe hazırlamak önemlidir. Ayrıca gebelikte grip aşısı vurulması hayatidir. Grip aşısı canlı aşı olmadığından gebelikte güvenle yapılabilir. Grip annenin hayatı için risk faktörü oluştururken bebekte de bazı sekeller bırakabilir. Özellikle gebelikte görülen gribe bağlı ateş bebeğin sinir sitemi gelişimini etkiler. Sıvı kaybı erken doğum ve düşüğe neden olur.
Son yıllarda ülkemizde de görülen domuz gribi (H1N1) salgınına yönelik aşı geliştirilmiştir ve gebelikte güvenilirdir. Domuz gribi denilmesinin nedeni domuzdan bulaştığı için değil domuzda görülen grip virüsüne çok benzemesidir.