Gebelikte Diş ve Dişeti Sağlığı /Sorunları

Op. Dr. Burçin Demirel
Op. Dr. Burçin Demirel
15 Eylül 20102001 görüntülenme
Randevu Al
Gebelikte Diş ve Dişeti Sağlığı /Sorunları
Gebelik dönemi diş ve dişeti bakımı konusunda daha fazla özel ilgiyi haketmektedir. Gebelikte artan hormonların etkisiyle diş ve dişetlerinin bakteriler ve dolayısıyla enfeksiyonlara karşı hassasiyeti artar. Diş ve dişeti problemlerine karşı oluşan bu yatkınlık nedeniyle koruyucu bakımı ve gerektiğinde tedavisi hızla ve etkili olarak yapılmalıdır. Aksi halde tedavi edilmeyen hastalıklar gebelik komplikasyonlarına (erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek) neden olabilir.


Koruyucu diş bakımı, yıllık normal diş kontrolleri gebelik sırasında güvenle yapılabilmesinin ötesinde bir gereklilik halini almıştır.


Dişeti enfeksiyonu (gingivit): En sık karşılaşılan diş eti hastalığıdır. Gebelerin %50’sinde görülebilir. Diş etleri kızarık kabarık ve iltihabi görünümdedir. Diş fırçalama ya da diş ipi kullanımı sırasında kolaylıkla kanar. Dişetinde oluşan kabarıklıkla dişler arasında biriken yemek artıkları bakteriler için çok cazip birer besiyeri oluşturur ve enfeksiyona neden olur. Artan hormonlar da bu gelişime zemin hazırlar. Uygun tedavileri yapılmazsa kemik ve çevre dokularda harabiyete neden olarak diş kaybına kadar giden çok sıkıntılı durumlara neden olabilir.


Gebelik diş eti tümörü (iltihabi granülom-epulis): Diş etinde bazı alanlarda kabarmalar görülür, bazen hastanın konuşmasına, yutkunmasına, yemesine engel olacak şekilde büyüyebilir. Diş doktorunuz tarafından cerrahi işlemle çıkartılmak gereği bile duyulabilir. Genelde gebelikten sonra gerileyecektir. Gebelik sırasında dişler için tedavi gerektiren rahatsızlıklarınız da olabilir. Dolgu, kaplama, kanal tedavisi gibi enfeksiyon için zemin oluşturabilecek boşlukların doldurulması, ağrının giderilmesi gerekliliği duyulabilir. Bunların yapılması için en ideal dönem ikinci trimestirdir. 3 trimestirde uzun süreler diş tedavi koltuğunda yatmanın güçlüğü nedeniyle çok tercih edilmez.


Ancak acil müdahale gerektiren durumlar diş hekiminiz tarafından saptanırsa, gerektiği zamanda yapılabilir. Kozmetik amaçlı tedaviler ve diş beyazlatma işlemleri doğum sonrasına ertelenmelidir. Tedaviler sırasında kullanılacak lokal anestetik maddeler (lidokain...) bebeğiniz için zararsızdır. Güvenle kullanılabilir. Aynı şekilde tedavi sonrası ya da enfeksiyon sırasında antibiyotik kullanımı gerektiğinde güvenle kullanılacak farklı antibiyotikler de bulunmaktadır. Diş hekiminiz bunları gayet iyi bilir. Yine de endişeleriniz var ise önerilen ilaçları gebeliğinizi takip eden doktorunuza danışabilirsiniz Sağlıklı diş ve diş etleri için yapabilecekleriniz... · Günde en az iki defa floridli diş macunu ile dişlerinizi fırçalayın, bir kez diş ipi ile diş aralarını temizleyin, bulantıya neden oluyorsa diş macununu değiştirin.· Kusmalardan sonra özllikle ağzınızı ılık suyla ya da antibakteriyel sıvılarla çalkalayın · Çok şekerli gıdalar tüketmeyin · Diyetinizden Ca(kalsiyum), B12 ve C vitaminini eksik etmeyin · Gebeliğiniz sırasında en az bir kez diş kontrolünüzü yaptırın. Mutlak gereklilik halinde dişlerin filmi çekilebilir (gerekli koruyucu önlemler alınmalıdır.)

Etiketler

Diş etiGingivitGebelikte diş ve dişeti sağlığıDişeti enfeksiyonuKoruyucu diş bakımı

Yazar Hakkında

Op. Dr. Burçin Demirel

Op. Dr. Burçin Demirel

Op. Dr. Burçin DEMİREL, 1975 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1999 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur.

<

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır