Doktorsitesi.com

Gebelikte diş tedavisi yapılabilir mi ?

Dr. Öğr. Üyesi Seçil Günay Avcı
Dr. Öğr. Üyesi Seçil Günay Avcı
24 Aralık 20107207 görüntülenme
Randevu Al
Gebelikte diş tedavisi yapılabilir mi ?

Tabii ki yapılabilir. Hamilelik kadınlara oldukça ağır yükler getiren bir durum gibi algılandığından bazen   hamile olduğunu yeni anlamış  bir hastanız size şöyle sorar: Peki ben artık ağrı kesici veya hiçbir ilaç alamayacak mıyım?

Hamileliğe bu gözle bakarsanız oldukça korkutucu bir yanı varmış gibi görünebilir. Oysa durum pek de öyle değildir. Doktor kontrolunde olmak kaydıyla hamilelikte de rahatlıkla kullanılan pek çok ilaç vardır. Ancak  doktorlar hiçbir hastanın gereksiz ilaç kullanmasını istemez.

  Hamilelik eşittir bir diş kaybı diye halk arasında bilinen durum hamilelikte sık  gıda tüketirken gargara veya fırçalama gibi diş ve ağız hijyenini ihmal etmek neticesinde  ortaya çıkıyor. Hamileyken diş hekimine gidilmez, gitsek de dolgu yapılmaz röntgen çekilmez düşüncesi de hatalı bir düşünce olmasına rağmen yaygın olarak bilinen hatta bazı diş hekimlerince de hastalara iletilen bir dezenformasyon. İlk üç ayda diş tedavisi yapılmaz düşüncesi de aynı durumun sonucu. Oysa yapılan hiçbir diş tedavisi hamilelikte bebeğe zarar vermez. Sadece kadın doğum doktorunun bilgisi ve kontrolu dahilinde olmalıdır. Yoksa ihmal edilen çürükler ilerleyerek çene içi abselere, hatta sinüsler üzerinden beyin abselerine kadar ilerleyerek, yapılması gereken basit bir tedaviden korkarken daha büyük sorunlarla karşılaşmamıza ve daha büyük zararlara yol açar. Asıl o zaman annenin hali beslenme bozukluğu, ağız içi enfeksiyonları, yüksek dozlarda kullanılması zorunlu olmuş ilaçlar bebeğe daha çok zarar verir.

Kısacası yağmurdan kaçarken doluya tutulmuş oluruz.

Etiketler

Diş tedavisiGebelikte diş tedavisiDiş kaybıGereksiz ilaç kullanımı

Yazar Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi Seçil Günay Avcı

Dr. Öğr. Üyesi Seçil Günay Avcı

Yrd.Doç.Dr. Seçil GÜNAY AVCI, 17 Aralık 1973 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent ünvanını almıştır.

<

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır