Gebelikte cilt bakımı,

Gebelikte cilt bakımı,

Gebelik kadının hayatında hormonal, fiziksel ve metabolik olarak değişikliklerin yaşandığı en önemli dönemlerden biridir. Tüm organlar bu değişikliklerden etkilendiği gibi gibi deride de bir takım değişiklikler izlenir Bu dönemde derinin esnekliğini kaybetmemesi, leke oluşmaması için organik güvenilir temizleyicilerle deri temizliğine özen gösterilmeli. Doktor gözetiminde, kimyasal madde kullanılmadığı sürece, cilt bakımı yaptırılabilir. Gebelikte kimyasal peeling yapılmaz ancak mekanik peelingler yapılabilir.

Gebelikte ciltte görülen bazı değişikliklerden bahsetmek gerekirse;

RENK DEĞİŞİKLİĞİ:

Gebelikte hormonal değişikliklerden dolayı en çok rastlanan etki, renk değişikliğidir

*  Meme başlarında koyulaşma.

* Göbek-göğüs arasında uzanan dikey çizgide koyulaşma.

* Tüm vücuttaki benlerde sayıca çoğalma ve ebatlarının artması

* Yüzde elmacık, alın ve burunda gebelik maskesi oluşumu.

Bu sebeple gebelerin organik ve güneş koruyucu ürün kullanımı şarttır. Güneş koruyucu ürünlerin 2-3 saatte bir tekrar uygulanması gerekmektedir.

MANTAR: Bu dönemde bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle mantar enfeksiyonlarında artış olur. Tabii kilo alımına bağlı terleme artışı da mantar enfeksiyonlarını tetikleyen önemli bir faktördür. Banyo sonrası parmak araları, meme altları, boyun, kulak arkaları iyice kurulanmalıdır. Pamuklu iç çamaşırı, çorap giyilmelidir.

SELÜLİT: Uzmanlar tarafından yönlendirilen bu döneme uygun hafif egzersizler, kan dolaşımını artırıcı masajlar planlanarak sorun en aza indirgenebilir.

DAMAR SORUNLARI: Toplardamar sorunu olan varis ve hemoroid oluşabilir.              

CİLT ÇATLAKLARI (STRİA):Anne adayının cilt esnekliğine bağlı olarak değişmekle birlikte özellikle gebeliğin hızlı büyüdüğü son 3 ayda derinin hızlı gerilmesi sonucu cilt çatlakları olabilir.

Cilt çatlaklarının oluşmasını engellemek için için gebeliğin erken aylarında doktorun önerdiği cilt elastikiyetini artıran, kimyasal olmayan, bebeğe zarar vermeyecek tıbbi kozmetik ürünlerin uygulanmasına başlanmalıdır. Bunlar, masajla tatbik edilmelidir. Gebelik kilosunu kontrolde tutmak esas olmalıdır, Banyo sonrası cildi uzun süreli nemli tutacak kremler kullanılmalıdır.

NELERDEN UZAK DURULMALI?

* Kimyasal işlemlerden,

* Boya, perma, röfle gibi işlemlerden,

* Vitamin mineral eksikliğine bağlı tırnak sorunları varsa oje temizleyicilerinden,

* Manikür ve pedikürde başkalarının da kullandığı aletlerden,

* Rahatsız ayakkabılardan,

*Korunmasız güneşten.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Esra Demir Yüzer

Op. Dr. Esra DEMİR YÜZER, Kırşehir'de 1973 yılında doğmuştur. 1995'de  Gazi Üniveristesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra,  1997- 2001 yılları arasında Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastahanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum İhtisasını tamamlamıştır.  İhtisas döneminde bir bir çok departmana aktif olarak rol almıştır. Bunlardan bazıları Menopoz departmanı, Tüp bebek departmanı,Gebelik takibi ve doğum, Jinekolojik tanı ve operasyonlar, Obstetrik ve jinekolojik Ultrasonografi departmanlarında tıbbi çalışmalar ve eğitim operasyonlar yapmıştır. Çalışma hayatında binlerce doğum, Sezeryan, Jinekolojik operasyon, Tanısal operasyonlar, İnfertilite ( kısırlık) tedavileri, Vajinismus tedavileri, Vajinal estetik operasyonlar yapmıştır Evli ve üç çocuk annesi olan Op. Dr. Esra DEMİR YÜZER,  Ümitköy Ank ...

Etiketler
Hamilelikte cilt gençleştirme
Op. Dr. Esra Demir Yüzer
Op. Dr. Esra Demir Yüzer
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube