Gebelikte beslenme!!

Gebelikte beslenme!!

Gebelikte Nasıl Beslenmeliyim?

Gebelik bir kadının hayatında yaşadığı en mucizevi olaydır ve içinde büyüttüğü bebeğini en doğru şekilde besleyip büyütmek ister. Gebelikte beslenmedeki temel amaç anne rahmindeki bebeğin normal büyüme ve gelişmesi ve annenin vitamin mineral ve demir depolarının yeterince dolu olması, ancak aşırı ve gereksiz kilo alımından da kaçınılmasıdır.Bu da ancak annenin dengeli beslemesiyle mümkündür.

Gebelikte Ne Kadar Kilo Almalıyım?

Gebeliğe başlama kilosuna göre değişkenlik gösterse de; rahat bir gebelik ve doğum geçirmek için ortalama gebelikte 7-14 kilo alınması gereklidir.

Gebelikte Folik Asit Kullanmalı Mıyım?

İlk 3 ayda folik asitten zengin gıdalara ağırlık verilmelidir. Folik asit; koyu yeşil yapraklı sebzeler,baklagil ve tahıl ürünleri,yer fıstığı,karaciğerde yoğun olarak bulunur.Yapılan çalışmalarda ortalama Günde 600 mcg folik asit alınmasının nöral tüp defektlerini azalttığı saptanmıştır.

Gebelikte Omega 3 Kullanılmalı Mıyım?

Haftada en az 2 gün balık ve günlük olarak 2 adet ceviz yenmesi Omega 3 desteği sağlar. Gıdalarla yeterince Omega 3 alınamadığı durumlarda ilaç takviyesi önerilmektedir. Omega 3 desteğinin doğum sonrası depresyonu da azalttığı bilinmektedir.

Gebelikte Demir İlacı Kullanmalı Mıyım?

Gebelikte demir ihtiyacı artmıştır.Günde toplam 27 mg demir almak gerekmektedir.Demirden zengin yiyecekler Demirden zengin yiyecekler kırmızı et,tavuk,baklagiller,sarı-turuncu meyveler,pekmez,bezelye,çekirdekli siyah üzümdür. Hayvansal ürünlerden alınan demirin emilimi daha yüksektir.Ayrıca C vitamininden zengin (Limon greyfurt,domates,portakal gibi..)besinlerle birlikte tüketmek demirin emilimini arttırır.

Gebelikte Ne Kadar Kalsiyum Tüketmeliyim?

Günlük ort.1300 mg Kalsiyum alınmalıdır.Süt,peynir,yoğurt ve kefir,ıspanak,baklagiller ve soya sütü,incir,kayısı,fındık ve kuruyemişler en etkili kalsiyum kaynaklarındandır.

Gebelikte Ne Kadar Protein Almalıyım?

Günlük 4 köfte büyüklüğünde et tavuk ya da balık yenildiğinde protein ihtiyacı karşılanmaktadır.

Günde Ne Kadar Su İçmeliyim?

Günde ortalama 2,5-3 litre su tüketilmelidir, özellikle son 3 ayda bebeğin amnion sıvısı üzerine annenin sıvı alımı etkilidir.

Gebelikte Uzak Durmam Gereken Gıdalar Nelerdir?

Basit şekerli gıdalardan uzak durulmalı(tatlı,pasta,börek,beyaz ekmek,makarna, pilav..)onun yerine posalı gıdalar,kepekli ekmek,kuru baklagiller,sebze ve meyve tercih edilmelidir

Bazı bitki çaylarından uzak durulmalıdır, erken doğumu tetikleyebildiği kanıtlanmıştır. (adaçayı,melisa,karışım bitki çayları,papatya,fesleğen,biberiye…)

Gebelikte alınan kafein düzeyi 300 mg/günü geçmemelidir. Aşırı kahve ve demli çay tüketilmemelidir (günlük olarak 2-3 bardak açık çay,1-2 bardak kahve içilebilir)

Katkı maddeli ve tatlandırıcılı ürünler tüketilmemelidir.

Ton balığı gibi konserve ve derin su balıkları ağır metal içermesi nedeniyle tercih edilmemektedir.

Sigara ve alkol kesinlikle tüketilmemelidir. Sigara bebeğin zeka gelişimini, kilo alımını olumsuz etkiler, doğum sonrası astım ve diğer kronik enfeksiyonlara yakalanma riskini arttırır.

Son olarak psikolojik olarak ya da etraf baskısıyla her şeyden fazlaca ve iki kişilik yemek değil;dengeli ve sadece yararlı besinleri bilinçli tüketmek kilo alımını dengede tutar.Böylece sağlıklı bir gebelik geçirmenizi ve doğumu kolaylaştırır, aynı zamanda doğum sonrası moral bozucu kilolardan da sizi korur.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Özgür Deren

Prof. Dr. Özgür DEREN, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1993 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda tamamlamıştır. 1995-1997 yılları arasında Amerika Yale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Yüksek Riskli Gebelikler (Perinatoloji) Bölümü'nde Uzman Hekim olarak görev yapmış, 1997 yılında ise tekrar Hacettepe Üniversitesi'ne dönmüştür. Prof. Dr. Özgür DEREN, 1999 yılında Yardımcı Doçent, 2001 yılında Doçent ve 2007 yılında Profesör unvanlarını almıştır. 2002 yılında EAPM'nin (Avrupa Perinatoloji Birliği) genç araştırmacılara verdiği "Yılın En İyi Araştırmacısı" ödülünü ve 2002-2003 yılları arasında bebek ölüm hızını indirmeye yönelik ...

Etiketler
Gebelikte nasıl beslenmeliyim?
Prof. Dr. Özgür Deren
Prof. Dr. Özgür Deren
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube