Gebelikte Ayrıntılı Ultrasonografi


Bebeğimizin sağlığı ve gebelimizin yolunda gitmesi için ayrıntılı ultrasonografiyi ihmal etmeyelim!
Gebelikte 20-24. haftalar arası ayrıntılı ultrasonografi önemlidir çünkü bu haftalarda fetusun hemen hemen bütün organları gelişmiş olur ve biz iyi bir cihazla bunları görebiliriz. Bu muayeneye halk arasında renkli ultrason, üç boyutlu, ya da dört boyutlu ultrason, Doppler ultrasonda da denebilmektedir. Ayrıntılı ultrasonografi bize neler sağlar tek tek bakalım:
1.Fetus yani bebeğin genel anatomik(yapısal) değerlendirmesinde organlara baş ve beyinden başlanarak, yüz, boyun, akciğerler, kalp, göğüs kafesi, karın içi organlar, böbrekler, genital organlar, kol ve bacaklar, omurga, göbek kordonu, bebeğin sıvısı (amion sıvısı), bebeği besleyen plasentanın yapısı, yeri, bebeğin ve içinde geliştiği rahmin kanlanması nasıl diye tek tek bakılır. Organlar gelişmemişse ya da normalden farklılık varsa bu farklılığın ne olduğu, önemli olup olmadığı, bu farklılığın herhangi bir hastalıkla ilişkisi olup olmadığı değerlendirilir. Her farklılık hemen hastalık anlamına gelmez.
2.Bazen yapısal olarak fetus normal gözüksede bazı genetik hastalık bulguları olabilir. Bunlarda bu ultrasonografi ile tesbit edilmiş olur. Ancak genetik hastalıklar her zaman bulgu vermeyebilir. Özellikle toplumda en sık görülen(800 doğumda bir) Down sendromlu bebeklerin yarısı ultrasonda normal görülebilir ve bulgu vermeyebilir.
3.Bazı hastalıkların anne karnında tedavisi varken bazılarına ise bebek hemen doğar doğmaz müdahale edilmesi gerekir. Bu durumlar bu ultrasonografi ile anlaşılabilir ve hastalığın durumuna göre müdahalenin yapılacağı hastanede doğum ve zamanı planlanabilir.
4.Bebeğin gelişimi değerlendirilir, kan akımlarına bakılarak bazı hastalıkların bulguları aranabilir.
5.Plasental hastalıklar değerlendirilip doğum konusunda yaklaşımlar belirlenebilir.
6.Uterus dediğimiz bebeğin içinde geliştiği döl yatağının kanlanması değerlendirilerek ileride erken doğum, bebekte gelişme geriliği, anne karnında kayıp gibi durumların bir kısmı öngörülebilir ve yaklaşım planlanabilir.
Aslında normal gebelik takipleri sırasında özel bir ayrıntılı ultrasonografiye gerek kalmadan bu durumlar anlaşılabilir tabi ki ancak bunun için öncelikle hekimin kullandığı cihazın iyi olması, fetal anormallikler konusunda tecrübeli olması ve bunları değerlendirebilmek için yeterli vakti olması gerekir.