Gebelik ve antibiyotik kullanımı

Gebelik ve antibiyotik kullanımı

Gebelikte antibiyotik kullanımı çok sık sorulan ve hamile bayanların en çok çekindiği konudur . Gebelikte kullandığımız antibiyotikler B grubundadır ve bu grup antibiyotiklerle yapılan araştırmalarda bebeğe herhangi bir yan etkisi olduğu net olarak saptanmamıştır.

Gebelikte mümkünse gereksiz yere ilaç kullanılmamasına özen gösterilmelidir ancak gerekli olduğu hallerde antibiyotikler kullanılmalı ve enfeksiyon tedavi edilmelidir, aksi halde erken doğum, endometrit, amnionit, zarların erken yırtılması gibi hayati tehlikeye neden olabilecek olumsuz durumlar karşımıza çıkabilir. 

Gebelikte antibiyotik kullanırken kullandığınız antibiyotiğin bebeğe zarar vermemesi gerekir.

  FDA ( Food and Drug administration) tarafından gebelikte antibiyotik kullanımı şu şekilde sınıflandırılmıştır:

  Sınıf A: Kontrollü insan çalışmalarında bebeğe karşı riskin olmadığı gruptur. Ancak bu grupta ilaç yoktur çünkü bununla ilgili çalışma yapılmamıştır.

  Sınıf B:  İnsan ve hayvan çalışmalarında önemli bir risk taşıdığı gösterilmeyen, hayvan çalışmalarında fetusta (bebekte) bir risk oluşturduğu kanıtlanmamış ancak insan deneyleri yapılmamış olup hayvan çalışmalarında bebeğe yan etkileri olmasına rağmen kontrollü insan çalışmalarında bu yan etkilerin görülmediği ilaçlardır.

  Sınıf C: İnsan çalışmaları olmayan ancak hayvan çalışmalarında fetal yan etkilerin görüldüğü ilaçlar.

  Sınıf D: İnsan fetusuna zararlı olan ancak anne hayatını tehdit eden bazı durumlarda bu etkilerin göz ardı edilebileceği ilaçlardır.

  Sınıf X: İnsan fetusuna zararlı olan ancak anne hayatını tehdit eden bazı durumlarda bu etkilerin göz ardı edilmeyeceği ilaçlardır.

  B GRUBU (GEBELİKTE KULLANILABİLEN ) ANTİBİYOTİKLER:

1 ) Penisilinler

2 ) Sefalosporinler

3 ) Klindamisin

4 ) Makrolidler (Eritromisin, azitromisin)

5 ) Nitrofurantoin

6 ) Metranidazol

Gebelikte antibiyotik önceden de belirttiğimiz gibi mutlaka doktor kontrolünde ve gerekli durumlarda kullanılmalıdır. Doğru kullanılan antibiyotik hayat kurtarıcı olabilir . . .

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Korkut Arslan

Op. Dr. Korkut ARSLAN, lisans öncesi öğrenimini 1992 yılında İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'nde bitrmiştir. Ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2005 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi esnasında Köln Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde ve Wayne State Üniversitesi - ( Detroit, MI, USA) Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde çalışmalar yapmıştır. 2005 - 2009 yılları arasında İstanbul'da özel bir hastanede çalışmış olan Op. Dr. Korkut ARSLAN, 2009 yılında Şanlıurfa' da askerlik vazifesini yerine getirmiştir. 2010 yılından beri İstanbul'da bulunan özel muayenehanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak mesleki çalışmlarını sürdürm ...

Etiketler
İlaç
Op. Dr. Korkut Arslan
Op. Dr. Korkut Arslan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube