Gebelik taramaları nedir? ne zaman yapılmalıdır?

Gebelik taramaları nedir? ne zaman yapılmalıdır?

Gebelik sırasında Down Sendromu ve nöral tüp defektleri için yapılan testler genellikle gebeliğin 15-20. haftalarında yapılmaktadır. Bu tarama “üçlü test” adı verilen test ile yapılmaktadır. Ancak testin geç dönemde yapılması, sonuçlarının geç çıkması ve sonuç olarak anormal bir sonuç çıkması durumunda, gebelik sonlandırılması işleminin 20-22 hafta gibi geç bir döneme dek gelmesi hastalar açısından önemli bir dezavantaj oluşturmaktadır. Gebeliğin bu dönemde sonlandırılması hasta açısından önemli psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. 

İkili Test

Bu nedenle son zamanlarda Down sendromu taraması için gebeliğin daha erken bir döneminde, 11-14. haftalar arasında yapılan ve “ikili test” adı verilen bir test uygulanmaya başlamıştır. İkili test PAPP-A ve serbest b -hCG adı verilen iki hormonun kanda ölçülmesi ile yapılan ve risk oranını ortaya çıkaran bir testtir. İkili testin avantajları arasında gebeliğin daha erken bir döneminde yapılması ve anormal bir sonuç durumunda daha fazla tanısal test seçeneğinin (koryonik villus örneklemesi, erken veya geç amniosentez) olması, anomalili bebek durumunda ise gebelik sonlandırılmasının daha erken bir dönemde yapılabilmesidir. Ayrıca testin duyarlılığı üçlü test ile karşılaştırıldığında daha yüksek olarak rapor edilmektedir.

Ense Kalınlığı (Nuchal Translucency)

Gebeliğin 11 hafta 1 gün ve 13 hafta 6 gün dönemi arasında ultrasonografik olarak yapılan ense kalınlığı ölçümü ile Down Sendromu olan bebeklerin % 60’ı ve özellikle kalp anomalileri olmak üzere diğer bazı anomaliler saptanabilmektedir. Ense kalınlığı ölçümü ile ikili test sonuçlarının kombine edilmesi ile Down Sendromu olan bebeklerin %85-90 saptanabilmektedir. 

Üçlü Test

Üçlü test annenin kanında alfafetoprotein (AFP), b -hCG ve unkonjuge estradiol ölçümleri ile yapılan bir risk hesaplamasıdır. Son zamanlarda kanda üçlü teste ek olarak inhibin-A düzeylerine de bakılarak (Dörtlü-quadriple test) testin duyarlılığının arttırılmıştır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kaan Bozkurt

Op. Dr. Kaan Bozkurt, yalnızca Kısırlık/ İnfertilite ve Tüp Bebek alanlarında hasta kabul etmektedir. Op. Dr. Kaan Bozkurt, 1981’de İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun olmuştur. 1981’de üniversite sınavında Türkiye 6.’sı derecesiyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanmıştır. 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olarak tıp doktoru unvanını almıştır. 1988-1989 yıllarında Maltepe Askeri Lisesi’nde tabip olarak askerlik hizmetini yerine getirmiştir. 1989 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde uzmanlık eğitimi için gerekli ECFMG sınavında ilk %1 içinde yer alarak sınavı başarıyla geçmiştir. 1989’da Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda 1. olarak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda başlamış olduğu ihtisasını 1995 yılında tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Op. Dr. Kaan Bozkurt, 1995 ...

Etiketler
Gebelik taramaları
Op. Dr. Kaan Bozkurt
Op. Dr. Kaan Bozkurt
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube