Gebeliğin ilk 3 ayında neler olur ?

Gebeliğin ilk 3 ayında neler olur ?

Kavram olarak Gebelik, dölenme anı ile doğum arasında geçen dönemi ifade etmektedir. Kabaca germinal, embriyonal ve fetal dönem olarak 3 evreye ayırabiliriz.

1. Germinal dönem: Sperm ve yumurtanın birleşip zigotu oluşturması ile başlar. Döllenmiş yumurta (=zigot), blastokist (döllenmiş olan yumurtanın bölünmeye başlamış hali)'e dönüşerek, döllenmenin gerçekleştiği yumurtalıklardan tüpler aracılığı ile rahime doğru nakledilmesi dönemini ifade eder. Bu dönem, genel olarak döllenme anından itibaren gebeliğin ilk 2-4 haftası olarak düşünülebilir. Blastokistin rahim duvarına yerleşmesi (=implantasyon) ile germinal dönem son bulur ve embriyonal dönem başlar.

** Dikkat: Döllenmiş yumurta, döllenmeden sonraki 7. gününde bulunduğu yere yerleşir. Yapısal bozukluklar, geçirilmiş iltihabi hastalıklara bağlı tüplerde yapışıklıkların olması, geçirilmiş ameliyatlara bağlı rahim içi yapışıklıklar gibi sebepler nedeniyle gebelik ürünü olması gereken olağan yeri dışında yerleşmek zorunda kalabilir. Dış Gebelik (rahim dışında gebelik) oluşum süreci esası bunun gibidir.

Dış Gebelikte yerleşim yerleri:

A, B, C: Tüplerin muhtelif yerlerinde.

D: İnterstisyel (yine rahimde, ancak olağan yerinin dışında)

E: Batın içinde

F: Yumurtalık üzerinde

G: Rahim ağzında

2. Embriyonal dönem: Döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleştiği andan sonra 8 hafta kadar sürer (toplam gebeliğin 10. haftası olarak düşünülebilir). Tüm organ ve sistemlerin OLUŞUM'u bu dönemde meydana geldiğinden, sağlıklı bebeğin gelişimindeki en önemli dönem olarak düşünülmelidir. Blastokist bölünmeye ve gelişmeye devam eder. Bu dönemde, embriyo 3 tabaka halinde izlenmektedir: en dışta Ektoderm, ortada Mezoderm ve en içte Endoderm). Her bir organ ve organ sistemi bu tabakaların farklılaşması ile oluşacaktır. Deri, saç, beyin ve sinir dokusu Ektoderm'den oluşurken, kalp, akciğer, kemik ve kaslar Mezodermden gelişir. Sindirim sistemi ve mesane gibi iç organlar ise Endodermin farklılaşması ile meydana getirilmektedir.

3. Fetal dönem: Döllenmeden sonraki 8 haftadan sonrası (gebeliğin 10. haftasına denk gelir), embriyonal dönemde oluşmuş olan tüm organ ve sistemlerin GELİŞİM evresi olarak özetlenebilir. Gelişmekte olan organizma Fetus adını alır ve büyüme evresine geçer.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Semavi Ulusoy

Op.Dr. Semavi ULUSOY, 28 Mart 1975 tarihinde Bulgaristan'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış ve 2005 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 200-2005 yılları arası Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2006-2016 yılları arası İstanbul Özel Esenler Ensar Hastanesi'nde, 2016-2017 yılları arası İstanbul Özel Ethica İncirli Hastanesi'nde görev yapmış olan Op.Dr. Semavi ULUSOY, mesleki çalışmalarına Acıbadem Beylikdüzü Cerrahi Tıp Merkezi'nde devam etmektedir. Op.Dr. Semavi ULUSOY, Türk Tabipler Birliği,Türk Jinekolo ...

Etiketler
Embriyo
Op. Dr. Semavi Ulusoy
Op. Dr. Semavi Ulusoy
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube