Doktorsitesi.com

Gebelerde suçiçeği (varicella) enfeksiyonu

Uzm. Dr. Şafak Göktaş
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
6 Ocak 2015507 görüntülenme
Randevu Al
Gebelerde suçiçeği (varicella) enfeksiyonu

GEBELERDE SUÇİÇEĞİ (Varicella Zoster) ENFEKSİYONU

Suçiçeği ( Varicella Zoster ) insandan bulaşır. Bilinen en bulaşıcı enfeksiyonlardan biridir.

Aynı ortamda yaşayanlarda bulaş ihtimali %90’ lardadır. Kısa süre veya geçici temasta ise %18’ lerdedir.

Bulaştırıcılık, döküntü çıkmadan 2 gün önce başlar, lezyonlar kabuklanana kadar devam eder.

Gebeliğin ilk 6 ayında bebekte anomali oluşturma ihtimali %2’ dir.

Eğer doğuma 5 gün kala enfeksiyon geçiriliyor ise %20-60 arasında değişmektedir.

Suçiçeği enfeksiyonu alan annenin gebeliğinin sonlandırılımasına gerek yoktur.

Suçiçeği enfeksiyonu olan bireyle temas etmiş anneye,  Varisella Zoster IgM ve IgG bakmak gerekir.

IgM’ in pozitif olması, akut yani o sırada geçirilen enfeksiyonu gösterirken, IgG’nin pozitif olması ise daha önce geçirilmiş eski enfeksiyona karşı kişinin bağışıklığı olduğunu gösterir.

Eğer annenin IgG’ si negatif ise, anneye VarZIG yani Varisella Zoster Immunoglobulini tercihen 24-72 saat, en geç 96 saat içinde yapılmalıdır.

Anne enfeksiyonu gebeliğin ilk 6 ayında aldıysa, aileye çocukta konjenital (doğumsal) enfeksiyon oluşma riskinin sadece %2 olduğu belirtilmelidir.

Annede döküntü ve semptomlar oluştuysa anneyi suçiçeğine bağlı pnömoni (zatürre) açısından takip etmek ve gerekirse kısa süreli asiklovir tedavisi vermek gerekebilir.

Eğer anne enfeksiyonu doğuma kısa süre kala aldıysa (5-12 gün), anneyi gözlemek ve asiklovir tedavisini düşünmek gerekir.

Doğuma 4 gün kala veya doğumdan  sonra 2 gün geçtiyse, yenidoğana Varicella Zoster Immunoglobulini (VarZIG) verilmelidir. Aynı zamanda yenidoğanı ve anneyi izole etmek gerekir.

Etiketler

Enfeksiyon riskiEnfeksiyonlardan korunma yollarıSuçiçeğiVaricella igg antikoruSuçiçeği enfeksiyonuVaricellaAnnede enfeksiyonZosterGebelik döneminde bulaşıcı hastalıklarHamilelikte suçiçeği ( varicella zoster )Gebelikte suçiçeği ( varicella zoster )

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Şafak Göktaş

Uzm. Dr. Şafak Göktaş

Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, 18 Mayıs 1980 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Çocukluğu, babasının da doktor olması sebebiyle pek çok farklı şehirde geçmiştir; Ankara, Eskişehir, İstanbul ve Erzincan gibi. Yine babasının mecburi hizmeti nedeniyle 6 sene Erzincan’da yaşamış ve ilköğrenimini Erzincan’da tamamlamıştır. Bu süreçte Anadolu kültürü ile tanışma fırsatına sahip olmuş ve hayatı boyunca sürdüreceği değerli arkadaşlıklar kurmuştur. 1992 yılında yaşanan büyük Erzincan depreminde oturdukları SSK lojmanındaki apartman tamamen yıkılmış ve enkaz altından sağ kurtularak ailecek ikinci hayatımız adını verdikleri yeni hayatlarına başlamışlardır. Ardından İstanbul’a gelmişler ve Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, ortaokul ve lise öğrenimini İstanbul’da, hayat görüşünün de temellerini attığını söylediği, şehrin en iyi okullarından olan Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’nde tamamlamıştır.

<

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır