Gebe Miyim ?


Gebe Miyim?
Doğurganlık çağındaki birçok kadının adet gecikmesi durumunda ilk aklına gelen acaba gebe miyim? sorusudur.Bu soruda da son derece haklılardır. Çünkü gebeliğin en sık belirtisi adet gecikmesi olarak karşımıza çıkar. Buna ek olarak bulantı yada kusma hali, halsizlik, göğüslerde hassasiyet dolgunluk hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı da diğer temel belirtilerdendir. Bu belirtileri tek tek inceliyecek olursak;
Adet Gecikmesi
Eğer adet düzensizliğiniz yoksa beklenen adet tarihiniz gelmesine rağmen adet görmediyseniz gebe olma ihtimaliniz yüksektir.
Mide Bulantısı
Hamileliğin en güçlü belirtilerinden biri de mide bulantılarıdır. Geneliikle gebeliğin ilk üç ayında sık görülen mide bulantıları, yükselen ve değişen hormonlar sebebiyle olduğu düşünülür. Genellikle sabahları ortaya çıkan mide bulantıları, bazen kusma ve halsizlik ile de gidebilir. Her kadında farklı şekilde ortaya çıkabilen bulantı atakları, bazı gebelerde hiçbir zaman da oluşmayabilir.
Sancı-Kasık Ağrısı
Gebeliğinizin ilk haftalarında hissedilen sancı ya da kasık ağrısı regl dömeninde yaşadığınız ağrılara benzemekle beraber biraz daha hafif seyreder. Bebeğinizin rahminize yerleşmeye başladığının habercisi olan bu ağrılar gelip geçici olmakla beraber ağrıya kanamanın eşlik etmemesi önemlidir.
Tat ve Koku Duyularınızdaki Değişimler
Hamilelik döneminde değişen hormonlarınızla normalde hiç rahatsız oladığınız kokular veya görüntüler sizi rahatsız ediyorsa veya yediğiniz yemekler eskisinden daha lezzetli veya kötü gelmesine neden olabilir.
Duygu Durumunuzun Değişmesi
Regl dönemi öncesinde yaşadığınıza benzer hamilelikle beraber değişen hormonlarınızsebebiyle anlamsız gülme ya da ağlama atakları geçirebilirsiniz.
Göğüslerde Hassasiyet
Gebelik belirtileri arasında en belirgin özelliklerden bir diğeri ise memelerde hassasiyet oluşmasıdır. Hamileliğin ilk haftalarında memeleriniz şişebilir, ağrıyabilir, dokunulmayacak kadar hassas olabilir.
Yorgunluk-Halsizlik
Gebeliğin erken döneminde pek çok kadının yaşadığı belirtilerden biri de aşırı yorgunluk, halsizlik ve uyku halidir. Her zaman uyuduğunuz saatten daha erken uykunuz gelebilir ve sabahları uyanmakta zorlanabilir , gün içinde hiçbir iş yapmak istemeyip halsizlik yaşayabilirsiniz. Yine yükselen gebelik hormonları -özellikle progesteron- bu yorgunluk ve halsizlik halinizin sebeplerinin başında gelir.
İştahta Değişmeler
Bazı anne adayları gebeliğin ilk haftalarında aşırı derecede iştah artmasıyla karşılaşırlar. Halk arasında “aş erme” olarak adlandırılan bu durum aşırıya kaçmaması şartıyla kabul edilebilir. Unutmamak gerekir ki dengesiz ve düzensiz beslenme sonrası alınan aşırı kilo artışı sizin gebelik sürecinizi ve doğum sürecinizi olumsuz olarak etkileyecektir.
Sık İdrara Çıkmak
Normalde olduğundan daha sık tuvalet ihtiyacı duyulması da erken gebelik belirtilerinden biri sayılır. Bazı anne adayları 9 ay boyunca bu belirtiyi yaşarken bazıları yalnızca hamileliğin son aylarında idrar torbasına bebeğin baskı yapması sonucu yeterli dolamamasından kaynaklı yaşar. Normalden daha fazla idrara çıkmak eşlik eden yanma şikayeti oluşması durumunda ise mutlaka hekiminize başvurmalısınızdır. Çünkü gebeliğin sık karşılaşılan sorunlarından biri de idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Ve tedavi edilmez ise ilerleyen haftalarda erken doğumu tetikleyebilir.
Vücut Sıcaklığının Değişmesi
Gebeliğin oluşmaya başlamasıyla birlikte vücut metabolizmanızda birçok değişim meydana gelmeye başlar. Bunlardan biri de vücut ısısındaki değişikliklerdir. Vücut ısısında meydana gelen artışsa bağlı ateşlenme hissi terleme dönemleri yine hamilelik belirtileri arasında yer alır.
Kabızlık
Hamilelik döneminde yükselen progesteron seviyesi barsak hareketlerinde azalmaya sebep olarak. Kabızlık sorununa sebep olabilir. Bu sorunu hafifletmek için bol su içilmesi, lifli gıdalar tüketilmesi, hazır gıdalardan uzak durulması ve probiyotik alınması uzmanlarca önerilmektedir.
Vajinal Akıntının Artması
Gebelik hormonlarından biri olan östrojen hormonunun artmasına bağlı vajinal akıntınız oluşabilir yada var olan akıntınız artabilir. Akıntıya eşlik eden koku olması yada akıntının kıvamındaki değişiklik durumunda hekiminize başvurulması önerilir.
Gebe miyim? sorusunun kesin cevabı ise erken dönemde yapılan idrar testleri kan testleri yada daha sonraki haftalarda kesin tanıyı koydurucak olan ultrason muayenesidir.Hekimlerce bir anne adayına, bu gibi belirtilerin olması halinde ilk başta bir idrartestiyle bakılıp akabinde haftasına göre ya kanda gebelik hormonu denilen beta-hcg değerine bakılması ya da ultrasonografi ile bebeğin kesesinin yada kalp atışlarının görülmesi için doktoruna başvurması önerilmektedir.
Yaklaşık gebeliğinizin 6. Haftasında yada gebelik hormonunuzun değeri 5000-6000 civarında olduğu dönemde bebeğinizin kalp atışları abdominal ultrasonla görülebilmektedir.
Unutulmamalıdır ki gebeliğin herhangi bir testte pozitif çıkması kesinlikle o gebeliğin normal bir gebelik olduğunu göstermemektedir. Kimyasal gebelik, boş gebelik, ölü gebelik yada dış gebeliklerde de kan ve idrar testleri pozitif çıkmaktadır. Tüm anne adaylarına ilk pozitif çıkan testten bebeklerini kucaklarına alıncaya kadar geçen zorlu ama bir o kadar da güzel geçen gebelik süreçlerinde mutluluklar dileriz.