Gebe misiniz ??

Gebe misiniz ??

Adetiniz bir ya da iki gün gecikti belki de içinizden gelen bir ses gebe olabileceğinizi söylüyor.Belli bir süredir gebe kalmak için uğraşıyorsanız bunu başarıp başarmadığınızı nasıl öğreneceksiniz?En büyük ipucu zaten adet görmemeniz olurdu. Ama bundan önce de bazı belirtiler oluşabilir ayrıca gebelik testleri de genelleme yapılırsa doğru sonuçlar verir.

ERKEN BELİRTİLER

Bazı kadınlar için erken belirtiler gebeliğin ilk birkaç haftasında ortaya çıkar.Tabi bu belirtiler kesin kez gebe olduğunuza emin olmaya yeterli kalmaz .Çünkü bu belirtilerin hiç birini yaşamadan da gebe kalmış olabilirsiniz.

1) ŞİŞ VE AĞRILI GÖĞÜSLER

Göğüsleriniz ,gebeliğin ilk belirtilerini verebilir.Gebe kalmanızın ikinci haftasında bile vücutta oluşan hormonal değişimler göğüslerinizin ağrımasına ya da hassaslaşmasına neden olabilir.

2) YOĞUNLUK

Gebeliğin ilk zamanlarında progesteron hormonunun seviyesi hızla artar. Bu yüksek dozda progesteron sizin fazla uyumanıza sebep olabilir.Bunların yanında düşük tansiyon ,düşük kan şekeri seviyesi ve artan kan üretimi bunların hepsi bir araya gelerek enerjinizin tükenmesine sebep olabilir.

3)HAFİF KANAMA VEYA KRAMP

Vajinal kanama veya az miktarda lekelenme gebeliğin ilk belirtilerindendir.'Yerleşme Kanaması

' olarak bilinen bu kanama döllenmeden 10 ile 14 gün sonra döllenmiş yumurtanın rahime tutunması sırasında meydana gelir .Bu tür kanama lekelenme biçiminde ve açık renkte olur ayrıca uzun sürmez.

4) KUSMA İLE BİRLİKTE BULANTI VEYA SADECE BULANTI

Herhangi bir saat içerisinde meydana gelen bir bulantı genelde gebeliğin klasik belirtilerindendir.Bazı kadınlarda bu bulantı süresi gebeliğin ikinci veya üçüncü haftası başlar.Gebe kadınların koku alma duyuları geliştiğinden yemek pişirme sigara kokuları gibi erken aşamalarda bulantı yaşanmasına sebep olabilir.

5) SIK İDRARA ÇIKMA

Normalden daha fazla idrara çıkılabilir.

6)YİYECEKLERDEN İĞRENME VE AŞERME

Aşerme sıklıkla görülür.Diğer belirtiler gibi bu da hormonal değişimlerden meydana gelir.

7)DUYGUSAL DEĞİŞİMLER

Gebeliğin ilk safhalarında hormonların vücudu istila etmesinden dolayı kendinizi aşırı duygusal ve hassas hissedebilirsiniz bu da gayet normaldir.

8)BAŞ AĞRISI VE BAŞ DÖNMESİ

Artan kan dolaşımı baş ağrılarını tetiklediğinden kaynaklı yaşayabileceğiniz bir durumdur.Kan basıncınızda düştüğünden dolayı baş dönmesi hissedebilirsiniz.

9)YÜKSELEN VÜCUT ISISI

Sabah ilk uyandığınızdaki ısınız sizin bazal vücut ısınızdır.Bu ısı yumurtlanmadan kısa bi süre sonra artar ve bir sonraki adet dönemine kadar bu seviyede kalır.Eğer yumurtlama tarihinizi belirlemek üzere bazal vücut ısınızı takip ediyorsanız bu ısının 2 haftadan uzun süre devam eden yükselmesi gebe kaldığınıza işaret edebilir.

GEBELİK SIRASINDA YAPILABİLECEK SAĞLIKLI BESLENME SEÇİMLERİ

Dünyaya getireceğiniz yeni bir bebek hayatınızı baştan sona kadar gözden geçirmenize neden olabilir.Gebelik bir çok kadına sağlıklı yemek yemek ,tehlikeli alışkanlıkları en aza indirmek için gerekli fırsatı sağlar.Bu sağlıklı alışkanlıkları bu dönemde devam ettirirseniz.Gebelikten sonrada devam ettirmeniz daha kolay olabilir.Yani daha hızlı kilo verirsiniz.Bebeğinize verecek daha fazla enerjiniz olur.Göz açıp kapayıncaya kadar eski halinize kavuşabilirsiniz.Gebelik önesinde sağlıklı bir yaşam tarzınız var ise gebeliğe bir adım önde başlıyorsunuz.Gebelik alışkanlıklarınızdan sadece bir iki tanesini değiştirebilir.Sağlıklı seçimler yapmanızın siz ve bebeğiniz için çok olumlu etkilere sebep olur.

GEBELİK DİYETİ

Gebelik sırasında hem kendiniz hem bebeğiniz için yemek yiyor olacaksınız.Fakat bu durum iki misli yemek yiyeceğiniz anlamına değil daha sağlıklı besleneceğiniz anlamına gelir.Abur cubur seviyorsanız, gün içerisinde arada öğün atlıyorsanız ya da sınırlı sayıda yiyecek tüketiyorsanız bu alışkanlıklardan vazgeçmeniz gerekebilir.Gebeliğe adım atmaya başladığınız ilk günden itibaren sağlıklı beslenmeye başlamak için vakit kaybetmemelisiniz. Gebeliğin ilk haftalarında bebeğinizin yaşamsal organları oluşur. Bebeğin erken gelişim döneminde sağlıklı beslenme bebek için ideal koşulların oluşmasına yardımcı olur.Gebelik sırasında kalsiyum,folik asit,demir gibi bazı vitaminlere ihtiyacınız olacaktır.

HER LOKMAYA DEĞER KATMAK

Sağlıklı bir gebelik diyetinin sihirli bir formülü yoktur.Her insana önerilen sağlıklı beslenme önerileri gebeler için de geçerlidir.Peki bu sağlıklı öneriler nedir ?Çok miktarda meyve sebze ve tahıllı yiyecekler yemek.Düşük yağlı süt ürünleri yağsız proteinler tercih etmek ve yiyeceklerinizi çeşitlendirmek . Bu önerileri aklınızda tutarsanız bebeğiniz ve siz dengeli beslenme yolunda ilerlemeye başlarsınız.Günde en az üç öğün yemek yemek bunlar arasında sağlıklı yiyeceklere yer vermek gerekli besin maddelerini almak sağlıklı yöntemlerden birkaçıdır.Eğer ikiz gebelik veya daha fazla sayıda gebeyseniz fazla kalori ve besin maddesine ihtiyacınız olabilir.Bu konudaki kaygılarınızı aile hekiminiz ile paylaşabilirsiniz.

 

UZAK DURULMASI GEREKEN YİYECEKLER

Gebelik süresi içinde birçok yiyeceğin tüketilmesinde sakınca yoktur.Ama bazı yiyeceklerden uzak durmak ve kısıtlama yaparak tüketmek gerekir.Bunların tüketilmesi ciddi sorunlara yol açmasada gene riske atmamak gerekir.

*CİVA ORANI YÜKSEK OLAN DENİZ ÜRÜNLERİ

Deniz ürünleri iyi bir protein ve demir kaynağıdır.Ve bir çok balıkta bulunan omega-3 yağ asitleri bebeğin beyin gelişiminde katkıda bulunabilir ama bunun yanı sıra kabuklu deniz ürünleri bebeğin gelişmekte olan sinir sistemine zarar verecek kadar çok cıva içerir.Bu deniz ürünlerine ek olarak köpek balığını uskumruyu ve kiremit balığını sayabiliriz.Ton balığı ve orkinos balığını ise sadece haftada 180 gramla sınırlandırın.

*ÇİĞ,AZ PİŞMİŞ VEYA MİKROPLU OLABİLECEK DENİZ ÜRÜNLERİ

Çiğ balık ,istiridye ve deniz tarağı gibi kabuklu deniz ürünleri , dondurulmuş balıklardan uzak durmakta fayda var

*AZ PİŞMİŞ ET , TAVUK ÜRÜNLERİ VE YUMURTA

Az pişmiş et normal insan sağlığı içinde zararlı olduğu gibi gebeler için de bu geçerlidir.Gebelerde az pişmiş et tüketmek gıda zehirlenmesine yol açabilir.Bu tür sıkıntıları önlemek için et tavuk ürünlerini çok iyi bir şekilde pişirin.Yumurtaları sarıları ve beyazları katılaşana kadar pişirin.Çiğ yumurta ve kısmen pişirilmiş yumurta ile yapılan yiyeceklerden de uzak durun.

*İŞLEM GÖRMÜŞ ETLER

Üretim sırasında et ürünleri çok işlem görmüşse mikrop içeriyor olabilir.Bu yiyecekler daha çok sucuk salam sosis gibi et ürünleri için geçerli olabilir.Bu yiyeceklerden bulaşan listeriyoz adı verilen ciddi bir hastalığın sebebi olabilir.Listeriyoz denen bu hastalık soğuk ortamlarda gelişir ve ısıya dayanıklı değildir.Et ürünü iyice pişmiş rosto veya hindiden dilimlenmişse , risk daha azdır ama eti ısıtmak daha da güvenli hala gelecektir.

*PASTÖRİZE EDİLMEMİŞ YİYECEKLER

Pastörize edilmemiş süt içeren gıdalar asla tüketilmemelidir.Pastörize edilmemiş süt ürünlerinden de uzak durun

*YÜKSEK MİKTARDA CİĞER

Gebelik sırasında ciğer tüketilmeli ama aşırıya kaçılmamalıdır. Ciğer çok miktarda A vitamini içermektedir.

*VEJETARYENLER İÇİN İPUÇLARI

Vejetaryen iseniz bu durumun bebeğinizin gelişiminde olumsuz etki yaratıp yaratmayacağına dair kaygılarınız olabilir.Bunun için endişelenmeyin eğer sağlığınız yerinde ise gebeliğiniz sırasında diyetinize sadık kalabilir ve sağlıklı bir bebeğe sahip olabilirsiniz.Eğer balık süt ve yumurta yiyorsanız ihtiyacınız olan demir kalsiyum ve demir almanız daha kolay olacaktır.

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi

Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi, 12.06.1957 tarihinde Hatay'ın Dörtyol ilçesinde dünyaya geldi. Tıp eğitimini 1974 ile 1981 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayan Dr. Sipahi,  Kadın Hastalıkları ve Doğum alanındaki ihtisasını ise 1984 ile 1989 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD'da tamamladı ve uzman doktor unvanını aldı. Çalışma hayatına 1981 yılında Niğde Merkez Hüyük Sağlık Ocağı Hekimi olarak başlayan Dr. Sipahi, 1982 yılından 1984 yılına kadar ise Ankara Gülveren Sağlık Grubu Başkan Vekili, Sağlık Ocağı Başhekimi, Sağlık Bakanlığı Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Enstitüsü Eğitim Koordinatörü ve Sağlık Bakanlığı Zorunlu Hizmet Adaptasyon Kursu yöneticisi olarak görev aldı. İhtisası süresince (1984 –1989) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ...

Etiketler
Gebelik belirtileri
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube