Gebe kalmadan önce ne gibi testler yapılmalıdır?

Doç. Dr. Serap Yaltı
Doç. Dr. Serap Yaltı
22 Mart 2021118 görüntülenme
Randevu Al
Gebe kalmadan önce ne gibi testler yapılmalıdır?

Kadınların hiçbir şikayetleri olmasa da yılda en az 1 kez jinekolojik muayene olmaları gerekir. Özellikle planlanan bir gebelikten önce yapılacak böyle bir muayenede ultrason ile rahimde ve yumurtalıklarda sakıncalı bir durum olup olmadığı araştırılır ( Myom , yumurtalık kisti vs). Rahim ağzının sağlığı da çok önemlidir. Alınacak smear testi ile bu sorunun yanıtı verilir.

Anne adayının genel sağlık durumu , tiroid fonksiyonları, şeker problemi olup olmadığı, meme sağlığı  çok önemlidir. Yine aynı şekilde anne adayının geçirdiği çocukluk çağı hastalıklar sorgulanmalı, ilgili kan testleri yapılmalıdır. Anne adayının hepatit durumunun sorgulanması ,aşılı olup olmadığının saptanması önem arz eder.

Aileden gelen genetik problemler sorgulanmalı , yine anne adayında geçmişte yaşadığı  ölü doğum , düşük , önceki  gebeliklerinde yaşadığı sağlık problemleri sorgulanmalıdır. Gerektiğinde anne adayında kan  pıhtılaşma sorunu kan testleri ile araştırılmalıdır.

Sağlıklı bir hamilelik süreci için anne adayının ruhen ve bedenen sağlıklı olması önemlidir.

Etiketler

Gebe kalmakGebe kalmadan önce yapılması gerekenlerGebe kalma tarihleriGebe kalmaGebe kalma isteğiGebe kalma riskiGebe kalma dönemleri

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Serap Yaltı

Doç. Dr. Serap Yaltı

Doç. Dr. Serap Yaltı, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini
1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'nde yapıp Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Yandal uzmanlığını İnfertilite-Tüp Bebek üzerine yapmıştır.
Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2005 yılında Doçent unvanını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır